Skip to content

Coldcard – hardverski Bitcoin novčanik

Coldcard je hardverski kripto novčanik kanadske kompanije Coinkite namijenjen isključivo radu s Bitcoinom. 

Coldcard se u prodaji nalazi od 2019. godine i poput ostalih hardverski kripto novčanika korisnicima nudi siguran način upravljanja kriptovalutama. 

Coldcard u ruci

Uređaj je veličine kreditne kartice i izgleda poput manjeg kalkulatora s kućištem od tvrde prozirne plastike i utorima za microSD memorijsku karticu i Micro-USB utorom za napajanje. OLED ekran veličine 128×64 px je dobrog kontrasta i čitljiv (jednake veličine kao i na Ledger Nano S Plus novčaniku).
Tipke su ugodne na dodir s izraženim klikom. Uređaj djeluje čvrsto i kvalitetno dok s dizajnerske strane cijela linija Coinkite proizvoda u svojoj ogoljenosti daje do znanja da potiče iz cyberpunk kulture.

Coldcard bitcoin wallet
Coldcard – uređaj je velićine kreditne kartice

Sadržaj pakiranja Coldcard novčanika

Coldcard se isporučuje u skromnom pakiranju u kartonskoj kutiji unutar koje se nalazi plastična vrećica s nekoliko naljepnica i kartonom za upis seed riječi.
S ciljem da postignu što nižu cijenu, u tvornici su se Coldcard odlučili isporučivati
bez kabla i bez microSD memorijske kartice.
Uz uređaj dolazi i kontrolna traka s utisnutim bar kodom vrećice radi dodatne provjere autentičnosti pakiranja. 

Coldcard sadržaj pakiranja
Coldcard sadržaj pakiranja


Primijetit ćete da nema uputstva za upotrebu, ona su dostupna na web stranici.
Kako uređaj nije opremljen baterijom već ovisi o vanjskom napajanju, potrebno ga je spojiti s nekim izvorom struje uz pomoć USB/Micro-USB kabla. Izvor struje može biti baterija, punjač od mobitela, laptop ili nešto drugo.


Postavljanje i upotreba


Na testiranje mi je stigao model Colcard MK3 koji korisnicima omogućuje dva načina rada – spajanje s računalom putem USB/Micro-USB kabla i potpuno izvanmrežni način rada uz pomoć microSD memorijske kartice. Ovdje ću opisati ovjeravanje transakcija uz pomoć microSD kartice.

Odmah po spajanju s napajanjem na zaslonu će vam se prikazati pozdravna poruka i uslijedit će proces konfiguriranja uređaja i izrade novog walleta. Proces je jednostavan – potrebno je samo slijediti uputstva.
Bit će potrebno odabrati dvodjelni PIN i zapisati 24 seed riječi.

Za pohranu seed riječi najbolje vam je koristiti neko od ranije opisanih rješenja; Billfodl kazetu ili Cryptosteel kapsulu.

Jednako kao Ledger ili drugi slični kripto hardverski novčanici i Coldcard radi u kombinaciji s nekim od softverskih Bitcoin novčanika. Listu kompatibilnih novčanika možete pronaći ovdje

Coldcard sam isprobao u kombinaciji s Elecrumom, jednim od provjerenih softverskih Bitcoin novčanika, a pritom sam se odlučio poslati bitcoin na potpuno izvanmrežni način – uz pomoć microSD memorijske kartice i Partially Signed Bitcoin Transaction (PSBT) datoteke.

Electrum wallet
Electrum wallet

Nakon instaliranja Electrum walleta na računalo sve je spremno za rad.
Prvi korak je učitavanje walleta s Coldarda na microSD karticu.

Ovo se radi tako što ćete umetnuti microSD karticu u utor na uređaju i navigacijom kroz izbornik na karticu učitati new-wallet.json datoteku.

Export wallet → Electrum wallet → address type
→ native segwit → export complete  


Nakon toga izvadte karticu iz uređaja i umetnete ju u računalo s instaliranim Electrumom. 

Otvorite Electrum i u izborniku “wallet” izaberite new-wallet.json datoteku s microSD kartice i pritisnite next kako bi se datoteka učitala. U ovom trenutku će vam Electrum ponuditi da se kablom spojite s Coldcardom što ćete odbiti kako biste radili u izvanmrežnom airgapped modu. 

Sada iz gornje izborne trake u Electrumu izaberite addresses i pojavit će vam se lista vaših Bitcoin adresa na koje možete primati bitcoine. Jednom kad na neku od tih adresa primite bitcoin možete krenuti na drugi korak.

Electrum wallet adrese
Electrum wallet adrese

Slanje bitcoina u izvanmrežnom modu

U Electrumu otiđite na send, unesite adresu primatelja, opis transakcije, iznos, kliknite na pay i u sljedećem prozoru kliknite na finalize. Otvorit će vam se novi prozor gdje odaberete

export for hardware device → export to file

i spremite na microSD karticu kao Partially Signed Bitcoin Transaction (PSBT) datoteku. Sada karticu vratite u Coldcard i na uređaju odaberite ready to sign, na uređaju provjerite detalje transakcije i pritisnite OK

Nakon ovog ponovo vratite karticu u računalo i iz izbornika u Electrumu odaberite

tools → load transactions → from file

i izaberite Single-final.txn datoteku, pritisnite open i novom prozoru odaberite Broadcast

Electrum wallet -slanje
Electrum wallet
Electrum wallet - slanje bitcoina
Electrum wallet – slanje bitcoina
Elecrum wallet
Electrum wallet -poslano

S ovim ste završili slanje bitcoina, sad je samo potrebno pričekati da se transakcija provede, što ovisi o stanju mreže. 

U stvarnosti cijela procedura ne traje dugo, a sve potrebne upute dostupne su na stranicama proizvođača i na Coinkite YouTube kanalu 

Sigurnost 

Besprijekorna sigurnost koju vam pruža Coldcard uređaj proizlazi iz više elemenata;

  • seed riječi pohranjene na specijalno razvijenom sigurnosnom ATECC608 čipu
  • mogućnost potpune odvojenosti od računala i mreža u punom radnom ciklusu; od izrade seed riječi do ovjere transakcija
  • PIN iz dva dijela
  • anti phishing riječi za dodatnu sigurnost kod logiranja
  • proizveden u Torontu u Kanadi s provjerenim lancem dobave
  • PIN za slučaj nužde (lažni PIN)
  • dostupan i provjerljiv računalni kod
  • mogućnost izrade kriptirane sigurnosne kopije na memorijsku karticu

Coldcard može raditi i kao multisig novčanik koji podržava rad s 1- 15 supotpisnika transakcija.

Cijena i dobavljivost

Coldacrd model MK3 kakav je ovdje opisan možete naručiti na stranici proizvođača po cijeni od $139,97 (996 kn) plus $11,20 za dostavu u HR odnosno $43,52 ako želite dostavu s praćenjem pošiljke (DHL).
Plaćanje možete izvršiti kreditnim karticama ili bitcoinom. U slučaju plaćanja bitcoinom imate 5% popusta.
Napominjem da je odnedavno u prodaji i novija verzija MK4 po cijeni od $157,94 plus dostava. Što sve nudi najnovija verzija saznajte ovdje

Zaključak

Sa svojim zaštitnim funkcijama Coldcard je bez sumnje jedan od najsigurnijih hardverskih kripto novčanika na tržištu. Mogućnost potpuno izvanmrežnog rada korisnicima pruža vrhunsku razinu zaštite.

Ono što ga čini manje atraktivnim jest činjenica da podržava samo rad s Bitcoinom a sudeći prema izjavama iz kompanije tako će ostati i ubuduće. 

Kao i kod svakog hardverskog kripto novčanika i za rad s Coldcardom bit će vam potreban period prilagodbe i upoznavanja. Ako se u svom kripto putovanju želite fokusirati samo na bitcoin i ne planirate držati neku od ostalih kriptovaluta tada je Coldcard izvrstan izbor za vas.

Vedran Mijatović


Pridružite se Moj Kripto zajednici na Facebooku i Discordu

Published inBitcoinTestirano