Skip to content

Ethereum, Ether i pametni ugovori

O Ethereumu i pametnim ugovorima

Ethereum je pored Bitcoina najveći i najpopularniji blockchain projekt za što postoje vrlo dobri razlozi. Pogledajmo kako je nastao Ethereum i koje su glavne inovacije koje je donio. 2014. godine grupa developera na čelu sa tada 20 godišnjim Kanađaninom ruskog porijekla imenom Vitalik Buterin. u javno objavljenom whitepaperu (bijela knjiga, brošura, osnovno uputstvo..) predstavila je projekt pod nazivom Ethereum.

Najkraće opisano Ethereum je otvorena blockchain mreža specifična po tome što je razvijena tako da

omogućuje izradu i primjenu pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija.

Do pojave Ethereuma (međunarodna oznaka ETH) to nije bilo moguće, svi dotadašnji blockchain projekti imali su mogućnost zapisa transakcija i nekih drugih informacija, ali ovo je prvi blockchain koji svima na decentralizirani način pruža mogućnost primjene novih ili postojećih aplikacija na svojoj blockchain mreži.
Osim pojma Ethereum (blockchain mreža) susrećemo se sa pojmom Ether

Ether je kriptovaluta koja živi unutar Ethereum blockchain mreže

a osim svojstva kriptovalute Ether je i “gorivo” cijelog sustava. Za svaku transakciju, zapis i interakciju na Ethereum mreži potrebno je potrošiti određenu količinu Ethera.

ethereum-logo
ethereum logo


Ethereum je za potrebe izrade aplikacija i pametnih ugovora razvio svoj programski jezik, vlastiti pretraživač, sa setom potrebnih alata te tako pomaknuo granice mogućeg.

Vitalik Buterin je zapravo uzeo temeljnu blockchain tehnologiju na kojoj se bazira Bitcoin i znatno je unaprijedio, doradio i otvorio do tada nezamislive mogućnosti primjene i uveo nas u novu eru razvoja blockchain tehnologije druge generacije.

Vitalik-Buterin
Vitalik Buterin


Odmah po predstavljanju Ethereuma cijela kripto zajednica je pokazala ogromno zanimanje koje traje do danas, pa se razvoju Ethereuma pridružilo na tisuće volontera iz cijelog svijeta, ali i tvrtke i organizacije tako da je projekt Ethereum danas po svojoj tržišnoj kapitalizaciji odmah iza najpoznatijeg i najstarijeg Bitcoina, a u članstvu Enterprise Ethereum Alliance – organizacije posvećene industrijskoj primjeni Ethereuma su među ostalima

i mnogi drugi. Cijelu listu možete vidjeti na stranicama https://entethalliance.org/members/.


Napomenimo i da Ethereum više nije jedini projekt takve vrste, on je zapravo pokrenuo cijelu lavinu razvoja sličnih decentraliziranih ili dijelom decentraliziranih blockchain projekata koji su se u narednim godinama pojavili i dalje se javljaju, svaka sa svojim prednostima, razvojnim timovima i idejama kako postići masovnu primjenu. Spomenut ću samo najveće:

Što točno možemo sa pametnim ugovorima i decentraliziranim aplikacijama?

Pregled već sad dostupnih i upotrebljivih decentraliziranih aplikacija (DApps) na Ethereum mreži možete pronaći ovdje https://www.stateofthedapps.com/rankings/platform/ethereum gdje ćete vidjeti da osim igara koje najlakše pronalaze put do velikog broja korisnika tu imamo na primjer financijske usluge kao što je MakerDAO ;

aplikacija koja vam omogućava dobivanje pozajmice u kriptovalutama

(uz određeni kolateral – ulog) a cijeli proces se odvija putem pametnog ugovora; nema administracije koja bi obavljala poslove, nema papirologije, odlaska u neku instituciju, odobrenja kreditnog odbora, nema direktora niti tvrtke koja bi bila centralno mjesto odlučivanja. Vi izravno pristupate pametnom ugovoru i kada su zadovoljeni uvjeti iz ugovora automatski se izvršavaju transakcije u skladu sa uvjetima, a sve je pohranjeno na Ethereum blockchainu.

Uzmimo na primjer situaciju da ste krenuli na put i da ste u zračnoj luci saznali da je u zadnji čas otkazan vaš let, a kako je takav događaj pokriven policom osiguranja vašeg osiguravatelja koji je zapravo aplikacija odnosno pametni ugovor na blockchainu, vi ćete automatski po objavi otkazivanja leta – (koja će aktivirati pametni ugovor) na vaš račun dobiti unaprijed dogovoren iznos odštete. U roku od nekoliko minuta na vašem će se računu pojavit npr. 500 eura sa kojima vi odmah raspolažete i to bez potrebe za kontaktiranjem osiguranja, razgovora sa agentom, ispunjavanja obrazaca i čekanja na isplatu.
Zamislite samo kakve će sve promjene unijeti blockchain tehnologija na tržište rada, smanjenje troškova poslovanja, itd.

Promotrimo sada decentralizirane

društvene mreže u kojima ne postoji mogućnost cenzure,

nema mogućnosti da vam se ukine vaš korisnički račun, prikuplja vaše osobne podatke koje će kasnije prodati ili izložiti hakerskim napadima, ili koristi protiv vas na bilo koji način, štoviše pođimo i korak dalje pa pretpostavimo i da je vaša aktivnost na tim mrežama financijski nagrađena u skladu sa pametnim ugovorom, pa umjesto da stvorena vrijednost od vaših aktivnosti ide na jedno centralno mjesto, ona biva pravedno raspodijeljena onima koju su tu vrijednost i stvorili.

Sve ovo ostvarivo je bez vojske zaposlenika, bez potrebe da vjerujemo u poštenje neke uprave ili direktora. Nasreću danas već mnoge takve mreže postoje:

i mnoge druge koje rade i bujaju, dok se neprestano pojavljuju nove, brže, efikasnije sa većim potencijalom za masovnu primjenu.
Blockchain tehnologija već sad ubrzano mijenja svijet, a prava masovna primjena još nije niti počela.

O etičkim i sigurnosnim aspektima primjene blockchain tehnologije bit će govora u nekoj novoj objavi.


Ovu objavu možete pročitati i na Facebooku.

https://www.facebook.com/358905898133568/photos/a.358937594797065/362646447759513/?type=3&theater
Published inAltcoinBlockchainPrivatnost