Skip to content

Hardverski novčanik Ledger Nano S

Kako radi Ledger Nano S

U jednoj od prošlih objava gdje je bilo govora o kripto novčanicima mogli ste pročitati da su hardverski novčanici najsigurnija opcija za pohranu i upravljanje vašim kriptovalutama.
Najpopularnijeg među njima – Ledger Nano S koristim već više od dvije godine, pa ću vam ukratko opisati kako radi i zašto je upravo taj novčanik postavio standard u industriji.

Većinu od preko 1.5 miliona komada hardverskih novčanika koliko se procjenjuje da je do sada tvrtka Ledger prodala čini upravo model Nano S.

Ledger je ugledna francuska tvrtka sa 130 zaposlenih koja se od 2014. bavi proizvodnjom i prodajom hardverskih novčanika.

Razjasnimo na početku ukratko kao radi Ledger Nano S i kako on čuva vaš kripto od krađe.
Kako smo već ranije mogli vidjeti da biste upravljali kriptovalutama morate posjedovati adresu – javni ključ (public key) na kojoj će biti pohranjen vaš uzmimo za primjer Bitcoin.

Uz javni ključ morate posjedovati i privatni ključ (private key) koji će vam omogućiti da samo vi upravljate svojim Bitcoinima.
Privatni ključ je isto kao i javni ključ dugačka teško čitljiva kombinacija brojki i slova na primjer:55e3d0b2bb3011d00a139e5cdc4ae13144962752d6af7916bf2bd471a240094d.

Jedino ako posjedujete oba ključa (privatni i javni) tada možete raspolagati sa svojim kripovalutama.

Ok, idemo vidjeti gdje se točno nalaze ti vaši Bitcoini?

Recimo za početak da oni nisu na vašem Legder Nnano S novčaniku. On čuva samo vaše privatne ključeve.
Vaši Bitcoini su zapravo matematički rezultat uparivanja ova dva ključa a sve informacije o tome nalaze se na blockchainu, u slučaju Bitcoina, na Bitcoin blockchainu, dakle na više tisuća računala odjednom, raspršenih po cijelom svijetu.

ledger-nano-s
Hardverski novčanik Ledger Nano S

Kako bi bilo lakše raditi sa kriptovalutama postoje razni servisi (kripto novčanici) koji vam svojim jednostavnim i intuitivnim sučeljima dopuštaju upravljanje vašim kriptovalutama na lakši i brži način.

Međutim u većini slučajeva kod korištenja online, desktop ili mobilnih novčanika ili kripto mjenjačnica vi zapravo prepuštate kontrolu nad svojim privatnim ključem trećoj strani, odnosno onome koji je vlasnik tog novčanika.

Korištenjem ovakvih kripto novčanika izlažete se mogućnosti da postanete žrtva hakerskog napada na taj novčanik, na vaše računalo, ili tome da vlasnik na primjer mjenjačnice preko noći nestane i sa sobom odnese sve pohranjene kriptovalute svih korisnika.

Spomenimo da se procjenjuje da je od početka masovne upotrebe kriptovaluta 2011. godine do danas samo krađom i provalama u kripto mjenjačnice otuđeno više od 1,5 milijardi dolara vrijednih kriptovaluta.

Sav taj rizik je potpuno prihvatljiv ukoliko se radi o manjim svotama, ako vi na primjer još učite kako sve to radi, kupili ste Bitcoina u vrijednosti 100 kn i sada isprobavate i igrate se.
Međutim ukoliko raspolažete sa nekoliko tisuća kuna ili eura vrijednosti u kriptovalutama, preporučam vam da počnete koristiti hardverski novčanik.
To je jedina prava zaštita od krađe i jedini način da mirno spavate znajući da su vam kriptovalute na sigurnom.

Što čini hardverski novčanik toliko sigurnim?

Kod hardverskog novčanika Ledger Nano S sigurnost je prvenstveno u tome što vaši privatni ključevi nikada ne napuštaju vaš Ledger Nano S, on nikada ne biva spojen na Internet već se ovjeravanja transakcija odvijaju unutar samog novčanika a komunikacija sa računalom je kriptirana.
Dodatna sigurnost Ledger Nano S je ta što se za rad samog uređaja koristi sigurnosni čip te posebno razvijen operativni sustav imena BOLOS.

O sigurnosti uređaja također nam govori podatak da do sada nije zabilježena ni jedna provala ili hakiranje Ledgerovih uređaja.

Spomenimo još jedan važan aspekt korištenja Legder Nano S novčanika; naime ukoliko izgubite, netko vam ukrade ili vam na primjer pas izgrize vaš Ledger, ništa nije izgubljeno. U uputstvima za konfiguriranje vašeg novčanika vi ste generirali 24 sigurnosnih (seed) riječi koje su neka vrsta lozinke uz pomoć kojih vi možete ponovo izraditi svoj korisnički račun i pristupiti svim svojim kriptovalutama.
Na koji način? Morat ćete kupiti novi Ledger Nano S uređaj i sa vašim sigurnosnim riječima moći ćete ga konfigurirati te ponovo pristupiti svim vašim adresama i svemu što je na njima.
Za svakodnevnu upotrebu Ledger-a koristi se PIN broj i važno je da kao i druge lozinke PIN brojeve čuvate na sigurnom mjestu.
Kad govorimo o sigurnosti, u Ledgeru su zaista bili domišljati pa su čak uveli i mogućnost postavljanja PIN-a u dvije razine.
Sa dodatnim PIN-om vlasnik se osigurao za slučaj otmice ili ako na bilo koji način bude prisiljen dati svoj PIN, tako što će dati drugi (lažni) PIN koji će također otključati Ledger ali samo za unaprijed postavljene adrese na kojima su minimalni iznosi, dok glavnina njegovih sredstava i dalje ostaje skrivena iz pravoga PIN-a.

Ledger Nano S hardverskim novčanikom moguće je sigurno upravljati putem desktop računala ili spajanjem na smartphone i to neovisno o tome jesu li zaraženi virusima ili nekim drugim malicioznim programima.
Nano S model direktno omogućava rad sa 22 kriptovalute te sa još više od 1.000 različith kriptovaluta putem podržanih aplikacija (Myetherwallet, Mycrypto…)

Ledger
Ledger Nano S podržane kriptovalute

Za samo 449 kn sa dostavom dobit ćete vrhunski hardverski novčanik koji će vaše kriptovalute pohraniti na najsigurniji komercijalno dostupan način.

Ovu objavu možete pročitati i na Facebooku

https://www.facebook.com/mojkriptocom/posts/369333373757487?__xts__[0]=68.ARD-LM68YNSo0GyjkkCDzZXvG8lfoJO4g9oI2AYnyO_YtjY_1Y5ea4OrK-Gkqs_77cVp30ubFflRJorG9kWgPiL1D9aIYynLvI8gjmozWwHshmf-TX0dVePtJY9ScK3w5oxDudk9T-Ot-I-rPL7eDMGIH3fno34gRYKS3gi_9vaWJWKKisGgCQvW63Lj-q0mRrQDBHXwPE1vM4SHPZedaD8r9-BCS0r7eiX0xkBvB2ISN2hF71uX5pzZeFUSyaZqYphmh0LYR6BeWS-wPyX_wC_aJtNyqCfQqomLlOWv_gTSTksE95mUfZYHHbYRl71ONt5tHbVX4q1p1_T14woianA&__tn__=-R

U sljedećoj objavi usporedit ću Ledger Nano S sa njegovom naprednijom inačicom
Ledger Nano X te vam pokazati kako se sa Nano S radi u praksi.

Published inAltcoinBitcoinBlockchain

2 komentara

 1. Alois König Alois König

  Šteta što nigdje nisam našao podatak gdje se dobije javni i privatni ključ za ledger nano s. Nalaze li se ti ključevi u uređaju (novčaniku) ili se uz novčanik dobiva papir na kojem su ti podatci. To objašnjenje bi uveliko olakšalo rad. Hvala!

 2. Moj Kripto Moj Kripto

  Pozdrav,

  vezano za javne ključeve – to su u stvari adrese na kojima pohranjujete kriptovalute i one će biti generirane od strane Ledger programa. Privatni ključevi su onaj osjetljivi dio koji ne smije nikad biti javno prikazan. Nešto kao lozinka. Kod Ledger novčanika taj privatni ključ nikada ne vidite, on ostaje unutar ledger uređaja i gotovo vam nikad ni ne treba. Sve radnje sa vašim kriptom vršite uz pomoć Ledger Nano uređaja i izravno baratanje sa privatnim ključevima vam ne treba. Međutim, postoje situacije u kojima vam ipak iz nekog razloga može zatrebati privani ključ, i tada možete slijediti proceduru opisanu na stranicama Ledger-a :

  https://support.ledger.com/hc/en-us/articles/360019254093-Export-your-accounts

  Napominjem da je ovo za napredne korisnike.

  Ono s čime ćete kod Ledger Nano novčanika imati posla jesu seed riječi koje je nakon inicijalnih postavki novčanika potrebno pohraniti na sigurno. Detalje oko postavljanja Legder novčanika pročitajte u objavama o Ledger Nano S i Ledger Nano X novčaniku, a kako trajno i sigurno pohraniti seed riječi možete pročititi u objavama o Cryptosteel kapsuli ili Bilfodl kazeti,

  Pozdrav

Comments are closed.