Skip to content

Orchid VPN- decentralizirani alat za zaštitu privatnosti na netu

Orchid je decentralizirani VPN servis na Ethereum mreži

VPN je skraćenica od engleskih riječi Virtual Private Network ili u prijevodu virtualna privatna mreža. U praksi je to servis koji nudi uslugu pristupa internetu putem šifrirane veze koja štiti vašu privatnost. Upotrebom VPN-a za surfanje internetom osiguravate se od prisluškivanja na mreži, od skupljanja podataka o vašem kretanju na mreži, a VPN vam čini dostupne i neke servise koji na vašoj lokaciji inače nisu dostupni.
U teoriji, tako bi svaki VPN trebao funkcionirati.
Međutim, u praksi to ipak nije uvijek tako. Postoje mnogi slučajevi kada su pružatelji VPN usluga bili prisiljeni ili su dobrovoljno predali korisničke podatke trećoj strani. 
Dok god imamo centralno mjesto odlučivanja – kompaniju koja pruža usluge i ima mogućnost pristupa korisničkim podacima – do tada postoji rizik i mi smo prisiljeni vjerovati pružatelju usluga da nas neće iznevjeriti. 

Orchid VPN

Rješenje ovog problema ponudio je projekt Orchid VPN. To je decentralizirani VPN servis koji radi na Ethereum blockchainu, a razvijen je koristeći open-source alate.

Orchid vpn
Orchid VPN


Projekt je pokrenut u San Franciscu 2017. godine od strane četvorice osnivača: Dr Stevena Waterhousea, Jay Freemana, Brian J. Foxa i Gustava Simonssona.
Kompanija Orchid Labs Inc. je 2019. kroz SAFT model (Simple Agreement for Future Tokens) izravno od poznatih investitora prikupila 48 milijuna dolara.
U prosincu prošle godine konačno je lansirana decentralizirana mreža čvorova i OXT tokeni.

Funkcionalnost

Orchid VPN sustav se sastoji od nekoliko dijelova: 

Aplikacija

Orchid VPN aplikacija je centralni dio sustava. To je napredni VPN klijent koji vam omogućuje kontrolu nad mrežnim spajanjem vašeg mobilnog uređaja. Zasad je dostupan u stabilnoj Android verziji, a iOS verzija je još u testnoj fazi. Aplikacija je dostupna i u macOS i Linux verzijama dok se na Windows varijantu još čeka.
Osim uobičajene funkcije zaštite pristupa mreži kakve nude drugi VPN servisi, Orchid nudi i spajanje na internet preko više čvorova u takozvanom multi-hop route modu što korisnicima pruža dodatan sloj zaštite.

Orchid aplikacija
Orchid App

Protokol 

Orchid VPN protokol je namjenski razvijen softver koji korisnicima omogućuje spajanje na decentraliziranu mrežu i korištenje usluga mreže. Ovaj protokol omogućuje plaćanje usluga OXT tokenima putem inovativnog Nanopayments sustava plaćanja. 

Nanopayments

Nanopayments je novorazvijeni sustav plaćanja koji se nalazi u srži Orchidove
peer-to-peer burze na kojoj se trguje uslugama korištenja mreže, odnosno internetskom propusnošću (bandwidth).  Burza je potpuno decentralizirana. Ovakav sustav plaćanja i tržišna konkurencija korisnicima donose niže cijene usluga, niže transakcijske naknade i plaćanje prema količini korištenog prometa bez unaprijed definiranih paketa.
Zahvaljujući probabilističkom načinu plaćanja, transakcijske naknade su bitno manje i cijeli postupak je znatno jednostavniji i brži. 

OXT token

OXT token je ERC20 token na Ethereum blockchainu koji je prvenstveno namijenjen tome da korisnicima omogući kupnju i korištenje usluga Orchid VPN mreže. Nakon što korisnik preuzme i instalira Orchid VPN te svoj kripto novčanik napuni s OXT tokenima, može početi koristiti privatnu zaštićenu vezu prema internetu. Za korištenje Orchid mreže korisnik će naknadu platiti točno prema iskorištenom prometu.
OXT ima višestruku funkciju. OXT služi i kao založni token za operatore Orchid čvorova. Naime svatko se može uključiti u Orchid mrežu i ostvarivati zaradu instalacijom i pokretanjem čvora (Node) na vlastitom računalu. Za upotrebu svog čvora vlasnik dobiva naknadu u OXT tokenima.

oxt token
Raspodjela OXT tokena


Tokene možete nabaviti na popularnim kripto mjenjačnicama Coinbase, Bittrex, Gemini, OKEx, Uniswap, HotBit i drugima. Ukupno postoji 1 milijarda OXT tokena od čega je u opticaju nešto više od 65 milijuna. Nema izdavanja novih tokena, stoga ne postoji inflacija. Naprotiv, postoje scenariji u kojima se tokeni spaljuju pa se ukupan broj tokena s vremenom može samo smanjivati. Svi detalji oko raspodjele tokena objavljeni su na službenoj web stranici.
OXT pametni ugovor možete pogledati na ovoj adresi. 

Čvorovi (Nodes)

Sudionici Orchid mreže na svojim računalima imaju instaliran poseban softver slično kao i kod drugih VPN mreža, međutim potpuno prilagođen radu unutar protokola. 
Čvorovi unutar Orchid sustava čuvaju podatke iz staking registra i direktorija svih nodova pohranjenih na Ethereum mreži. Sustav je podešen da Orchid aplikaciji omogućuje automatski slučajni odabir poslužitelja u decentraliziranom okruženju te prepoznavanje geolokacije pojedinog čvora. 

Orchid Brand Image
Brand Image

Zalaganje OXT tokena

Svatko ima mogućnost uz pomoć pametnog ugovora založiti OXT tokene te tako pokrenuti vlastiti čvor i uključiti se u rad Orchid mreže. Korisnici odabiru čvorove prema količini založenih OXT tokena. Veća količina založenih tokena dovodi do veće upotrebe čvora i posljedično do ostvarenja veće zarade. Jednom kad su tokeni založeni u pametni ugovor pokretanje čvora je trenutno i on odmah postaje dostupan korisnicima, dok je za prekid zalaganja i povlačenje tokena potrebno tri mjeseca.

Ukupna zarada koju će upravitelji ostvariti direktno je proporcionalna udjelu njegovih založenih tokena u ukupnoj količini založenih tokena u Orchid sustavu.

Cijene korištenja usluge VPN mreže određuju se dinamično od strane korisnika, ali u konačnici će biti određene ponudom i potražnjom.
Iz Orchida očekuju da će cijene ostati konkurentne. Na stranicama Orchida stoji da se za
1 OXT token može dobiti 6 GB prometa dok će korisnici moći koristiti Orchid usluge već za 5 OXT tokena.
U trenutku pisanja ovog teksta 1 OXT je iznosio $0,2 ili oko 1,27 kn.

Orchid logo
Orchid logo

Sigurnost korištenja

Revizija pametnih ugovora

U ožujku ove godine stručni tim Consensys Diligence-a na svojim je stranicama objavio nalaz revizije Orchid pametnih ugovora koji možete pogledati ovdje. U prosincu 2019. godine kompanija Certora izvršila je i objavila reviziju Orchidovih pametnih ugovora čiji nalaz možete pročitati ovdje

OXT audits
OXT revizija tokena

Multi-hop

Radi što boljeg osiguravanja anonimnosti kod surfanja internetom Orchid je ovdje primijenio takozvani multi-hop način rada u kojemu se promet korisnika preusmjerava preko više čvorova drastično smanjujući mogućnost praćenja. Slično kao i kod Tor mreže. 
Za ovu svrhu Orchid VPN je stupio u partnerstvo s nekim od vodećih VPN servisa kako bi korisnicima ponudio mogućnost korištenja i njihovih čvorova. Ovakav način rada omogućuje i onim korisnicima koji već koriste neki VPN servis da za pristup internetu kombiniraju Orchidove čvorove s onima koje koriste od prije. Više o multi-hop-u pročitajte na blogu.

Plaćanja kriptovalutom

Kombinacija multi-hop surfanja i nove inovativne burze pružatelja usluga i korisnika povezanih kroz Nanopayment sustav Orchidovim korisnicima osigurava izrazito visok stupanj anonimnosti uz pouzdanu i cijenom vrlo prihvatljivu uslugu. Pritom se plaćanje Orchid usluga vrši isključivo kriptovalutama, nema davanja osobnih podataka, a korisnički profil se može izraditi putem vrlo popularnog Metamask novčanika Orchid se nameće kao nezaobilazan alat svakome tko razmišlja o zaštiti privatnosti na mreži. 
Osim Metamaska podržani su i Coinbase, Trust i BRD novčanici. Važno je napomenuti i da svoj korisnički račun lako možete s nekim podijeliti putem QR kodova. 

Projekt je još uvijek u ranoj fazi razvoja i u ovom trenutku su dostupni samo osnovni dijelovi sustava.

Više o Orchid VPN usluzi možete saznati na službenoj web stranici, u whitepaperu i na Orchidovim mrežnim profilma:

Svakako pogledajte i slične projekte;


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainPrivatnost