Skip to content

Alchemix – krediti koji se sami otplaćuju

DeFi prostor nudi sve zanimljivija rješenja, a čini se da smo tek na samom početku.

english

Alchemix Finance je DeFi protokol predstavljen u veljači ove godine. Razvojni tim je anoniman a predvođen je programerom pod pseudonimom Scoopy Trooples.
Sredinom ožujka tim je objavio uspješno prikupljanje 4.9 milijuna dolara od strane istaknutih investitora. Tu spadaju imena kao što su CMS, Alameda Research, Immutable Capital, Nascent, Protoscale Capital, LedgerPrime, eGirl Capital, Fisher8 Capital, Orthogonal Capital, i drugi.

alchemix logo
Alchemix logo


Alchemix je definiran kao protokol na Ethereum blockchainu koji omogućuje stvaranje sintetičkih tokena koji predstavljaju budući prinos na založene tokene. 

U praksi to znači da će protokol korisnicima ponuditi uslugu koja dosad nije postojala, a to je kredit koji sam sebe otplaćuje uz pomoć DeFi magije i pametnih ugovora. 

Kako do kredita?

Upotreba protokola i uzimanje kredita je krajnje jednostavna. Na stranici aplikacije https://app.alchemix.fi/vault u rubrici “deposit” potrebno je izabrati iznos DAI tokena koji korisnik želi deponirati u protokol kako bi temeljem tog depozita ostvario pravo na kredit (loan).
Maksimalni iznos kredita može biti 50% od ukupnog depozita. Za sada je moguće deponirati jedino DAI stablecoine a kredit se isplaćuje u alUSD stablecoinima.

Alchemix vault
Alchemix vault

Otplata kredita

Glavna inovacija koju Alchemix donosi jest automatska otplata kredita.
Protokol će DAI tokene koje ste deponirali staviti u funkciju putem Yearn Finance platforme.
Yearn Finance je specijalizirani set pametnih ugovora koji brine o tome da ulozi uvijek budu založeni u DeFi projekte s najvećim prinosom ostvarujući maksimalnu dobit svojim korisnicima.
Yearn Finance na potpuno automatiziran način koristi samo najbolje od cijele lepeze provjerenih DeFi projekata poput Compounda, Balancera, Sushiswapa, Curve-a, Aavea, i ostalih. 
Alchemix će ostvarene prinose (yield) od vašeg depozita koristiti za automatsku otplatu vašeg kredita, sve dok kredit u potpunosti ne bude otplaćen. Nakon što vaš depozit otplati vaš kredit vi ćete moći u cijelosti podići vaš depozit i time je ciklus završen.
Vaš kredit je sam sebe otplatio. 

ALCX
Alchemix ekosustav

Vault

Cijeli proces se odvija unutar vaulta gdje u realnom vremenu možete pratiti kako se akumulira yield od vašeg depozita. Depozit možete povlačiti potupno – ne morate čekati da kredit bude zatvoren.
Također je dobro što u svakom trenutku možete zatvoriti kredit uplatom preostalog duga i povlačenjem depozita. Dug možete otplatiti u DAI ili alUSD tokenima. 

Važno je napomenuti da kod Alchemixa ne postoji opasnost od likvidacije vašeg depozita kao što je to slučaj kod nekih velikih DeFi protokola. Likvidacija depozita nije dio protokola.

Rokovi otplate

Rok u kojem će vaš kredit biti otplaćen izravno ovisi o stopi prinosa koji taj depozit kroz Yearn Finance ostvaruje. Stopa prinosa je promjenjiva i ovisi o stanju na tržištu. 
Radi boljeg pregleda dinamike otplate možete koristiti kalkulator na stranicama Alchemix aplikacije. Na slici je prikazan primjer uzimanja kredita od $15.000 uz depozit od $30.000. Godišnji postotni prinos (APY) od 29.4 % osigurava otplatu kredita u roku od 621 dana. 

Alchemix kaklkulator
Alchemix kaklkulator za izračun brzine otplate kredita

U ovom kratkom videu pogledajte kako Alchemix funkcionira.

ALCX tokeni

Alchemix token (ALCX) je ERC20 token na Ethereum blockchainu i predstavlja governance token koji korisnicima omogućuje glasanje o bitnim pitanjima za daljnji razvoj Alchemix protokola. Primjer ovakvog glasanja možete vidjeti ovdje.
Sve veći broj DeFi protokola koristi ALCX token pa tako odnedavno Ruler protokol omogućuje korisnicima uzimanje kredita u DAI tokenima deponiranjem ALCX tokena.
Više detalja ovdje.
Najveći volumen trgovanja ALCX tokenima danas se odvija na Sushiswap platformi.
Osim kupnjom na mjenjačnicama ALCX tokene možete zarađivati korištenjem nekih od farmi na Alchemix platformi. Više detalja o tokenu pronaći ćete na Coingecko stranicama, u whitepaperu projekta i u dokumentima

Sushiswap
Zamjena ALCX tokena na Sushiswapu

alUSD tokeni

alUSD su sintetički ERC20 tokeni koji predstavljaju prinos ostvaren korištenjem Alchemix platforme. Kredit koji uzimate od platforme bit će isplaćen u alUSD tokenima.
Tokeni su zamišljeni kao stablecoini kojima je cijena vezana uz cijenu američkog dolara. Konverziju alUSD tokena u DAI u omjeru 1:1 možete izvršiti i u dijelu platforme pod nazivom Transmuter.
Transmuter nudi dvije brzine konverzije – standardnu koja će alUSD u DAI pretvarati neko vrijeme (ovisno o stanju unutra sustava) i brzu konverziju koja će imati nešto nepovoljniji tečaj.
Na Coingecku možete vidjeti da token na Uniswapu gotovo uopće nema likvidnosti, ali ćete na CRV Swaps platformi bez problema alUSD zamijeniti za neki drugi stablecoin.

CRV swaps
CRV swaps

Dok ćete na Paraswap mjenjačnici alUSD tokene moći zamijeniti i za ostale kriptovalute.

Paraswap
Paraswap

Nagli rast TVL-a

Od predstavljanja platforme u veljači 2021, do sredine travnja u platformu je deponirano više od 1.1 milijardi dolara (TVL – Total Value Locked) što je impresivan rezultat za ovako kratko vrijeme. Visok TVL i dobar omjer TVL-a i Market Cap-a dobri su pokazatelji koji govore u prilog kvalitete projekta. Alchemix je po TVL vrijednosti vrlo brzo pretekao starije i poznatije protokole poput 1Inch-a, dYdX-a, KeeperDAO-a i drugih.

Pristup Alchemixu

Za pristupanje aplikaciji preko njihove web stranice potreban vam je Metamask novčanik a izravno u pametni ugovor možete pristupiti i putem alata https://vfat.tools/alcx/ uz prethodno spajanje željene adrese također putem Metamaska. 

vfat.tools
vfat.tools

Sigurnost i revizija

Do danas protokol nije prošao niti jednu reviziju, ali su 19.04. na svom Twitter profilu objavili vijest da je neovisna kuća Certik započela reviziju protokola.
Nalazi revizije očekuju se kroz tri tjedna. 

Alchemix Tweet
Alchemix Tweet 19.04.2021.

Najave i roadmap

Najvažnija najava je objavljena na Medium blogu gdje je predstavljen Alchemix DAO, odnosno Decentralizirana Autonomna Organizacija koja će biti ustrojena s predstavljanjem Alchemixa verzije V2 krajem godine. Alchemix DAO imat će za cilj upravljanje sa sredstvima prikupljenim od strane protokola putem ALCX tokena.
Naime, 10% od ostvarenog prinosa depozita korisnika (yield) ostaje platformi, a tu su i naknade za preporuku (referral fee) od Yearn platforme. U objavi je u detalje objašnjeno na koji će način vlasnici ALCX tokena moći glasati i kako će za to biti motivirani.
Važno je napomenuti da se do tada očekuje primjena nekog od L2 rješenja čime bi trenutni problemi visoke cijene gasa na Ethereum mreži trebali biti otklonjeni. 

Alchemix protokol
Dijagram Alchemix protokola

Zaključak

Alchemix je pametnom upotrebom postojećih DeFi mehanizama obrnuo stvar i korisnicima ponudio korištenje prinosa unaprijed – umjesto da na njega čekaju mjesecima.
Integracija s moćnim Yearn Financeom, primjena L2 rješenja, dovršetak revizije i pokretanje DAO-a dodatno će doprinijeti popularnosti Alchemix protokola i smjestiti ga među vodeće DeFi protokole na Ethereum sceni. 


Autor teksta: Vedran Mijatović

Više o Alchemixu saznajte na:

Moj Kripto možete pratiti i na

Facebooku

Twitteru

Mediumu

Publish0xu

Linkedinu

Published inAltcoinBlockchainDeFi