Skip to content

Rocket Pool – decentralizirana platforma za zalaganje ethera

Rocket Pool je Proof of Stake mrežna infrastruktura nove generacije

Ether je uz Bitcoin kriptovaluta s najvećim brojem korisnika, transakcija, aktivnih developera i volumena trgovanja te privlači veliku pozornost javnosti.

U prijašnjim objavama možete pročitati kako se u ethereum mreži verifikacija transakcija obavlja putem Proof of Work (PoW) konsenzus algoritma, odnosno rudarenjem.
Ethereum zajednica odlučila je prijeći s Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS) konsenzus algoritam.
Ovaj prelazak znači da će uloga rudara (eng. miners) slabiti, a da će na scenu stupiti zalaganje (staking) ethera kao način validacije transakcija. Cijeli proces prelaska na PoS algoritam provodi se u fazama, međutim krajnji koraci se stalno odgađaju zbog kompleksnosti cjelokupnog procesa.
Prema najavama, ova 2020. godina će donijeti značajne iskorake u tom smjeru.

Prelazak na novi način rada, poznat pod nazivom
ethereum 2.0, učinit će ethereum mrežu puno naprednijom i učinkovitijom u odnosu na trenutne performanse.

ethereum 2.0
ethereum 2.0

Pripremajući se za promjene koje slijede, mnogi timovi krenuli su u razvoj servisa i platformi kako bi omogućili korisnicima da bez obzira na tehničko znanje ili količinu tokena s kojom raspolažu sudjeluju u novom konsenzusu.
Zalaganjem ethera kod neke od tih kompanija bit će moguće ostvariti prihod.
Jedna od kompanija koja to radi na učinkovit i transparentan način je Rocket Pool

Što je Rocket Pool?

Rocket Pool je decentralizirana (Proof of Stake) mrežna platforma za zalaganje ethera nove generacije. Namijenjena je širokom spektru korisnika koji se njom mogu služiti bez obzira na razinu tehničkog znanja, kvalitetu hardvera ili količinu raspoloživog ethera. 
Rocket Pool je 2016. pokrenuo australski developer David Rugendyke i platforma se od tada priprema za nadolazeću nadogradnju ethereum blockchain mreže.

david_rugendyke
David Rugendyke

U svibnju 2018. pokrenuta je alfa verzija usluge, a u srpnju 2018. uspješno je predstavljena i provedena 1.0 beta verzija koja je s preko 1700 depozita ostvarila veliki uspjeh.
U beta verziji 2.0 pokrenutoj u dva navrata kroz 2019. ostvareno je više od 4.100 depozita i odrađeno znatno više transakcija nego u prethodnoj verziji.
Sva dosadašnja testiranja i rezultati rada pokazali su da je Rocket Pool ozbiljan igrač u svom tržišnom segmentu i da bi vrlo lako mogao zauzeti centralnu ulogu nakon prelaska ethereum mreže na PoS algoritam.

Novo sučelje

U najnovijoj objavi kompanija je predstavila novo korisničko sučelje (UI).
Novo sučelje korisnicima omogućuje instalaciju i upravljanje svim procesima putem preglednih kontrolnih modula u kojima će se radnje obavljati putem nekoliko klikova mišem u intuitivnom okruženju. Više neće biti potrebno koristiti komande linije kao do sada. 

Kako sudjelovati u Rocket Pool-u?

Zalaganje ethera putem pametnih ugovora

Osnovna usluga koju Rocket Pool platforma nudi je mogućnost ostvarivanja zarade zalaganjem ethera u zajedničke fondove (pools). Ethereum protokolom propisano je da je 32 ethera minimalni iznos potreban za sudjelovanju u PoS protokolu, uz ispunjavanje dodatnih tehničkih zahtjeva poput specifikacije računala i stabilne internetske veze.
Dakle, ako se odlučite na samostalno zalaganje ethera, izlažete se riziku da budete penalizirani u slučaju da je vaše računalo nedostupno ili izvan mreže.
Također, tu je i rizik od hakerskih napada i krađe tokena. Sudjelovanje u Rocket Pool fondu donosi vam mnoge prednosti:

  • izbjegavate sve navedene rizike, 
  • ne morate ispuniti nikakve tehničke zahtjeve, 
  • sudjelovanje je moguće već s 1 eth,
  • depoziti koji prelaze 4 eth usitnjuju se i raspodijeljuju putem Minipools-a  u mrežu Rocket Pool čvorova te tako pružaju dodatnu sigurnost.

Rocket Pool će od vaših ethera uzeti manji dio kao naknadu kojom osigurava rad platforme. Točan iznos naknada još nije poznat i ovisit će o parametrima nove ethereum mreže.   

Zalaganje ethera + pokretanje čvora – Smart Nodes

Drugi način sudjelovanja u Rocket Pool platformi je instalacija i pokretanje Smart Node čvora na vlastitom računalu. Smart Nodes je prilagođeni softver za čvorove namijenjen pojedincima, tvrtkama i servisima poput kripto mjenjačnica, kripto novčanika i fondova za zalaganje (staking pool-ova). Interakcija sa Smart Nodes-ima odvija se uz upotrebu API ključa.

Čvorovi su instalirani i rade na računalima korisnika, a za postavljanje čvora na vlastitom računalu bit će vam potrebno 16 Eth koji će tako ujedno biti i založeni pa ćete ostvarivati zaradu od založenih ethera plus zaradu od naknada za upravljanje čvorom.
Naknade za upravljanje čvorovima dinamične su i određuju se na principu dogovora (konsenzusa) između sudionika, slično kao i transakcijske naknade u slučaju rudara u PoW mreži. Pokrenete li Smart Node na vlastitom računalu ili koristeći neki od cloud servisa, bit ćete oslobođeni plaćanja naknade za svoje založene ethere.

Slično kao ethereum ili neka druga blockchain mreža, Rocket Pool se bazira na Smart Node mreži – decentraliziranom sustavu međusobno povezanih čvorova koji služe za validaciju i održavanje cijelog sustava.

Upotreba RPL i rETH tokena

Za upotrebu Rocket Pool platforme potrebni su RPL tokeni. RPL su ERC20 tokeni na ethereum blockchainu i služe za regulaciju kapaciteta mreže.
Kad u mreži postoji višak kapaciteta, bit će potrebno više RPL tokena za deponiranje ethera i obrnuto – kad je veća potreba mreže za kapacitetom tada će cijena deponiranja ethera koja se plaća u RPL tokenima biti manja ili ravna nuli kako bi se što prije povećao kapacitet mreže. Ovo je samoregulirajući sustav baziran na konsenzusu.
RPL tokene možete nabaviti na popularnoj Uniswap mjenjačnici

Isplate depozita i nagrada vrše se u rETH tokenima.  rETH — Rocket Pool Beacon Chain ETH Tokeni – kolateralizirani su depozitima i koriste se privremeno u razdoblju do pune uspostave ETH 2.0 protokola. 

Kolika zarada se može očekivati

Načelno stoji da je zarada od zalaganja ethera promjenjiva i da ovisi o ukupnoj količini založenog ethera. Detaljnije izračune, postotke, rokove i ostalo vezano uz zaradu od ethereum 2.0 možete pročitati na ovoj poveznici.

U najavi

Rocket Pool platforma bazira se na otvorenom kodu i u najavi su revizije kodova od strane nezavisnih revizorskih kuća. Također je najavljeno i pokretanje bug bounty-ja.
Nakon svih obavljenih testova i revizija, konačna verzija bit će puštena u rad na glavnoj ethereum mreži. Puštanje u rad finalne verzije platforme izravno ovisi o dinamici predstavljanja ethereuma 2.0.

u najavi

Zaključak

Rocket Pool je vodeća platforma za zalaganje ethera u nadolazećem Proof of Stake protokolu i najbolje strukturirana infrastruktura za korištenje Proof of Stake algoritma na ethereum mreži.
Decentralizirani način rada čini ga sigurnim, a intuitivno sučelje lakim za upotrebu.
Rocket Pool na jednostavan i lak način svakome omogućuje ostvarivanje prihoda pokretanjem vlastitog čvora ili zalaganjem ethera u nekoliko klikova.
Zbog jednostavnosti upotrebe i sigurnosti koja proizlazi iz decentraliziranog načina rada, Rocket Pool osim na privatne korisnike cilja i na kompanije, ostale poolove i servise poput kripto novčanika i mjenjačnica kojima omogućuje da se putem API ključa priključe na platformu i svojim klijentima osiguraju sve njene prednosti.
Treba spomenuti kako je Rocket Pool prepoznat i podržan i od strane jedne od najznačajnijih kompanija unutar ethereum ekosustava – Consenys-a.
Više o radu Rocket Pool platforme možete saznati u službenom whitepaper dokumentu dostupnom na njihovoj web stranici. Odgovore na najčešća pitanja pronaći ćete u FAQ dijelu. Upite vezane uz rad platforme šaljite kroz kontakt obrazac, a novosti pratite na njihovim mrežnim profilima:


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchain