Skip to content

Boson protokol – decentralizirana online trgovina

Digitalno trgovanje fizičkom imovinom uz pomoć Web3 tehnologije

english

Boson Protocol radi na izgradnji decentralizirane platforme koja korisnicima omogućuje prodaju fizičkih predmeta i usluga putem otkupljivih (redeamable) NFTova. 

S obzirom na to da se radi o decentraliziranom sustavu, razmjena se odvija uz pomoć  pametnih ugovora i bez posredovanja treće strane. 

Boson protocol logo
Boson protokol logo

Boson Protokol su 2019. godine osnovali Justin Banon i Gregor Boroša. Do sada su ukupno od fondova i kroz ICO skupili više od 35 milijuna dolara. 

Osnovna je ideja stvoriti platformu na kojoj će kompanije i pojedinci moći trgovati svojim proizvodima i uslugama na decentralizirani način uz pomoć blockchain tehnologije.
Krajnji je cilj promijeniti način funkcioniranja online trgovine danas u svijetu;
centralizirani način poslovanja zamijeniti decentraliziranim.
Primjena Bosonovog rješenja donijet će korisnicima bolje iskustvo kroz brže, sigurnije i jeftinije trgovanje u kojemu će nestati potreba za postojanjem treće strane koja kontrolira cijeli proces kao što to danas rade Amazon ili Ebay. 

Boson protocol- decentralized eCommerce
Decentralizirano online trgovanje uz pomoć NFTova

Sve navedeno zaživjet će s lansiranjem nove V2 inačice Bosonovog protokola, novog korisničkog sučelja, marketplacea i SDK-a uz pomoć kojeg će neovisni developeri moći izraditi vlastite aplikacije i trgovine unutar Boson platforme. Boson u svom radu koristi tehnologiju Ocean protokola.
Nova verzija bit će lansirana na Polygon mreži što će znatno pojeftiniti upotrebu i unaprijediti korisničko iskustvo. Prema najavama sve će biti pokrenuto do kraja godine, a po neslužbenim izvorima lansiranje se očekuje unutar mjesec dana od objave ovog teksta. 

Zapise o trgovanju pohranjene u bazama podataka velikih kompanija zamijenit će
NFTovi na blockchainu. 

Kako će stvar funkcionirati u praksi

Pogledajmo kako će proces izgledati na konkretnom primjeru. Prodavatelj želi prodati neki predmet, na primjer gitaru. Prodavatelj unutar Boson platforme izradi ponudu za gitaru, gdje osim cijene navede i ostale parametre kao što su potrebni dokumenti koji će služiti kao dokaz isporuke. Prodavatelj također uplati depozit koji služi kao osiguranje za slučaj da ne isporuči predmet ili da na neki drugi način zloupotrijebi sustav. Visinu depozita i ostale detalje određuje zajednica kroz Boson DAO.
U drugom koraku zainteresirani kupac pošalje novac u Boson pametni ugovor i za to dobiva redeemable NFT. Ovaj NFT služi kao vaučer odnosno priznanica za taj predmet.
NFT i Boson protokol jamče kupcu da će dobiti ili naručeni predmet/uslugu ili svoj novac nazad.
Kupac s tim NFTom raspolaže kao i sa svakim drugim NFT tokenom; može ga prodati na otvorenom tržištu (OpenSea) ili na Bosonovom marketplace-u. Može ga založiti kao kolateral, transferirati, čuvati kao dio svoje kolekcije ili ga zamijeniti za željeni predmet/uslugu (gitaru).

U trenutku kad kupac svoj NFT zamijeni za gitaru NFT se spaljuje (burna) i nestaje, a protokol prodavatelju pušta novac. 

Ponovne prodaje predmeta

Ako naš kupac gitaru želi ponovo staviti u prodaju on će uz pomoć platforme izraditi novu ponudu s NFTom. Novi NFT će imati poveznicu na prethodni NFT što omogućuje praćenje kretanja tog predmeta/usluge kroz platformu.
Osim krajnjim korisnicima nova Bosonova platforma namijenjena je i kompanijama/brendovima koje će moći postavljati svoje izloge unutar platforme.
Za sada već postoji više od 40 zainteresiranih brendova.

Rješavanje sporova

Nakon primanja usluge odnosno proizvoda kupac može biti nezadovoljan ili imati reklamaciju i on tada može pokrenuti spor. Sporovi se obrađuju putem posebno razvijenog mehanizma (Automated Mutual Resolution Process). Očekuje se da će se na ovaj način uspješno riješiti većina sporova. Međutim ako strane niti tada nisu zadovoljne, spor mogu dignuti na višu razinu. Ovdje će sukobljene strane moći koristiti usluge treće strane na primjer Kleros-a (decentraliziranog arbitražne usluge za rješavanje sporova u Web3 ekonomiji) ili neke ugledne trgovačke kuće koja je za to specijalizirana. Tu je važno napomenuti da je uloga trgovačkih kuća vrlo ograničena. Njihove će se usluge koristiti samo za pojedine slučajeve rješavanja sporova – ako se korisnici za to odluče.

Boson protokol
Boson protokol

Naknade, komunikacija i korisnički profili

Boson protokol će za svoje usluge naplaćivati naknadu u visini od 0.5% vrijednosti uspješno provedenih transakcija. Za usporedbu – OpenSea – najveća trgovina NFTovima naplaćuje 2,5%. Visina naknada određuje se glasanjem Boson DAO zajednice.
Rezultate glasanja možete pratiti ovdje. Sve naknade se slijevaju u trezor kojim također upravlja DAO. Svrha naknada jest da sustav učini samoodrživim. 

Razmjena poruka između sudionika trgovanja odvija se unutar platforme uz pomoć XMPT mreže za decentraliziranu komunikaciju u Web3 prostoru.
I u dijelu izrade korisničkih profila išlo se za najnaprednijim rješenjem na tragu decentralizacije. Korisnički profili bit će izrađeni uz pomoć Lens Protokola – nadogradive Web3 infrastrukture za novu generaciju socijalnih mreža.

Lens protokol
Lens protokol

 Autorska prava (Royalties)

Boson platforma je dizajnirana tako da prodavatelju jamči isplatu autorskih prava od sekundarne prodaje. Na primjer, ako prodavatelj proda gitaru kupcu, a ovaj ju dalje preproda, tada će prodavatelju biti isplaćen postotak i od te nove prodaje.
Ovakav je mehanizam dodatni poticaj prodavateljima da koriste Boson platformu dok je kupcima zanimljivo kupovati na platformi jer ona jamči sigurnu isporuku kupljene robe. 

$BOSON token

BOSON token je integralni dio sustava. Tri su mu osnovne funkcije:

  • Upravljanje
  • Naknade
  • Poticanje (Incentivization)

Kod upravljanja protokolom sudionici će glasanjem odlučivati o prijedlozima, a glasačka prava ostvaruju se posjedovanjem BOSON tokena. Glasanjem se donose odluke o radu platforme i o raspodjeli sredstava u vlasništvu DAO-a. 

Naknade (0.5%) za korištenje platforme naplaćuju se isključivo u BOSON tokenima. 

BOSON token se također koristi i za poticanje radnji u sustavu uključujući poticanje ponude i potražnje, a Boson Protocol DAO će distribuirati BOSON tokene ranim korisnicima sustava.
Cijenu, količinu u opticaju, mjesta gdje se može trgovati i ostale podatke vezane uz token možete naći u whitepaperu i na Coingecko stranici tokena

Boson protokol - web3 eCommerce
Boson protokol – Web3 eCommerce

Revizije pametnog ugovora

S obzirom na to da je V2 verzija Boson protokola bitno različita od prijašnje verzije pametni ugovor je poslan na reviziju u kompaniju Peckshield. Izvještaj možete vidjeti ovdje.
Također, u tijeku je i revizija kompanije Omniscia čiji se izvještaj još čeka. 

Zaključak

Boson protokol u svojoj novoj V2 inačici smjelo cilja na to da postupno promijeni način na koji danas funkcionira e-commerce. Zaokruženim pristupom s detaljno razrađenim mehanizmima za izvedbu prodajnih procesa, za rješavanje sporova i decentraliziranim upravljanjem čini se da imaju dobre osnove za uspjeh na tržištu. Ono što vidim kao najveće izazove bit će efikasno rješavanje prevara koje su bolna točka online prodaje i naravno, uspostava dobrog modela upravljanja što svakako neće biti lak zadatak. Ostaje za vidjeti kako će cijela stvar funkcionirati u praksi. 

Više detalja o tome kako sustav funkcionira pročitajte na njihovim stranicama.

Autor teksta: Vedran Mijatović


Pridružite se Moj Kripto zajednici na Facebooku i Discordu.

Published inAltcoinBlockchainNovosti