Skip to content

Chai token – glavnica i kamata u jednom

CHAI je ERC20 token koji predstavlja vaš Dai zaključan u DSR (Dai Savings Rate) protokolu gdje kontinuirano zarađuje kamatu.

Chai pametni ugovor predstavljen je 2019. od strane trojice developera:
Martina Lundfall-a, Lucasa Vogelsang-a, i Lev Livneva.
Chai je token na Ethereum blockchainu baziran na pametnom ugovoru koji vam omogućuje da zarađujete kamatu na svoj Dai.

Zanimljivo je primijetiti etimologiju riječi Chai u kombinaciji s logom protokola koji predstavlja šalicu čaja. Očigledno je da se radi o varijanti riječi čaj koja dolazi s dalekog istoka.

chai.money
Chai.money

Pametni ugovor koristite tako da svoje Dai tokene na platformi zamijenite za Chai tokene. Vaš se Dai tada pohrani u DSR – Dai Savings Rate, a tokeni koji se vama izdaju predstavljaju vaš Dai uvećan za kamatu.
Glavna web stranica koju su pokrenuli developeri nalazi se ovdje, a korištenje protokola zamjenom tokena možete obavljati i na drugim sučeljima kao što su Uniswap ili 1inch.

Chai.money website
Glavna web stranica
uniswap
Uniswap

Kamata na Chai tokene

DSR pametni ugovor plaća kamatu putem Maker protokola. Kamata je promjenjiva i ovisi o uvjetima na tržištu i regulacijskim mehanizmima unutar MakerDao platforme.
U trenutku pisanja ovog teksta kamata iznosi 8% godišnje. Kamata na tokene jednaka je kao da ste ih zaključali u DSR ugovor.Prednost Chai tokena je da su vam cijelo vrijeme vidljivi u novčaniku i da s njima raspolažete kao i sa svakim drugim tokenom. Tokene možete slati, primati i koristiti ih za kupnju tamo gdje su podržani. Tokeni pritom cijelo vrijeme priskrbljuju kamatu i vrijednost im raste.
Chai token vam omogućuje ostvarivanje pasivne zarade na doista elegantan način u svega nekoliko klikova mišem.

Prednost Chai tokena je da su vam cijelo vrijeme vidljivi u novčaniku i da s njima raspolažete kao i sa svakim drugim tokenom.

U dosadašnjim scenarijima, nakon što ste svoje Dai tokene poslali u DSR ugovor, s njima niste mogli istovremeno raspolagati niti su vam niti bili vidljivi u novčaniku.

dai
Tokeni su vidljivi u Metamasku

Pametnom ugovoru može se pristupiti i izravno preko Etherscan platforme na adresi https://etherscan.io/address/0x06AF07097C9Eeb7fD685c692751D5C66dB49c215#writeContract

Postupak zamjene Dai za Chai tokene krajnje je jednostavan. Jednom kad u svom Metamask novčaniku imate Dai tokene, novčaniku odobrite spajanje s platformom i odaberete smjer Dai u Chai ili obrnuto, unesete iznos i potvrdite transakciju.
Nakon potvrde transakcije Chai će biti na vašem novčaniku.
Kod prvog korištenja u Metamasku token Chai neće biti vidljiv, već ga morate dodati na listu praćenih tokena.
Dodavanje tokena u Metamask obavlja se funkcijom ad token i odabirom željenog tokena iz padajućeg izbornika.

Chai u metamasku
Metamask

Tečaj

Primijetit ćete da tečaj Chai tokena ne odgovara tečaju Dai tokena u odnosu 1:1, već je vrijednost Dai-ja nešto manja.
Za razliku od Dai-a koji je stablecoin i čija je vrijednost vezana za američki dolar, Chai ima promjenjivu vrijednost koja mu s vremenom raste. Tako odražava rast akumulirane kamate.
Kad nakon nekog vremena svoj token pretvorite nazad u Dai, dobit ćete Dai tokena u vrijednosti glavnice zajedno s akumuliranom kamatom do tog trenutka.
Jednako kao da ste Dai držali u DSR-u.
Pametni ugovor vam nudi potpunu kontrolu nad vašim tokenima za vrijeme dok oni zarađuju kamatu.

Sigurnost

U veljači 2020. kompanija Trail of Bits izvršila je dvodnevnu provjeru pametnog ugovora. Nikakvi sigurnosni propusti nisu pronađeni, a o svom nalazu kompanija je izradila izvještaj koji možete pročitati ovdje.

Na nedavno održanoj ETH Denver konferenciji i sam Vitalik Buterin, tvorac Ethereuma, javno je pozvao korisnike da koriste Chai umjesto Dai tokena.
Cijeli video pogledajte ovdje. Spomenuti dio videa počinje na 11:11:16.

infografika chai token
infografika

U najavi

Iz razvojnog tima najavljuju da aktivno rade na verziji protokola koji će podržavati transakcije bez naknade, tzv. gasless transfers.

Novosti s platforme pratite na GitHub profilu.


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainDeFiTestirano