Skip to content

DeltaPrime – djelomično kolateralizirani zajmovi

english

Otključavanje punog potencijala DeFi-ja

U kriptu smo se do sada redovito susretali sa zajmovima (loans) koje protokoli nude temeljem vašeg depozita. U pravilu se radi o zajmovima kod kojih vaš kolateral premašuje vrijednost zajma. Najpoznatiji je primjer Maker kod kojega je taj omjer 170%.
Za $100 zajma potrebno je deponirati $170 vrijednosti kolaterala, pa čak i tada vas sustav može likvidirati kod ekstremnih padova cijena. 

DeltaPrime – podkolateralizirani zajmovi

Ovaj problem rješava DeltaPrime. DeltaPrime je nova decentralizirana platforma za posuđivanje i kripto investiranje na Avalanche blockchainu. DeltaPrime omogućuje uzimanje do 500% zajma na vaš depozit. Na uloženih $100 platforma će vam odobriti još do $500 koje možete koristiti za stejkanje, swapanje ili neke druge radnje koje vam donose dobit.
Za izradu trenutne verzije aplikacije ekipa DeltaPrime-a primila je $300.000 od strane
Ava Labs-a, a u tijeku je prikupljanje dodatnog novca s kojima će se osigurati daljnji razvoj.

DeltaPrime logo
DeltaPrime logo

Kako radi DeltaPrime?

Svaki put kada deponirate polog u DeltaPrime, protokol izradi poseban pametni ugovor koji služi kao svojevrsni trezor unutar kojeg možete izvršiti razne aktivnosti; swapati, stejkati…Međutim postoji jedno važno ograničenje – posuđeni novac ne možete povući na svoj novčanik.
Sve se odvija unutar pametnog ugovora – vašeg trezora, jedino vi imate kontrolu nad svojim trezorom, vi odlučujete o tome gdje ćete unutar platforme uložiti, što ćete kupiti i koju ćete od ponuđenih opcija koristiti. Projekt zasad još nije niti u beta fazi i integrirane su tek neke od osnovnih funkcija. 

Platforma radi na Avalanche blockchainu i kao kolateral koriste se Avax tokeni u kojima se dobiva i zajam. Unutar platforme tokene možete swapati za druge tokene uz pomoć integriranih DEX-ova 

Avalanche blockchain
Avalanche blockchain

Od kud dolazi novac za posudbu?

Nakon što ste deponirali Avax tokene odobrava vam se zajam u iznosu do 5 puta većem od deponiranog pa se postavlja pitanje otkud dolazi taj novac. Novac dolazi iz poola u kojeg korisnici stavljaju novac da bi zaradili naknadu, a vi za taj svoj zajam također plaćate naknadu. DeltaPrime za likvidnost koristi ‘decentralized lending pool’ kao i mnogi drugi DeFi projekti, na primjer Aave .

Integracije

DeltaPrime je tek nedavno pokrenuta i zasad su integrirani samo osnovni protokoli na Avalanche blockchainu, a to su Pangolin i Yield Yak koji korisnicima omogućuju stejkanje i swapanje tokena. Iz projekta najavljuju još integracija, a osobito je zanimljivo da razvijaju sustav koji će im omogućiti jednostavnu plug’n’play integraciju protokola čak i bez ičijeg odobrenja.
U konačnici je svima u interesu povećati volumen trgovanja ili TVL (Total Value Locked) kroz integraciju s DeltaPrime-om.

pangolin
Integracija Pangolin i Yield Yak protokola

Decentralizacija, DAO i token

Važan aspekt cijele priče je decentralizirano upravljanje sustavom. DeltaPrime je pogonjena pametnim ugovorima i ne postoji osoba ili grupa ljudi koja odobrava ili odbija vaše zajmove, sve se odvija automatizirano.
Korisnici su jedini upravitelji svojih trezora, a sve transakcije su vidljive na blockchainu. U roadmapu DeltaPrime-a je i osnivanje DAO-a, decentralizirane organizacije s ciljem da se odluke o tome koji protokol integrirati i slične prenesu s developera na zajednicu. Sudjelovanje u donošenju odluka i upravljanju cijelim sustavom bit će nagrađeno tokenom kako je to uobičajeno i kod drugih DAO organizacija. 

Ovdje je važno istaknuti da se radi o jednom od rijetkih projekata u kripto svijetu koji izdaje token tek nakon lansiranja potpuno funkcionalnog proizvoda.
DAO i TGE (Token Generation Event) predviđeni su za Q4 ove godine, a tokenomija je još u izradi.  

U planu je i stalno uvođenje poboljšanja, poput stop-loss funkcije, podržanog rada u više blockchaina, automatiziranih strategija, uvođenje mogućnosti davanja likvidnosti u više različitih DEX-ova, itd…

DeltaPrime – strategije ulaganja

Platforma DeltaPrime omogućuje korisnicima različite strategije ulaganja, a radi lakše upotrebe u pripremi su i automatizirane ‘one click’ strategije. 

Izdvojit ću jednostavnu strategiju s osiguravanjem kolaterala koja korisnika čuva od likvidacija. 

Primjer:

Deponirate $100 u Avax tokenima temeljem čega uzmete zajam od $400 također u Avax tokenima. Svoj depozit od $100 unutar platforme swapate iz Avaxa u USDC i tako ga osigurate od pada cijene Avaxa, a sav posuđeni iznos ($400 u Avaxu) stavite na stejkanje u Yield Yak. 

Sve dok vam je APY na stejkanje veći od APY na posudbu u plusu ste i ostvarujete prihod. Ovdje treba ukalkulirati i cijene transakcija. Kod ove strategije je dobro to što ne postoji opasnost od likvidacije vašeg depozita s obzirom na to da je on u stablecoinu a nagrade za stejkanje ostvarujete na svih $400. 

DeltaPrime roadmap
DeltaPrime roadmap

Likvidacija

Maksimalni dozvoljeni odnos depozita i zajma je 1;5 pa vam se s porastom cijene Avaxa može dogoditi da vam taj omjer pređe 1:5 u kojem slučaju ćete trebati unstejkati i prodati dio Avaxa kako bi vam se vratio omjer ispod zadanih 1:5. Uskoro će se sav taj posao odrađivati automatski uz pomoć botova u sklopu automatiziranih strategija. 

Više o strategijama pročitajte ovdje https://docs.deltaprime.io/prime-brokerage-account/investing-strategies

Sigurnost DeltaPrime protokola

Na platformi su dosad odrađene dvije revizije pametnih ugovora, a prije lansiranja beta verzije predviđen je i re-audit kako bi bile pokrivene i buduće funkcije kao što su stop-loss i automatizirane strategije. Prema riječima članova tima razmišlja se o uvođenju osiguranja pametnih ugovora od strane specijaliziranih osiguravajućih kuća. Kad govorimo o sigurnosti treba znati da DeltaPrime koristi Redstone kao oracle. Redstone je decentralizirani oracle agregator koji uzima podatke s više različitih izvora čime se povećava točnost i pouzdanost isporučenih podataka. 

Redstone oracles
Redstone oracles

Svaka linija koda DeltaPrime protokola vidljiva je u njihovom Githubu a detalje odrađenih revizija pronađite ovdje

Zaključak

DeltaPrime je potpuno nova platforma koja nudi inovativna rješenja za nekolateralizirane zajmove i otključavanje velike dodatne likvidnosti.
Sa svim najavljenim poboljšanjima koja dolaze DeltaPrime se želi pozicionirati kao centralno mjesto u DeFi prostoru. Ako ne bude nekih nepredviđenih zastoja smiješi im se svijetla budućnost.

Autor teksta: Vedran Mijatović


Pridružite se Moj Kripto zajednici na Facebooku i Discordu.

Published inAltcoinDeFiNovosti