Skip to content

Hrvatska pošta izdala prvu marku na blockchainu

english

Osim za kune, ograničena količina od 500 kriptomaraka mogla se kupiti i online za kriptovalute.
Rasprodane su za samo 16 sati! 

9. rujna 2020. u prodaju je puštena prva hrvatska poštanska kriptomarka.
Hrvatska pošta je time obilježila Dan marke.
Radi se o poštanskoj marki nominalne vrijednosti 50 kuna koja je ujedno i ERC 721 NFT token na Ethereum blockchainu.
Nakon što je prošle godine Hrvatska pošta uvela otkup kriptovaluta u svojim poslovnicama, ovo je još jedan hvalevrijedan potez Hrvatske pošte kojim aktivno ulazi u svijet najnovije tehnologije, po čemu je jedna od svega nekoliko u svijetu. 

kripto-marka
Samoljepljivi dio marke služi za uobičajeno plaćanje poštarine, a uz to dobijete i podatke potrebne za raspolaganje digitalnom kriptomarkom na Ethereum blockchainu.

Više kategorija kriptomaraka

Kriptomarka je izdana u 5 kategorija od kojih je svaka kategorija tiskana u različitim nakladama, a ukupno je u prodaju pušteno 100.000 primjeraka prema donjem rasporedu:

  • Kombi: 60.000
  • Vlak: 25.000
  • Brod: 10.000
  • Zrakoplov : 4.000
  • Dron: 1.000
Kriptomarka
Kriptomarka – sastavni dijelovi

Kriptomarka Hrvatske pošte izrađena je u suradnji s istaknutim kompanijama s domaće kripto scene: BitX, NodeFactory i Electrocoin-om. Predsjednik UBIK-a Vlaho Hrdalo je prigodom puštanja u opticaj kriptomarke izjavio:

Projekt Kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain-kartu, kao i na svjetski filatelistički zemljovid s obzirom na to da se Kriptomarkom obilježava i okrugla obljetnica:
180 godina od prve poštanske marke „Penny Black“.

hrvatska-posta-izdaje-prvu-hrvatsku-postansku-kriptomarku
Kriptomarka je izdana u 5 kategorija

Autori marke su domaći dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a za jedinstveni tisak marke zaslužna je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD). Digitalni token na blockchainu nazvan je Postereum, a za njegovu izradu zaslužna je suradnja BitX-a i NodeFactoryja iz Zagreba.

Kriptomarka
Kriptomarka nominalne vrijednosti 50 kuna izdana je u prigodnom bloku s jednom samoljepljivom poštanskom markom na PVC podlozi.

Ovaj događaj bio je idealna prilika da od direktorice i osnivačice tvrtke NodeFactory,
Belme Gutlić, i Tina Galetovića, suosnivača tvrtke BitX, saznamo nešto više o cijelom projektu.

Razgovor s Belmom i Tinom

Belma Gutlic
Belma Gutlić -Nodefactory

Pozdrav Belma, pozdrav Tin, možete li nam za početak nešto više reći o vašim kompanijama?

Belma: Tvrtku NodeFactory zajedno sam osnovala s kolegom Marinom Petrunićem samim početkom 2018. godine, malo nakon završenog fakulteta. Oboje smo bili kripto entuzijasti već godinama, a tad smo shvatili da postoji tržište i potreba za razvojem blockchain infrastrukture i decentraliziranih aplikacija.

Tin: BitX je u početku bila samo ideja trojice prijatelja, koja je ubrzo postala stvarnost.
S Tinom Šarićem i Markom Horvatom osnovao sam firmu 2018. godine nakon što smo već par godina polako pratili domaću i stranu scenu kriptovaluta i blockchain tehnologije, i jednostavno smo došli na ideju da se na domaćem tržištu okušamo u razvoju rješenja koja bi tradicionalni sektor približili modernom.

Otkud ideja da se krene u izradu kriptomarke s Hrvatskom poštom i koliko to ima veze s činjenicom da pošta već neko vrijeme vrši otkup kriptovaluta?

Tin: Ideja je zapravo došla nakon uspješnog lansiranja otkupa kriptovaluta u 55 poslovnica diljem Hrvatske i željom i potrebom HP-a za modernizacijom vlastitog poslovanja. Ugledajući se na uspješan launch Austrijske kriptomarke, odlučili smo predložiti projekt Hrvatskoj pošti kako bi i oni kročili zajedno s Hrvatskom u novu eru inovativne tehnologije.

Suradnja

Kako je došlo do vaše suradnje i kako ste međusobno raspodijelili poslove? 

Tin: Do suradnje je došlo po preporuci kolega iz jednog drugog poduzeća s kojima surađujemo na drugom projektu i kolega iz Electrocoina. Nakon što smo ih priupitali da li znaju nekoga tko ima već iskustva u programiranju i radu na Ethereum platformu, s obje strane smo dobili entuzijastičnu preporuku da je NodeFactory logičan izbor za ovakvu vrstu projekta.
Sav programerski posao koji se doticao web stranice i programiranja na Ethereum mreži odradio je NodeFactory, dok je idejna, kreativna i komunikacijska pozadina djelo BitX-a i kolega iz Hrvatske pošte koji su se također angažirali oko projekta kako bi zasjao na našem tržištu.

Imate li već iskustva u izradi NFT tokena za klijente, je li netko od vas već prije sudjelovao u nekom sličnom projektu?

Nikola Mlinarić - Nodefactory
Nikola Mlinarić – Nodefactory

Belma: Imamo iskustva s razvojem aplikacija u različitim industrijama pa tako i s tokenima. Radili smo zanimljiv NFT projekt baš za jednog umjetnika i vlasnika galerije gdje su tokeni zapravo bile umjetnine i to iz digitalne umjetnosti. Suradnja nam je bila super jer je riječ o nekom baš iz te industrije koji je prepoznao određeni problem i našao rješenje za njega koristeći blockchain. 

Tehnički zahtjevi

Molim vas opišite nam koliko je ovakav projekt tehnički zahtjevan i koji su vam bili najveći izazovi. Jesu li vas pritiskali rokovi?

Belma: Projekt se sastoji od više različitih dijelova sustava te integracija s vanjskim servisima pa je potrebno sve to spojiti, pokriti sve slučajeve, testirati, paziti i maziti. Također, s mladom tehnologijom ne možete recimo predvidjeti sve faktore. U jednom momentu kad je zagušenost Ethereuma počela rasti, kao i cijene troška transakcije, shvatili smo da nećemo moći unaprijed stvoriti (mintati) sve marke na mrežu. U vrlo kratkom roku smo iskoristili jedan trik te to prebacili da funkcionira drugačije koristeći merkle air-dropove na pametnom ugovoru. Tako smo osigurali da mi dodatno ne zagušimo mrežu s preko 4.000 transakcija u kratkom vremenu nego da samo one marke koje su prodane se stvarno aktiviraju na mreži.

kriptomarka
Od 500 kriptomaraka koje su prodane za kriptovalute, u prosjeku je po jednom kripto novčaniku kupljeno šest kriptomaraka.

Koliko su vam kod izrade ove marke stvari olakšale slične marke na blockchainu koje je Austrijska pošta izdala prošle godine? Koliko se naša verzija razlikuje od austrijske?

Tin: Austrijska pošta je svakako bila inspiracija i polazišna točka. Ali smo htjeli kroz hrvatsko izdanje ispričati priču koja je jedinstvena i usko povezana s poslovanjem i povijesti Filatelije Hrvatske pošte, te Hrvatske pošte kao jedne od najstarijih institucija, a ne se toliko dotaknuti cijele priče oko Ethereum zajednice kao u projektu kriptomarke Austrijske pošte.

Što nam donosi budućnost

Što sada nakon kriptomarke? Možemo li ubuduće očekivati nova izdanja kriptomaraka?

Tin: Nadamo se svakako da će ovakav projekt biti lansirna platforma kako za nas tako i za kolege iz NodeFactoryja. Neke ideje su već u začetku, ali nećemo Vam tako brzo pokvariti iznenađenje. HP je prepoznao uspjeh ovog projekta te se nadamo da će se odvažiti na pokoje buduće izdanje. Prerano je još o tome govoriti s obzirom na to da je kriptomarka puštena u prodaju prije svega nekoliko dana.

Prema mnogim poznavateljima razvoja blockchain industrije upravo će NFT tokeni doživjeti ogroman rast i razvoj sličan onome kakvom svjedočimo u DeFi sektoru.
Kako vas dvoje vidite daljnji razvoj NFT sektora i kako gledate na razvoj blockchain industrije općenito.

Belma: Da, to jesu neka predviđanja. NFT-ovi nisu baš novost u kripto svijetu, ali su već napravili jedan boom s CryptoKitties projektom. Taj gaming neki i kolekcionarski aspekt sigurno postoji, ali meni je više zanimljivo kako tokenizirati fizičke resurse uz pomoć NFTova i riješiti neki stvarni problem. Spominjala sam već umjetnost i to konkretno digitalnu umjetnost gdje se unikatnost i autentičnost posjedovanja neke fotografije ne garantira nego se prenosi USB-om i slično. Tehnologija se svakako još uvijek razvija te postaje sve više i više prilagođena osobama koje nemaju tehničko predznanje. Zbog toga, vjerujem da će doživjeti još veću korištenost kroz godine.  

Belma, Tin, puno vam hvala na vremenu koje ste odvojili za ovaj razgovor i nadam se da će uskoro biti opet prilike za novi susret. 

Belma: Hvala tebi Vedrane na interesu, zanimljivim pitanjima i interesu za tehnologijom s one tehničke strane! 

Tin: Hvala Vedrane na vremenu i interesu također! Svakako se nadamo ponovnom susretu. Nadam se u bližoj budućnosti


Dodatne informacije

Kriptomarka se do isteka zaliha mogže kupiti u poštanskim uredima svih većih gradova i u online trgovini Hrvatske pošte.

Za sva pitanja vezana za kriptomarke odgovore potražite ovdje.


Moj Kripto možete pratiti i na 

Facebooku

Twitteru

Mediumu

Publish0xu

Linkedinu

Published inAltcoinBlockchainIntervjuNovosti