Skip to content

Digitalna umjetnost i NFT tokeni

Tržište umjetnina i NFT tokeni na ethereum blockchainu

Sve je počelo krajem 2017. vrtoglavim rastom popularnosti projekta CryptoKitties. CryptoKitties je igra na ethereum blockchainu koja sudionicima omogućuje kupovinu, prodaju i uzgoj (breed) mačaka, odnosno posebnih NFT tokena na ethereum blockchainu koji predstavljaju likove mačaka. Svaki token predstavlja jedinstven lik mačke koja nastaje iz pametnog ugovora na ethereum blockchainu.

NFT Tokeni

NFT tokeni su skraćeni naziv za non-fungible tokene – tokene od kojih je svaki jedinstven i nije zamjenjiv, to jest nije jednak kao neki drugi takav token. Ako usporedimo dva tokena neke kriptovalute, vidimo da su oni jednaki i možemo ih zamijeniti te sve što možemo s jednim možemo i s drugim.
Također, vrijednost jednoga u odnosu na drugi je uvijek jednaka.
Kod NFT tokena, svaki je različit i jedinstven. Ovo svojstvo takve tokene čini pogodnima za predstavljanje umjetničkih djela i drugih oblika jedinstvene imovine na blockchainu. To su primjerice predmeti u virtualnim igrama, internetske domene, umjetnička djela te virtualni identiteti.

NFT token
NFT tokeni

NFT tokeni dolaze u dva standarda: originalni ERC-721 i noviji ERC-1155. Osnovna je razlika u tome što je noviji standard prilagođen radu s više vrsta tokena putem samo jednog pametnog ugovora, dok je kod starijeg standarda za rad sa svakom vrstom tokena potrebno prilagoditi pametni ugovor toj vrsti tokena. 


Dobar dio upotrebe NFT tokena odnosi se na digitalnu umjetnost. U posljednje vrijeme predstavljen je cijeli niz platformi za izlistavanje i trgovanje digitalnim radovima, a u nastavku ćemo navesti najznačajnije. 

OpenSea

OpenSea je najpopularnija aplikacija za trgovinu digitalnom imovinom. Gotovo svi digitalni predmeti izlistani su na OpenSea platformi. Pored nekoliko velikih trgovina digitalnim umjetničkim djelima poput KnownOrigin-a, Super Rare-a i MakersPlace-a, tu su poznate i popularne igre i predmeti za kripto kolekcionare.

opensea
OpenSea Logo

Karte iz GodsUnchain igre, planeti iz igre 0xUniverse, već spomenute mačke Cryptokitties i stotine drugih. Na OpenSea platformi izlistane su i internetske blockchain domene, i to one s eth ekstenzijom kao i Unstoppable domains domene sa .zil i .crypto ekstenzijama.

Također, između više milijuna predmeta ponuđenih u preko 340 kategorija različitih vrsta kripto imovine, na ovoj ćete platformi moći kupiti i virtualne parcele i razne predmete iz popularne Decentraland VR blockchain igre, kao i najrazličitije likove, avatare, životinje, oružje, štitove, maske, bedževe, slike, memove, imena, planete, gif-ove te cijeli niz druge digitalne imovine.

Opensea
OpenSea

Opensea platforma vam u rubrici Storefront nudi izlistavanje postojeće kripto imovine, ali i izradu (mint) nove u par koraka. OpenSea podržava obje verzije NFT tokena. Pregledom nedavno prodanih predmeta vidjet ćemo da se na OpenSea platformi postižu iznosi koji prelaze nekoliko stotina ethera.

Known Origin

Nakon dvije godine postojanja ova platforma je premašila iznos od 1.000 ethera ukupne vrijednosti prodane imovine s 11.000 tokeniziranih, pretežno umjetničkih digitalnih radova. 

Iz razvojnog tima najavljuju skoro otvaranje galerije unutar Cryptovexels virtualnog svijeta na blockchainu. Na Known Origin-u sudjeluje više od 300 umjetnika okupljenih u zajednice na Telegram grupi, a novosti s platforme možete pratiti na Twitter profilu i Medium blogu.
Više brojeva i statističkih podataka o Known Origin platformi pronaći ćete unutar dashboard sekcije.  

SuperRare

Još jedna platforma za trgovinu digitalnom umjetnošću na ethereum blockchainu upravo je napunila dvije godine postojanja. SuperRare platforma je umjetnicima iz 178 zemalja do sada isplatila više od 600.000 dolara u preko 14.000 ponuda na aukcijama. Najskuplji pojedinačni predmet postigao je cijenu od 10.000 dolara. 

SuperRare nudi jedinstven sustav nagrada za autore. Nakon što autor umjetničkog djela svoj rad proda, tu priča za njega ne završava kao što je to inače slučaj. SuperRare nudi autorima 10% zarade od svih budućih prodaja tog autorskog djela na sekundarnom tržištu. 
Uzmimo na primjer da Marko svoju sliku proda Ivanu za 100 kn, a Ivan kasnije tu sliku proda nekome za 1.000 kn. Marko će od tih 1.000 kn dobiti 100 kn i tako trajno ostvarivati prihod od svog autorskog djela.

Za dodatne informacije posjetite:

Twitter
Instagram
Discord  
Medium blog

MakersPlace

Među tri najveće platforme za prodaju digitalnih umjetnina na ethereum blockchainu je i MakersPlace. Iako nešto manjeg volumena prodaje od prije navedenih platformi, i ovdje se nalaze vrlo talentirani i jedinstveni umjetnici sa svojim djelima.

makersplace
MakersPlace

Trenutno je na OpenSea trgovini izlistano preko 19.000 predmeta s MakersPlace-a. Zajednicu aktivnih korisnika platforme možete pratiti na 

Instagramu
Twitteru
Discordu
Pinterestu
Facebooku

makersplace
Art by Debbie Hong

Ostali projekti vezani uz umjetnost na blockchainu

AsyncArt

AsyncArt je novi eksperimentalni projekt koji donosi i dobru dozu inovativnosti.
Umjetnička djela stvorena na ovoj platformi mijenjaju se ovisno o vanjskim faktorima. Ovakva programabilna umjetnička djela mogu biti jednostavna, na primjer kad su promjene u strukturi neke slike izravno uzrokovane promjenama u stanju vašeg kripto novčanika. Također, promjene mogu biti i znatno složenije – vezane uz više vanjskih faktora.

Ono što je još zanimljivije, umjetnički radovi sastoje se od osnovnog modula i promjenjivih slojeva. Svaki sloj mijenja izgled slike, a slojevi su tokenizirani pa je moguć scenarij u kojemu će svaki sloj imati posebnog vlasnika koji može putem API ključeva utjecati na izgled kompletne slike.
Bit će vrlo zanimljivo pratiti u kojem će se smjeru projekti na Async Art platformi razvijati.

Pratite Async na :

Rocket

Rocket je još jedan nov i zanimljiv koncept kojemu je cilj integrirati NFT tokene u DeFi sektor i to tako što će izgraditi sustav koji omogućuje dobivanje zajma na osnovu NFT tokena kao kolaterala.

rocket
Rocket

U standardnom modelu koji čini osnovu DeFi-ja kao kolateral se koristi ether ili neka druga kriptovaluta. Čak i takav koncept nedavnim je naglim padom vrijednosti ethera doživio snažan šok. Kako će se digitalne slike, domene, virtualne nekretnine ili kolekcije iz igara ponašati u svojstvu kolaterala svakako će biti zanimljivo promatrati. Cijeli je projekt još u ranoj fazi i teško je dati neka vremenska predviđanja.
Više o Rocketu možete saznati na njihovom Twitter profilu, Medium blogu koji objašnjava kako je cijela ideja nastala, na Discord kanalu i u Telegram grupi.

The Non Fungible Alliance

The Non Fungible Alliance je platforma koja okuplja zajednicu entuzijasta, developera i svih zainteresiranih za NFT tokene i njihovu primjenu.

non-fungible-alliance
The Non-Fungible-Alliance

Na listi članova vidjet ćete mnoštvo novih i zanimljivih projekata koji istražuju nove načine primjene NFT tokena. Lista je impresivna i svakim se danom povećava.  


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainDeFi

2 komentara

Comments are closed.