Skip to content

Synthetix – nova vrsta trgovanja na blockchainu

Trgovanje sintetičkom imovinom postalo je dostupno

Brzim razvojem DeFi segmenta (decentralizirane financije) kojem smo svjedočili u 2019. doprinijela je i pojava Synthetics platforme za trgovanje sintetičkom imovinom na Ethereum blockchainu.
Synthetix je web stranica, aplikacija na Ethereum blockchainu temeljena na pametnim ugovorima. Namijenjena je trgovanju standardnom imovinom, onom izvan svijeta kriptovaluta.


Synthetix vam omogućuje da putem ERC20 tokena na Ethereum blockchainu lako i brzo postanete izloženi cijeni na primjer zlata ili japanskog jena, kriptovaluta, uskoro i dionicama Tesle, Apple-a Amazona, itd…

Kupnjom tokena čija je cijena vezana za cijenu imovine kojom želite “trgovati” postigli ste isti učinak kao da posjedujete dionice, certifikate ili vrijednosne papire.

Synthetix je nastao 2018. godine pod imenom Havven, a u proljeće prošle godine platforma je počela s radom. U vrijeme pisanja ovog teksta prema portalu DeFi Pulse Synthetix se po vrijednosti angažirane imovine nalazi na drugom mjestu među DeFi protokolima.

Defi-pulse
DeFi Pulse -pregled stanja DeFi sektora

Popularnost Synthetix platforme neprestano raste tako da se ukupan volumen trgovanja na platformi bliži iznosu od 1 milijarde dolara. Trenutno je na oko 940 milijuna dolara dok je u SNX tokenima zaključano više od 123 milijuna dolara.

Pogledajmo kako Synthetix radi

Uzmimo na primjer da vjerujete da će cijena zlata rasti i želite uložiti u zlato ali nemate pristup brokerskim kućama, nemate vremena niti volje baviti se dokumentacijom za trgovanje na burzama, pohoditi institucije i slično.
Ako jednostavno želite sve obaviti od kuće sa svog računala, tada je tu za vas Synthetix. Kupnjom sXAU tokena na Synthetix platformi bit ćete izloženi dolarskoj cijeni unce zlata na burzama jednako kao da ste uložili u zlato na bilo kojoj svjetskoj burzi.
sXAU je oznaka za ERC20 token na Ethereum blockchainu koji prati cijenu zlata. Sve se odvija primjenom sustava decentraliziranih inputa  – takozvanih (Chainlik) oracle-a.

sXAU Token
sXAU ERC20 Token na Ethereum blockchainu

Što je oracle?

Oracle je naziv za upravljački sustav relacijskih baza podataka. Konkretno u slučaju Synthetix-a to je način unosa podataka potrebnih za rad sintetičkih tokena zvanih Synths.
Kako bi sXAU token stvarno i odražavao cijenu zlata i neprestano se mijenjao točno onako kako se mijenja cijena zlata netko treba tom tokenu u realnom vremenu slati ispravnu informaciju.

Chainlink logo
Chainlink – povezivanje pametnih ugovora sa stvarnim podacima, događajima i plaćanjima


Ovdje nastupa projekt Chainlink sa svojim sustavom oracle-a. Chainlink služi upravo tome da na decentraliziran, necenzuriran i provjerljiv način omoguće spajanje i slanje informacija iz baza podataka u blockchain sustave.

Chainlink oracle dijagram
Chainlink oracle dijagram


Partnerstvom Synthetix-a i Chainlink-a ostvareno je upravo to; automatizirano, točno i pouzdano vezanje informacija o cijeni zlata sa sXAU tokenom. Na ovaj način sXAU token vjerno simulira kretanje vrijednosti zlata i omogućuje vam da na jednostavan i brz način ostvarujete sintetičku trgovinu zlatom (i drugim robama).

Na jednak način već sada možete unutar platforme trgovati odnosno izložiti se cijenama srebra, Bitcoina, Ethera, eura, funte, dolara, jena, DeFi indeksa i drugim indeksima, ali i inverznim vrijednostima pojedinih kriptovaluta. Više o “i” tokenima pročitajte ovdje.

Sintetički tokeni - synths
Sintetički tokeni – Synths

Lista raspoložive imovine neprestano raste tako da će uskoro biti moguće “uložiti” i u dionice Tesle, Appla, Googla, Samsunga ali i svih drugih tvrtki, burzovnih indeksa
(Euro Stoxx 50, Nikkei 225…), raznih košarica sastavljenih od više (kripto)valuta, u stvari svega čija se cijena može na pouzdan način utvrditi.

Krajnji je cilj da Synthetix postane platforma koja će pružiti neograničene mogućnosti trgovanja. Sve će se odvijati na potpuno decentraliziran i autonoman način, oslanjajući se na rad pametnih ugovora bez utjecaja ljudi.


Ovakav bi način rada otklonio mogućnost ljudske pogreške ali i korupcije, raznih političkih i interesnih utjecaja i drugih neželjenih pojava kojima svjedočimo u svijetu trgovanja, poslovnih odnosa i novca.

Likvidnost Synthetix paltforme

Kod svih mjenjačnica i raznih burzi jedno od glavnih pitanja je likvidnost. Pojednostavljeno rečeno – za sve što netko prodaje s druge strane mora postojati kupac.
Synthetix ovom problemu pristupa na drugačiji način.
Na primjer želite li trgovati zlatom prvo morate nabaviti uUSD token koji predstavlja vrijednost 1 dolara. Ovaj token možete nabaviti na Uniswap, Kyber i KuCoin mjenjačnicama za Bitcoin, Ether, Dai, Theter….

Synthetix Dashboard
Synthetix Dashboard

Ako želite kupiti “zlata” u vrijednosti od npr. 100 dolara u odgovarajuću rubriku na Synthetix Exchange platformi unesite 100 sUSD tokena i za to ćete dobiti 0.06455673730249673 sXAU tokena. Sustav funkcionira tako da se u trenutku kad mijenjate sUSD za sXAU sUSD tokeni spale, odnosno trajno unište i izbace iz opticaja. Istovremeno se u opticaj pusti odgovarajuća količina sXAU tokena tako da nema klasične razmjene kupca i prodavatelja. Na ovaj način moguće je stvoriti neograničene količine i vrste tokena.

Cijene i raspoloživost sintetičkih tokena možete pratiti u padajućem meniju “markets”. Ovdje možete vidjeti da cijene pojedinih tokena odgovaraju stvarnim cijenama predstavljane imovine. U ovoj rubrici podaci se osvježavaju svake tri minute.

Synthetix - raspoloživi tokeni
Synthetix – raspoloživi tokeni

Kako nastaju sintetički tokeni kao što je sXAU?

Sintetički tokeni ili Synths nastaju tako što korisnici “zaključavaju” svoje SNX tokene kako bi proizveli sUSD tokene u procesu koji se naziva “minting”. Kasnije se ti sUSD tokeni pretvoraju u određeni Synth -sintetički token u gore opisanom procesu na Synth.exchange mjenjačnici.

Radi postizanja što bolje likvidnosti za svakih 100 USD vrijednosti zaključanih SNX tokena proizvest ćete samo oko 13 sUSD tokena po kolateralizacijskom tečaju koji iznosi oko 750%. Kako bi korisnici ipak i po ovako nepovoljnom tečaju bili potaknuti da zaključavaju svoje tokene oni će za to biti nagrađeni.
Nagrade dolaze iz dva izvora; iz dijela naknada koje platforma uzima za trgovanje (trading fee) i izravno u SNX tokenima iz inflacije koja je ugrađena u protokol.

Za vrijeme dok su SNX tokeni zaključani u sustav oni su vam cijelo vrijeme vidljivi u vašem novčaniku, ali ih za to vrijeme ne možete micati.

Synthetix Mintr platforma
Synthetix Mintr platforma za izradu sintetičkih tokena

Cijeli proces odvija se na Synthetix Mintr platformi a detalje možete pročitati u službenom dokumentu pod nazivom Synthetix Litepaper.

Da ovakav način dobro funkcionira svjedoči i podatak da je više od 86% svih SNX tokena u opticaju zaključano na Synthetix platformi. Podatke o stanju tokena možete pronaći na Dashboard stranici.

Visoka stopa kolaterizacije služi kao garancija da ćete svoje npr sXAU tokene kad im cijena poraste moći pretvoriti nazad u SNX odnosno Ether, Bitcoin… i da će u svakom trenutku u sustavu biti više nego dovoljno SNX tokena da isplati svaki Synth u opticaju.

Sythetics statistika
Pregled stanja sUSD tokena

Zbog povećanja efikasnosti uskoro se u sustav uvodi i mogućnost kolaterizacije (zaključavanja) i s Etherom što će uvesti dodatnu stabilnost.

Synthetix pokazatelji
Synthetix pokazatelje možete pratiti na stranici Dashboard

Zaključak

Radi se o potpuno novom, prilično složenom mehanizmu koji je još u eksperimentalnoj fazi i pred kojim stoji ogroman razvojni put prije nego što izraste u zaokružen i zreo proizvod. S druge strane rapidni rast vrijednosti angažirane u Synthetix ekosustavu ukazuje na smjer u kojem se kreće razvoj decentraliziranih financija – često i brže nego što smo to u stanju popratiti.

Sama pomisao na financijske akrobacije koje postaju moguće razvojem ovoga i sličnih proizvoda krajnje je uzbudljiva.


Synthetix možete pratiti na

Ako vam je Synthetix zanimljiv obavezno pogledajte i kako radi tek predstavljeni Aave.

Napomena

Prije nego što se upustite u bilo kakve investicije na blockchainu obavezno se dobro informirajte o svim pozitivnim i negativnim stranama nekog proizvoda ili usluge kako biste donijeli što kvalitetniju odluku.


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinDeFi