Skip to content

Chainlink – veza vanjskog svijeta s blockchainom

Chainlink je razvio jedinstven način unosa informacija iz vanjskoga svijeta na blockchain

Chainlink (puni naziv: SmartContract Chainlink Limited SEZC) je kompanija nastala 2014., a 2017. godine predstavljen je i njihov ICO (Initial Coin Offering) usred velike ICO groznice. Osnivači  Sergey Nazarov i Steve Ellis su kroz ICO u rujnu 2017. sakupili $32 milijuna,  odnosno 100% od planiranog iznosa.
Cijena LINK tokena tada je iznosila $0.11 (danas $4,41). Sjedište kompanije je na Kajmanskim otocima. 
Chanilnik projekt ima za cilj osigurati unos podataka iz vanjskog svijeta na blockchain.
Unos podataka se odvija na potpuno decentraliziran način putem mreže čvorova i drugih elemenata.

Chainlink logo
Chainlink logo


Chainlinkovo jedinstveno rješenje osigurava točnost i vjerodostojnost podataka te omogućuje razmjenu podataka između različitih blockchain mreža koje rade svaka na svojem protokolu.
Od samog početka upotrebe blockchain tehnologije bilo je jasno da podaci uneseni u blockchain ne mogu biti izmijenjeni niti obrisani, međutim postojao je problem vjerodostojnosti unesenih podataka. Uneseni podaci su vjerodostojni u onoj mjeri u kojoj je i onaj tko podatke unosi.

Chainlink network
Chainlink mreža

Tu se ponovno susrećemo s istim problemima kao i do sada, a sve se svodi na pitanje povjerenja. Blockchain i decentralizirani sustavi u stanju su ponuditi povjerenje kao uslugu, međutim sama činjenica da je nešto na blockchainu nije dovoljna.
Vrlo brzo se pojavila potreba za vjerodostojnim načinom unosa podataka u blockchain sustave. 
Ovdje je nastupio Chainlink sa svojim jedinstvenim rješenjem.

Kako radi Chainlink

Chainlink je decentralizirana mreža sastavljena od nekoliko različitih elemenata među kojima su i tzv. oracle-i.

Oracle je upravljački sustav baza podataka koje spajaju vanjske podatke s blockchain mrežom.

U slučaju Chainlinka, oracle-i su izvedeni kao pametni ugovori.
Cijeli sustav se sastoji od složene mreže čvorova, pametnih ugovora, adaptera i izvora informacija koji osiguravaju decentralizirani sustav dobavljača vanjskih informacija. Tako se izbjegava ovisnost o jednom centralnom izvoru informacija.  
Chainlink sustav svakome omogućuje pokretanje vlastitog čvora (node) te sudjelovanje u zalaganju tokena i dobavljanju informacija pametnim ugovorima.
Čvor možete pokrenuti samostalno ili putem nekih od servisa za zajedničko upravljanje čvorovima. Na primjer Linkpool.

Chainlink je decentralizirana mreža pametnih ugovora koji služe kao posrednici između tradicionalnih izvora podataka i pametnih ugovora na blockchainu.


Za svoj rad operateri čvorova nagrađeni su LINK tokenima. Chainlink model radi tako da motivira sudionike na isporuku točnih i vjerodostojnih podataka i s druge strane kažnjava sudionike čiji se podaci pokažu netočnima ili ih nisu isporučili.

chainlink
Chainlink interoperabilnost

U Chainlink platformu je ugrađen i sustav reputacija koji s vremenom rangira dobavljače podataka prema njihovim performansama. Također je važno da operater čvora ima što više deponiranih LINK tokena kao kolateral, čime si bitno povećava šanse da bude izabran. Chainlink radi na razvoju mikro ekonomije bazirane na pouzdanim izvorima informacija.

Primjer

Pogledajmo kako cijeli sustav radi na konkretnom primjeru.
Zamislimo da je Petar operater Chainlink oracle čvora s ciljem da dobavlja meteorološke podatke pametnim ugovorima korisnika kojima su oni potrebni.
Petar je u Chainlink mrežu postavio svoj pametni ugovor koji je definirao koje točno poslove njegov čvor može odraditi (dobava meteoroloških podataka). Svi poslovi koje ovaj čvor može odraditi specificirani su i označeni ID brojevima tih poslova.

chainlink hrv
Chainlink ciklus


S druge strane imamo korisnika Josipa koji je u Chainlink mrežu postavio svoj pametni ugovor koji definira njegove potrebe, a to su meteorološki podaci koji su formatirani kao poslovi prema točno definiranim ID brojevima.
Kad Josip odluči da mu Petar odgovara kao dobavljač te se ID brojevi traženih i ponuđenih poslova poklapaju, njih se dvojica spoje i pokrenu proces u kojem se isporučuju traženi podaci prema unaprijed definiranim koracima. Nakon toga Josip šalje obavijest posebnom pametnom ugovoru koji izvršava plaćanje Petru za njegov obavljeni posao.
Plaćanja se vrše u LINK tokenima.
Ovo je krajnje pojednostavljeni prikaz rada Chainlink sustava. Na isti način za potrebe pametnih ugovora moguće je dostaviti podatke iz nebrojenih izvora, što uključuje i razmjenu podataka između različitih blockchain sustava. 

LINK token

LINK je ERC677 token na Ethereum blockchainu. ERC677 standard je unaprijeđena verzija ERC20 standarda koji omogućuje i prijenos podataka prilikom transakcija tokena.
Dvije su funkcije LINK tokena – jedna je da se njime plaća prijenos podataka,
a druga da služi za deponiranje kolaterala kojim se jamči za točnost isporučenih podataka.

LINK token
Graf cijene LINK tokena

Od ukupno 1 milijarde LINK tokena, 35% (350 milijuna) je prodano putem ICO-a te je to ujedno i broj tokena koji su trenutno u opticaju. 32% tokena je poslano operaterima čvorova kako bi se potaknuo razvoj ekosustava, a 30% su zadržali developeri za razvoj i unapređenje platforme. LINK token možete nabaviti na većini vodećih kripto mjenjačnica. Porastom uporabe Chainlink servisa za očekivati je i porast rasta vrijednosti LINK tokena.  

Interoperabilnost

Sve operacije se u ovom trenutku vrše na Ethereum blockchainu. Međutim u razvojnom timu Chainlinka naglašavaju da se namjeravaju otvarati i prema drugim blockchain mrežama te da ne namjeravaju ostati ekskluzivno na Ethereumu. Ističu da su agnostični po pitanju blockchaina. 

Partnerstva

Velik je broj kompanija iz kripto svijeta, ali i onih izvan njega, koje su ostvarile partnerstvo s Chainlinkom. Naka od značajnijih su: Google Cloud, Oracle, SWIFT, Binance, Tezos, Dapps Inc, Reserve, IOST, Hedera Hashgraph, Ethereum Classic, Synthetix, Provable, Celer Network, Mobilum, Wanchain….

chaionlink-ecosystem
Chainlink ekosistem


Sve kompanije ili organizacije dobrodošle su da kroz Chainlink platformu ponude svoje podatke zainteresiranim developerima, odnosno svima kojima su ti podaci potrebni za izradu blockchain aplikacija. Kroz Chainlink platformu svim pojedincima i kompanijama pružena je mogućnost ostvarivanja zarade stavljajući na tržište podatke i informacije koje posjeduju. 

Zaključak

Poslovni model koji je predstavila kompanija Chainlink jedinstven je po tome što na decentraliziran način zadovoljava rapidno rastuće potrebe tržišta. Brzi rast primjene blockchain rješenja kojemu svjedočimo u gotovo svim područjima stvara sve veću potražnju za pouzdanim i provjerenim informacijama pogodnima za unos u pametne ugovore na blockchainu. Dodatno, Chainlinkov model doprinosi podjeli rizika.

chainlon
Chainlink – protok podataka

Naime, rizik unosa loših podatka u pametni ugovor više ne leži samo na developeru, već se kroz sustav penalizacije seli dobavljaču podataka. Ovakva raspodjela rizika doprinosi ukupnoj vrijednosti cijelog sustava i svima olakšava rad.
Chainlink nije jedini projekt koji radi na unosu podataka na blockchain. Na različite načine rješavanju istog problema pristupili su i drugi projekti: Dragonchain, Mobius, Provable, itd.

Blockchain aplikacije prodiru u sve kutke ljudske aktivnosti, od vladinog sektora, preko zdravstvene industrije, transporta, lanaca opskrbe, putovanja, obrazovanja, sporta, proizvodnje, financija, igara i gotovo svakog drugog zamislivog područja.
Velika većina novih aplikacija zahtijevat će neki oblik vanjskih podataka i Chainlink se savršeno uklapa u taj scenarij.

Ilustrirana prezentaciju rada platforme na engleskom dostupna je ovdje, a detalje o radu platforme pročitajte u whitepaperu.

Chainlink možete pratiti na socijalnim mrežama:


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBitcoinBlockchainDeFi