Skip to content

Keystone 3 Pro – nova razina sigurnosti

Pročitajte što sve nudi najnoviji hardverski novčanik kompanije Keystone

english

U vječnoj potrazi za idealnim hardverskim kripto novčanikom donosim vam pregled Keystone 3 Pro, najnovijeg proizvoda kompanije Keystone. Sjedište kompanije je u Hong Kongu a uređaji se proizvode u Kini. Na test mi je stigao Keystone 3 Pro, njihov najnoviji proizvod, zajedno s Keystone Tabletom – metalnom kazetom za sigurnu pohranu seed riječi.

Keystone 3 Pro + Keystone Tablet

Pakiranje

Uređaj je došao u plastificiranoj kartonskoj kutiji unutar koje je druga kutija od debljeg kartona koju uz pomoć dvostrane naljepnice možete pričvrstiti na donju stranu stola i pretvoriti je zgodnu ladicu na izvlačenje.

Keystone packaging
Keystone – sadržaj pakiranja

Sadržaj:

 • Uređaj
 • USB C – USB C kabel za napajanje
 • Uputstva
 • Naljepnice
 • 6 kartona za upisivanje seed riječi
 • Bon zahvale s popustom za sljedeću kupnju

Dizajn i korisničko sučelje

Keystone 3 Pro podsjeća na prve smartphone; s prednje strane je 4 inch-ni touch screen, sa stražnje kamera i senzor za otiske prstiju, a bočno je tipka i utor za microSD karticu. S donje strane je USB-C utor za punjenje. Uređaj dobro leži u ruci i djeluje kvalitetno. Ikone i tekstovi su jasno čitljivi i lako se kretati kroz menije. Za razliku od prethodnika čiji se OS temeljio na Androidu, kod 3 Pro modela je korišten novo razvijeni operativni sustav.

Keystone uparivanje
Keystone 3 Pro novčanik
Keystone wallet
Keystone makro snimak

Baterija

Baterija je kod novog modela integrirana u uređaj i na standbyu će izdržati 200 sati, dok potpuno punjenje traje 3 sata.

Postavljanje i početak rada

Odmah nakon prvog pokretanja uređaj vas traži da odaberete jezik (hrvatski nije podržan), a nakon toga vam je ponuđeno da verificirate vaš uređaj putem web stranice proizvođača.

Sljedeći korak je nadogradnja firmwarea. Firmware možete nadograditi preko microSD kartice ako želite ostati u air-gapped modu ili preko usb kabla. microSD kartica se ne isporučuje uz uređaj, morat ćete koristiti vlastitu. Slijedi postavljanje korisničkog računa uz pomoć 12, 18 ili 24 riječi. Za backup možete koristiti standardnu BIP 39 metodu ili napredniju Shamir metodu.

Keystone logo
Keystone logo

Nakon inicijalnog postavljanja potrebno je izraditi PIN, dati ime svom korisničkom računu i ostale uobičajene radnje. Ako ste izradili novi korisnički račun obavezno seed riječi spremite na sigurno, izvan računala ili mobitela, najbolje u nekom od metalnih spremnika. U meniju ćete pronaći i mogućnost provjere jeste li dobro zapisali seed riječi.

Za dodatnu sigurnost moguće je postaviti i lozinku ili zaštitu otiskom prsta. Otisak prsta će biti dobra opcija ako s uređajem radite u javnom prostoru gdje upisivanje lozinke nije najsigurnije rješenje.

Uparivanje softverskih novčanika i slanje kripta

Keystone 3 Pro za rad ne koristi vlastitu aplikaciju već ga je potrebno spojiti s online novčanicima (desktop i mobilne varijante). Podržani su svi važniji softverski novčanici;

 • Metamask
 • Rabby
 • Keplr
 • OKX
 • Zapper
 • Sushiswap
 • Blue wallet
 • Sparrow
 • XRP Toolkit
 • Solflare
 • Safe
 • Ethernl
 • BlockWallet
 • Petra
 • imToken
 • Yearn

Spojio sam ga s Metamaskom i s Rabby novčanikom kojeg u zadnje vrijeme koristim.
Spaja se jednostavnim skeniranjem QR kodova. Ovjeravanje transakcija i cijelo iskustvo korištenja Keystone 3 Pro novčanika se čini jednostavnije i lakše kod npr Ledgera.
Sve se odvija potpuno air-gapped što pruža i dodatan osjećaj sigurnosti.

Keystone - ovjeravanje transakcije
Keystone – ovjeravanje transakcije

Sigurnost

Uz komfor u radu sigurnost je najvažnija karakteristika ovog novčanika. Kako je spomenuto radi se o air-gapped novčaniku koji ovjerava vaše transakcije putem QR kodova.
Da bismo bili do kraja sigurni u to koje se informacije prenose putem tih kodova u Keystoneu su išli korak dalje pa su korisnicima pružili detaljan uvid u to kako se QR kodovi formiraju i što sadrže. Više o tome saznajte ovdje.

Keystone 3 Pro je jedini hardverski novčanik s čak 3 sigurnosna čipa odgovorna za čuvanje podataka.

Keystone chip
Keystone hardver

Anti – tamper zaštita

Novčanik je opremljen i inovativnom zaštitom od neovlaštenog otvaranja.
Radi se o anti-tamper mehanizmu samouništenja. U slučaju neovlaštenog otvaranja ili rastavljanja uređaja svi podaci na njemu bit će automatski nepovratno uništeni.
Ovo ne znači da će s time biti uništena i vaša kripto imovina; uz pomoć seed riječi vi ćete moći izvršiti oporavak računa na bilo kojem drugom uređaju koji podržava BIP 39 metodu.

Keystone 3 Pro hardverski novčanik
Keystone 3 Pro hardverski novčanik

Open Source

Iz Keystonea najavljuju da će sve linije koda zajedno s revizijama firmwarea od strane kompanija SlowMist i Keylabs postati dostupne javnosti već sljedeći mjesec (12. mj 2023. ). Objavljivanjem ovih dokumenata ova će se kompanija bitno izdvojiti od konkurencije.
Svi smo nedavno svjedočili koliko je negativnih reakcija u javnosti izazvalo Ledgerovo uvođenje recover funkcije i koliku važnost Open Source ima kod sigurnosti kripto novčanika.

Blind signing

Veliki 4-inčni ekran osim ugodnog rada donosi i dodatnu sigurnost jer korisnicima pruža uvid u to što potpisuju. Nema potpisivanja na slijepo (blind-signing). Osim toga, u Keystone 3 Pro su tvornički unijeli adrese najčešćih smart contracta kako bi dodatno zaštitili korisnike.
Na primjer, ako preko Uniswapa mijenjate ETH za USDT, a ako adresa USDT-a ne odgovara pravoj adresi Keystone će crvenom bojom označiti sumnjivu adresu te vas tako upozoriti na opasnost.

Keystone - blind signing
Keystone – no blind signing

Cijena i dostupnost Keystone 3 Pro hardverskog novčanika

Keystone 3 Pro je dostupan na stranicama proizvođača po cijeni od $129.00 uz besplatno slanje u Hrvatsku, na što se zaračunava PDV pa ukupna cijena iznosi $161.25.
Nažalost u našoj regiji ne postoji maloprodaja gdje biste uređaj mogli kupiti anonimno plaćajući gotovinom, ali od Keystone-a možete emailom zatražiti brisanje vaših podataka iz njihove baze.


Ako kupujete koristeći ovaj link ostvarit ćete 10% popusta.

Podrška

Pomoć vam je dostupna kroz chat na njihovim web stranicama. Također za pomoć im se možete obratiti i na nekoj od socijalnih mreža;

X (Twitter)
Discord,
Reddit
Telegram

Dodatne funkcije

Od dodatnih funkcija koje Keystone 3 Pro omogućuje tu su:

Keystone 3 Pro
Keystone 3 Pro – NFT na početnom zaslonu

Keystone Tablet

Uz novčanik na test mi je došao i njihov Keystone Tablet što je u stvari metalna kazeta za pohranu do 24 seed riječi. U kompletu se nalazi odvijač, dodatni vijci i tri table s ugraviranim brojevima i slovima.
Kazeta je izrađena od otpornog 304 nehrđajučeg čelika, ima otvor za zaključavanje lokotom i slična je kazeti kakvu sam već imao na testu. Nema sumnje da će Keystone Tablet odlično sačuvati vaše podatke od požara, poplave, korozije i svih drugih vanjskih utjecaja.
Cijena sa svim davanjima u HR je $48.75 i dostupan je na stranicama proizvođača.

Keystone Tablet
Keystone Tablet
Keystone - makro snimak
Keystone – makro snimak

Zaključak

Keystone 3 Pro je vrhunski hardverski kripto novčanik koji pruža odličan komfor u radu i postavlja nove standarde u sigurnosti.
Za razliku od dva najpopularnija kripto novčanika nudi rad na velikom ekranu što ujedno i podiže razinu sigurnosti.
Tri odvojena čipa, posebno razvijen operativni sustav, provjerljivost QR kodova i anti-tempering mehanizam uz mogućnost otključavanja otiskom prsta pokazuje koliko se kod razvoja ovog novčanika vodilo računa o svim detaljima koji utječu na sigurnost koja je u kriptu svaki dan sve važnija.
Ovo je novčanik za svakog kripto korisnika kojem je sigurnost na prvom mjestu.
U trenutku dok nastaje ovaj tekst još uvijek čekamo da Keystone javno publicira sve linije koda softvera koji ga pogoni, čime će postati u potpunosti open-source.
Pomalo me iznenadilo to što se Keystone više ne oslanja na rad svoje aplikacije već je novčanik potrebno spojiti na neki od softverskih novčanika, ali to u praksi sasvim dobro radi. Ovaj me novčanik u svakom pogledu ugodno iznenadio i vjerujem da će ispuniti očekivanja i najzahtjevnijih korisnika.

Edit 06.01.24.
Svi su kodovi sada dostupni na Githubu. https://github.com/KeystoneHQ/keystone3-firmware

Vedran Mijatović

Published inAltcoinBitcoinBlockchainDeFiTestirano