Skip to content

BitBox02 – Multi edition izdanje kripto novčanika švicarske kompanije Shift Crypto

Saznajte koje su prednosti i kako radi BitBox02 Multi edition kripto novčanik

BitBox02 Multi edition jedna je od dvije inačice hardverskog kripto novčanika švicarske kompanije Shift Crypto sa sjedištem u Zurichu. Nakon početnog modela BitBox01, Shift Crypto predstavlja BitBox02 u dvije varijante; Multi edition model koji ću u ovoj objavi predstvaiti i standardnu verziju BitBox02 namijenjenu radu isključivo s Bitcoinom.
BitBox02 Multi edition podržava rad s Bitcoinom, Litecoinom, Cardanom, Etherom i tisućama ERC 20 tokena.
BitBox02 Multi edition je ujedno i uređaj za dvofaktorsku autentifikaciju two-factor authentication (2FA).

BitBox02
BitBox02 Multi edition

Sadržaj pakiranja

Uređaj dolazi u kartonskoj kutiji u vakuumiranoj plastičnoj foliji. U kutiji se nalazi;

  • BitBox02 Multi edition uređaj
  • microSD memorijska kartica kapaciteta 8 GB
  • USB-C produžni kabel
  • USB-A na USB-C adapter
  • uputstvo za upotrebu
  • set naljepnica
  • vezice i dva pokrova za web kameru
BitBox pakiranje
BitBox02- vakuumirana kutija
BitBox02 sadržaj pakiranja
BitBox02 sadržaj pakiranja
BitBox02
BitBox02 Multi edition hardverski novčanik

Izgled i upotreba BitBoxa

BitBox02 je uređaj kompaktnih dimenzija od svega 54.5 x 25.4 x 9.6 mm i težine 12 grama.
Na uređaju je primjetan nedostatak tipki, sve se odvija uz pomoć touch senzora, pa će korisnicima koji su do sada upotrebljavali Ledger ili Trezor biti potreban kraći period prilagodbe, al sve funkcionira dobro. Ekran je dovoljno velik i odličnog kontrasta koji omogućuje ugodan rad. Kretanje kroz izbornik se odvija isključivo putem touch senzora, a radnje su podijeljene u tri grupe; tap za enter, klizanje po uređaju za kretanje kroz simbole i adrese i dugo držanje s obje strane za potvrdu važnijih radnji. 

BitBox - upotreba tipki
BitBox02 – upotreba tipki
BitBox02 hardverski novčanik
BitBox02 hardverski novčanik

Sigurnost BitBox02 Multi edition novčanika

BitBox02 je dizajniran u takozvanoj dual-chip arhitekturi. Pogonjen je uz pomoć dva čipa: standardnog s open source softverom i drugog sigurnosnog čipa sa softverom zatvorenog koda što ovaj uređaj čini izuzetno sigurnim. 
Za dodatnu sigurnost postavljena je granica od maksimalno 730.000 otključavanja uređaja kao zaštita od brute-force napada. Ne morate brinuti – to je oko 40 otključavanja dnevno kroz period od 50 godina. 

Firmware uređaja je prošao reviziju kompanije https://census-labs.com, a sva komunikacija između BitBoxa i računala/mobitela zaštićena je enkripcijom. Važno je napomenuti i da kompanija Shift Crypto ne skuplja i ne pohranjuje podatke korisnika na svojim serverima. 

Više o sigurnosti BitBoxa možete saznati ovdje

BitBox02 Multi edition u ruci
BitBox02 Multi edition u ruci

Pokretanje i početak rada s BitBox02 novčanikom

Za početak rada s BitBox02 hardverskim novčanikom potrebno je instalirati njihovu aplikaciju na desktop računalo (Windows, Linux i MacOS) ili na Android mobitel.
iOS za sada nije podržan. Nakon instalacije i pokretanja aplikacije dočekat će vas pozdravni ekran.

Početni prozor
Početni prozor

Sada je potrebno spojiti uređaj i slijediti uputstva u aplikaciji. S laptopom je BitBox02 moguće spojiti izravno u USB-C utor ili u USB-A putem adaptera. 

Instalacija firmware-a
Instalacija firmware-a
Instalacija firmware-a na uređaj
Instalacija firmware-a na uređaj

Nakon nekoliko sekundi instaliranja firmware-a koje možete istovremeno pratiti na uređaju i u aplikaciji dočekat će vas ekran s kodovima koji se moraju podudarati na uređaju i u aplikaciji. U narednom koraku možete odabrati izradu novog novčanika ili obnavljanje postojećeg. 
Odabir Create wallet odvest će vas na postavljanje lozinke i izradu backupa vašeg novčanika na microSD karticu.

Aplikacija će vam sama izraditi backup na microSD karticu pa nije potrebno rukom upisivati seed riječi i cijeli proces ide brže i lakše. 

Prvo pokretanje BitBoxa
Prvo pokretanje BitBoxa

Kad je izrada backupa završena, izvadite microSD karticu i pohranite ju na sigurno mjesto. U prijašnjim objavama bilo je govora o sigurnim načinima pohrane seed riječi.
Vidite ovdje i ovdje. Na microSD kartici su pohranjeni podaci potrebni za obnovu novčanika. 

BitBox je spreman za rad
BitBox je spreman za rad

Bitbox je napokon spreman za upotrebu.

BitBox desktop aplikacija
BitBox desktop aplikacija

Napomena: BitBox02 je moguće koristiti i izravnim spajanjem na Bitcoin node, a podržan je rad s više 3rd party novčanika. Listu pogledajte ovdje.

BitBox02 Multi edition s mobitela

Prije početka rada s mobitela potrebno je instalirati aplikaciju koja se sama aktivira čim spojite uređaj. Za sada Bitbox podržava jedino rad s Android mobitela, dok Apple još uvijek nikome ne dozvoljava spajanje na njihov iOS.
Odmah na početku potrebno je unijeti PIN i pojavit će vam se izbornik identičan onome u desktop varijanti. Nema razlike u funkcionalnosti između mobilne i desktop aplikacije. 

BitBox s mobitela
BitBox s mobitela

U najnovijoj verziji BitBox aplikacija podržava prikaz Bitcoina u takozvanom satoshi modu, gdje su iznosi Bitcoina radi lakšeg snalaženja prikazani u Satoshi jedinicama;
1 Satoshi = 0.00000001 BTC.

BitBox mobilna aplikacija
BitBox mobilna aplikacija

Bitbox02 Multi editon može poslužiti i kao uređaj za 2 factor authenitfikaciju, a uz pomoć na primjer Electrum walleta možete ga koristiti i za konfiguraciju multisig novčanika. 

Kupnja kripta i podržane kriptovalute

Unutar aplikacije moguće je kupiti kriptovalute bankovnim transferom ili kreditnim karticama putem Moonpay usluge ali ih nije moguće zamijeniti nazad u standardni novac.
Naknada za kupnju kriptovaluta za SEPA bankovne transfere iznosi 1,9%, a za plaćanje kreditnim karticama 4,9%.

BitBox02 kroz svoju aplikaciju podržava rad s 

  • Bitcoinom
  • Ethereumom
  • Litecoinom

Rad s ERC20 tokenima podržan je kroz MyEtherWallet dok se interakcija s Cardanom obavlja kroz Cardanov https://adalite.io/ 

Isprobao sam slanje i primanje Ethera putem BitBox02 aplikacije i sve radi očekivano glatko. Kod slanja Ethera unutar aplikacije moguće je iz izbornika odabrati razinu gasa, nakon čega potvrdite slanje tako da na uređaju istovremeno pritisnete s obje strane i transakcija je ovjerena. 

MyEtherWallet izbornik
MyEtherWallet izbornik

BitBox02 makro snimak
BitBox02 makro snimak

Isprobao sam i slanje ERC20 tokena uz pomoć MyEtherWalleta. Proces je jednostavan, samo je potrebno slijediti upute na ekranu.

MyEtherWallet - slanje ERC20 tokena
MyEtherWallet – slanje ERC20 tokena

Listu svih podržanih kriptovaluta možete vidjeti ovdje

Cijena i dostupnost BitBox02 hardverskog novčanika

BitBox02 Multi edition dostupan je putem web shopa na stranicama proizvođača po cijeni od 139,00 EUR plus 9,90 EUR za troškove dostave, a kupci u Hrvatskoj mogu ga nabaviti i u web shopovima i na prodajnim mjestima ovlaštenih distributera; Protis (132,20 EUR), Uzishop (155,11 EUR) i HG Spot ( 139,23 EUR) za gotovinsko plaćanje.
Poučeni lošim iskustvom kupnje Ledger Nano novčanika na njihovim stranicama gdje su podaci kupaca procurili u javnost, radi zaštite osobnih podataka razmislite o kupnji za gotovinu u poslovnicama distributera.  

BitBox02 Multi edition
BitBox02 Multi edition macro fotografija

Komentar

Shift Crypto ekipa je kod izrade BitBoxa imala konzervativan pristup; fokusirali su se prije svega na besprijekornu sigurnost i kvalitetu izrade. Pritom je primjetno da nisu podržani neki od većih coina poput Polkadota, Avalancha ili Monera, ali s druge strane BitBox firmware je open source i svatko je slobodan izraditi podršku za neku novu kriptovalutu.
Također, veliki plus bi bila integracija s Metamaskom, što je više stvar Metamaska nego BitBoxa, no kakogod, bilo bi lijepo BitBox koristiti s najpopularnijom kripto aplikacijom. 

Ako ste ljubitelj NFT-ova, za upravljanje ili pregled svoje kolekcije možete koristiti MyEtherWallet-ov NFT Manager ili neku od popularnih NFT trgovina poput OpenSea-a ili Rarible-a. 

Zaključak

BitBox02 Multi edition je siguran i pouzdan hardverski kripto novčanik namijenjen jednako početnicima u kriptu kao i naprednim korisnicima. Jednostavno postavljanje uređaja za rad, i brzi backup novčanika na microSD karticu BitBox02 čini još atraktivnijim. Ako ste u potrazi za provjerenim i sigurnim hardverskim novčanikom i ako ste zadovoljni s izborom podržanih kriptovaluta tada je BitBox02 Multi edition dobar izbor za vas. 

Sve dodatne informacije o BitBox02 hardverskom novčaniku potražite na stranicama proizvođača.

Auto teksta: Vedran Mijatović


Pridružite se Moj Kripto zajednici na Discordu.

Published inAltcoinBitcoinTestirano