Skip to content

Popularne kripto mjenjačnice u Hrvatskoj

english

Pregled fizičkih kripto mjenjačnica

Prošlo je ravno dvije godine od kad je objavljena vijest da je Hrvatska pošta u suradnji s kompanijom Electrocoin pokrenula pilot-projekt otkupa kriptovaluta u odabranim poslovnicama. Bio sam jedan od prvih koji je isprobao njihovu uslugu a svoje sam iskustvo objavio na blogu.
U međuvremenu smo svjedočili povećanom interesu kriptovalute od strane standardnih mjenjačnica a kriptovalute se sve više spominju u bankarskim krugovima dok polako i sigurno prodiru u sve pore društva. Vijesti da su neka usluga ili proizvod od sad dostupni i za kriptovalute više niti ne brojimo.
U nastavku vam donosim pregled fizičkih mjenjačnica koje sam ovih dana isprobao u Zadru i Zagrebu. Radi se o najvećim domaćim lancima mjenjačnica koje nude otkup i prodaju kripta za kune.

Hrvatska pošta

Krenuo sam u istoj poslovnici u kojoj sam pred dvije godine prodao kriptovalute  – u trgovačkom  centru Supernova u Zadru. Nakon pilot-projekta otkupa kriptovaluta Hrvatska pošta je tu uslugu digla na nivo standardne uslugu pa je kripto je moguće prodati na 55 lokacija diljem zemlje. Ovdje valja spomenuti i kripto marku Hrvatske pošte o kojoj više možete saznati u objavi.
Kako sam od prije znao da pošta otkupljuje kriptovalute, išao sam za svaki slučaj provjeriti može li se njima i prodati kripto. Djelatnica mi na to nije na prvu znala odgovoriti ali me zamolila da pričekam dok je išla provjeriti telefonom s kolegama.
Nakon par minuta čekanja, dobio sam potvrdan odgovor; kod njih se može i kupiti i prodati kripto!
Ovo je velika novost, ostao sam ugodno iznenađen, ovo nisam očekivao. 

Hrvatska pošta
Poslovnica Hrvatske pošte u trgovačkom centru Supernova u Zadru

Kupio sam DAI tokene od pošte

Djelatnica me zamolila da pričekam sa strane dok ne dobije povratni telefonski poziv od nekoga tko će joj objasniti kako dalje, jer kako kaže ovo još niti ona niti kolegice iz drugih poslovnica u Zadru nisu radile. Nakon par minuta pozvala me preko reda i pitao sam za limite, pa mi je objasnila da praktički nema donjeg limita i odlučio sam se za kupnju USDT-a za 250 kn. Ispostavilo se da USDT ne podržavaju, ali imaju USDC, DAI, ETH, BTC i druge veće kriptovalute. Dogovorili smo USDC, ali joj je program javio grešku, pa smo probali DAI i prošlo je. Zatražila me osobnu iskaznicu (KYC) i email adresu i nakon par minuta mi je isprintala papir s uputstvima. 

Hrvatska pošta kripto
Hrvatska pošta

Mobitelom sam skenirao OR kod s papira, što me odvelo na stranicu Bitcoin mjenjačnice.
Bilo je potrebno još ručno unijeti kod iz emaila i otvorilo mi se polje za unos kripto adrese na koju želim primiti DAI. Unio sam adresu iz svog mobilnog Trust walleta i za 10-ak minuta DAI je bio na mojoj adresi. Od trenutka kad sam došao na red do kad mi je DAI sjeo u kripto novčanik prošlo je 47 minuta.

kupnja kriptovaluta
Email potvrde o kupnji kriptovalute
Hrvatska pošta - kupnja kriptovaluta
Hrvatska pošta – kupnja kriptovaluta

Glavna pošta u Zadru prodaje i otkupljuje kriptovalute

Glavna pošta Zadar
Glavna pošta Zadar – slika preuzeta sa portala antenazadar.hr

U glavnoj zadarskoj pošti sam isprobao drugu uslugu – prodaju kriptovaluta pošti.
Kao i u slučaju njihove poslovnice u Supernovi niti ovdje nije podržan USDT, a također im nije radio niti USDC. Djelatnica je za USDC provjerila telefonom ali sve je išlo brzo, tako da sam se odlučio za prodaju Ethera u vrijednosti od 250 kn. Dobio sam isprintane upute, skenirao sam QR kod i ugodno se iznenadio kad mi je osim adrese automatski upisan i iznos za slanje. 

prodaja kripta pošti
Prodaja Ethera pošti

Nakon par minuta Ether im je sjeo na adresu, a na mejl sam dobio i obavijest o zaprimljenom Etheru. Nakon toga sam na šalteru podigao 250 kn. 
Odlučio sam provjeriti kako u ovoj poslovnici stoje stvari s njihovom novom uslugom – prodajom kripta pa sam pitao djelatnicu da mi kaže vrše li oni i prodaju kripta na što je spremno pozitivno odgovorila. Na upit da mi samo nabrzinu izračuna koliko bi sad dobio Ethera za istih onih 250 kn dobio sam rukom napisan izračun.
Dobio bih 0.016331 ETH.

pošta kriptovalute
izračun cijene Ethera 06.07.2021.

Popis svih poslovnica s radnim vremenima pronaći ćete na web stranici https://kripto.posta.hr

Hrvatska pošta je ovih dana uz otkup kriptovaluta uvela i novu uslugu –
prodaju kriptovaluta za kune!

In Kapital – kupite i prodajte kriptovalute

Mjenjačnice kompanije In Kapital posluju na dvije lokacije u Zadru; u Zračnoj luci i u trgovačkom centru Supernova. Posjetio sam obje – ona u zračnoj luci nije radila.
Iako sam bio za vrijeme radnog vremena u ponedjeljak 05. srpnja u 10.22, poslovnica nije radila,. Pretpostavljam da ju otvaraju samo u vrijeme dolazaka aviona kad je i veći protok ljudi.

kripto.mjenjačnice
Zračna luka Zadar

In Kapital Supernova

Više sreće bilo je s poslovnicom u Supernovi. Ovdje sam brzo i jednostavno uspio promijeniti USDT za 250 kn koliko je i minimum. Djelatnica je to rutinski odradila i nije me tražila nikakve dokumente. Dobio sam papir s isprintanim uputstvima – opet od Bitcoin mjenjačnice s kojom surađuju. Uzeo sam uputstvo, maknuo se sa strane, s Trust novčanikom skenirao QR kod i očekivano – ponovo mi je iznos Ethera za uplatu upisan zajedno s adresom tako da nisam ništa morao ručno upisivati.

In kapital mjenjačnica
In Kapital mjenjačnica Zadar, Supernova


Uplatio sam 41,48 USDT. Nakon par minuta sam dobio email potvrdu da je uplata sjela nakon čega sam otišao na šalter podići novac. 
Sve je bilo gotovo za nekoliko minuta i prošlo je bez ikakvih problema. 

In kapital kripto mjenjačnica
In Kapital Zadar – prodaja kripta

Popis svih poslovnica s radnim vremenima pronaći ćete na web stranici https://www.inkapital.hr/

Auro Domus

Ovaj lanac mjenjačnica u Zadru posluje na 6 lokacija. Prva gdje sam pokušao je Auro Domus poslovnica u Zadru smještena s vanjske strane trgovačkog centra Plodine.

Auro Domus zadar
Auro Domus, Plodine – Zadar

Pitao sam mogu li kod njih promijeniti kripto za kune, na što mi je djelatnica rekla da u pravilu mogu ali da još to nije radila pa je odmah nazvala nekoga za pomoć. Nakon par minuta dobivanja instrukcija pokušala je ući u sustav i obavijestila me da USDT nažalost nemaju ali imaju USDC. Kod pokušaja s USDC-om, nakon sad već desetak minuta čekanja, dobio sam konačan odgovor da je u cijeloj njihovoj mreži pao sustav za kriptovalute, ali da se trenutno radi na otklanjanju problema i da bi to kroz 10-ak minuta trebalo biti riješeno. 
Odlučio sam za to vrijeme otići u njihovu drugu poslovnicu u širem centru grada računajući da će do tada kvar biti otklonjen.

Poslovnica na Relji

U drugoj je poslovnici (na Relji) djelatnica je opet pomoć potražila mobitelom i nakon desetak minuta listanja priručnika, sugestija s druge strane mobitela i kraćih razgovora o tome tko treba skenirati čiji QR kod, ljubazna mi je djelatnica uz isprike objasnila da im ne radi sustav tako da sam i odavde otišao neobavljena posla. 

Auro Domus Zadar
Auro Domus Zadar, Relja

Auro Domus – treća sreća

Drugi dan sam posjetio treću poslovnicu Auro Domusa u samom centru Zadra, na poluotoku. Namjeravao sam prodati USDC. Saznao sam da je kod njih minimalna vrijednost kupnje ili prodaje kripta 350 kn pa sam zatražio da mi otkupe USDC i za to daju 350 kn.
Za Bitcoin je minimum 500 kn a za ETH 900 kn.
Djelatnica se nije još susretala s kriptom pa je prvo pomoć potražila u priručniku, a nakon toga nazvala nekog za pomoć. Strpljivo sam čekao te pokušao biti maksimalno koristan da ubrzamo cijeli proces. Sve je teklo jako sporo, prvo njihov sustav nije prihvaćao iznos, pa sam umjesto 350 kn pristao na 355 kn, ali ni to nije prošlo, da bi na kraju uspjeli s 360 kn. 

Uspjeli smo

Prošlo je i par minuta dok nismo ustanovili tko kome što i gdje šalje. Svaki korak na našem putu se prilično odužio, ali sve je na kraju sretno završilo tako što sam punih 72 minute kasnije izašao iz poslovnice prodavši im 62,25 USDC za 360 kn.

Od ulaska u poslovnicu do završetka prodaje kripta prošle su 72 minute!

Auro Domus Zadar, poluotok
Auro Domus – Zadar, poluotok
Auro Domus Isplata
Auro Domus – isplata

Vjerujem da je ovo bilo dragocjeno iskustvo i za njihovu djelatnicu koja je iskazala zanimanje i volju da nauči nešto novo.

Popis svih poslovnica s radnim vremenima pronaći ćete na web stranici https://aurodomus.hr/

Bitcoin Store

Bitcoin Store mjenjačnice posluju na tri lokacije; dvije u Zagrebu i jedna u Splitu. 
Posjetio sam zagrebačku lokaciju u sklopu trgovačkog centra City Center East.
Ova poslovnica prilično odskače od ostalih. Zahvaljujući velikim natpisima već izdaleka se primjećuje da je namijenjena korisnicima kriptovaluta.

Bitcoin store
Bitcoin Store Zagreb

Došao sam u petak poslijepodne i nije bilo gužve. Zamolio sam djelatnicu da mi proda USDT u vrijednosti od 250 kn, na što mi je rekla da je donji limit za USDT 300 kn, dok je za ADA-u, ili ETH najniži iznos 250 kn.
Odmah me upozorila da ako kupujem USDT preko Ethereum mreže da će mi se obračunati transakcijska naknada od 10 USD, ali ako moj novčanik podržava USDT na Tron mreži tada je naknada puno manja –  samo 1 TRX (0.06 USD). S obzirom na to da na mobitelu imam instaliranu Binance aplikaciju koja podržava Tron mrežu odlučio sam se za kupnju USDT-a preko Trona.

Skeniranje adrese

Djelatnica me pitala želim li slanje svoje adrese odraditi preko emaila ili ću ju sam skenirati, odlučio sam se za skeniranje. S vanjske strane šaltera na pultu je skener i ekran i nakon što sam joj predao 300 kn ona je unijela podatke i na ekranu se pojavilo polje za unos.
Ručnim sam skenerom očitao QR kod svoje adrese iz Binanceove mobilne aplikacije i time smo završili.

Bitcoin Store Zagreb
Bitcoin Store – ručni skener u poslovnici u Zagrebu

Rekla mi je da će mi kroz petnaestak minuta tokeni sjesti na adresu, zahvalio sam joj i otišao. Djelatnica vrlo dobro poznaje rad s kriptovalutama i sve je obavljeno brzo i rutinski.
Prošlo je više od sat vremena dok mi na Binance nije sjeo USDT.
Za 300 kn sam dobio 43.84 USDT-a.

Bitcoin Store Zagreb
Bitcoin Store Zagreb

Važno je dodati da Bitcoin Store ima program preporuke pa ako kod njih otvorite korisnički račun dobit ćete kod i vlastiti referral link. Zatraži li netko prilikom promjene kriptovaluta u Bitcoin Store poslovnicama da se unese vaš kod – za to ćete biti nagrađeni postotkom od prodaje. Isto vrijedi i za sve online kupnje preko vašeg linka. U poslovnicama također možete kupiti i najpopularnije hardverske kripto novčanike Trezor i Ledger. Bitcoin Store svojim korisnicima odnedavno nudi i mobilnu aplikaciju.

Ostale mjenjačnice

U Zagrebu postoje još dvije mjenjačnice koje posluju s kriptovalutama.
To su mjenjačnice Malega u sklopu SuperKonzuma u Dupcu, i mjenjačnica Lira u Praškoj ulici u centru grada. Obje posluju u suradnji s kompanijom Electrocoin d.o.o. i kod njih su uvjeti isti kao kod In Kapital mjenjačnica.

Provizije

Iz donje tablice je vidljivo da sam najmanju proviziju platio u poslovnici In Kapital, a najveću u Bitcoin Store-u.
Ovdje treba napomenuti da Bitcoin Store naplaćuje 10 USD za transakcije na Ethereum mreži što u trenutku pisanja ovog bloga višestruko premašuje stvarne naknade u Ethereum mreži. Također, treba reći i to da Bitcoin Store jedini nudi povoljne transakcije preko Tron mreže. Izračun provizije u donjoj tablici bio bi veći da sam u Bitcoin Store-u koristio Ethereum mrežu uz 10 USD naknade.

Kako sam izračunavao provizije

S obzirom na to da sam radio sa stablecoinima njihovu sam vrijednost zaokružio na cijenu američkog dolara po srednjem tečaju HNB-a na dan transakcije.
Kune sam podijelio s iznosom stablecoina za pojedinu mjenjačnicu, a tu sam vrijednost u postotnom kalkulatoru usporedio s tečajem dolara i dobio razliku izraženu u postotku.
Ta je razlika zaokružena na jednu decimalu navedena u tablici kao provizija.

percentage calculator
Izračun provizije
kripto mjenjačnice
Tablica s izračunima

Zaključak

Pune dvije godine nakon uvođenja pilot-projekta otkupa kriptovaluta u poslovnicama Hrvatske pošte ova se usluga proširila na više lanaca mjenjačnica u cijeloj zemlji.
Pošta je u međuvremenu ovu uslugu uvrstila u standardnu ponudu te uvela i novu uslugu – prodaju kriptovaluta za kune.
Primjetno je da kompanija Electrocoin d.o.o. s mrežom partnera trenutno nudi najpovoljnije uvjete za kupnju i prodaju dok splitski Bitcoin Store prednjači u svojoj ponudi i ugodnom korisničkom iskustvu.
Mjenjačnicama koje su još nove u poslu s kriptovalutama trebat će neko vrijeme da se uhodaju ali opći trend usluga mijenjanja kriptovaluta je svakako dobrodošao.


Autor teksta: Vedran Mijatović

kripto mjenjačnice u HR
Kripto mjenjačnice u HR

Moj Kripto možete pratiti i na

Facebooku

Twitteru

Mediumu

Publish0xu

Linkedinu

Published inAltcoinBitcoinTestirano