Skip to content

Kako sam prodao Ether Hrvatskoj pošti

Prošli tjedan, točnije 24. srpnja neki su mediji prilično skromno objavili vijest da je Hrvatska pošta u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Electrocoin d.o.o. pokrenula pilot-projekt zamjene kriptovaluta za kune u tri za to odabrane poslovnice Hrvatske pošte u Zadru.

hrvatska pošta
Hrvatska pošta

Zasada je moguće zamijeniti pet dobro poznatih kriptovaluta:

a ukoliko se pokaže dovoljno interesa Hrvatska pošta će proširiti ovu uslugu na preko 1.000 svojih poslovnica po cijeloj zemlji.

Odlučio sam isprobati kako ova usluga radi te vam prenosim svoje iskustvo.

Za prodaju svojih kriptovaluta odlučio sam se za jedan od tri poštanska ureda u Zadru i to onaj u velikom trgovačkom centru Supernova.
Odmah nakon ulaska u centar jasno je vidljiv oglasni pano na kojemu se vrti reklama za novu uslugu, kao i na panou na samoj kućici poslovnice.

Nije bilo velike gužve pa sam nakon tri – četiri minute čekanja zamolio djelatnicu za promjenom Ethera u vrijednosti od 100 kn, napomenuo sam da je to “ovo novo što nude – kriptovalute“.
Odgovorila mi je da može, nema problema, te me nakon što je sa kolegicom utvrdila da je oznaka za Ether – ETH zatražila osobnu iskaznicu i email adresu.
Nakon kraćeg unosa mojih podataka ispisala mi je A4 papir sa podacima za uplatu te napomenula da imam rok od 15 minuta da uplatim i da će mi nakon toga moći izvršiti isplatu.

Ether
Podaci za uplatu

U međuvremenu mi je na mejl stigla i poruka sa istim tim detaljima za uplatu Ethera.

email
email poruka

Izašao sam iz reda i na obližnjem pultu preko svojeg Jaxx mobilnog novčanika skenirao sam QR kod sa adresom za slanje i u roku od par sekundi Ether je bio na putu prema pošti.

placanje
placanje

Odmah sam unutar Jaxx mobilnog novčanika otišao provjeriti stanje transakcije na
Block Explorer i status je bio “pending” – na čekanju, da bi se već za nekoliko sekundi pretvorio u “success”, što znači da je transakcija uspješno provedena a što je također odmah bilo vidljivo i u Jaxx novčaniku u statusu transakcije kao i u raspoloživoj količini Ethera.

Kako sam pretpostavio da će biti potrebno barem 10 blok konfirmacija ostao sam još koju minutu sa strane da ostavim dovoljno vremena da obavijest o transakciji stigne do pošte.
Točno tri minute nakon što mi je stigao prvi mejl sa podacima za plaćanje, od istog pošiljatelja stigao je i drugi mejl – obavijest o uspješno provedenoj transakciji.

druga email poruka
druga email poruka

Odlično, sad je i njima sve vidljivo, pomislio sam i krenuo po 100 kn, međutim ljubazna mlada djelatnica mi se ispričala i objasnila da ona još nije dobila nikakvu obavijest i neka još malo pričekam.
Pokazao sam joj mejl koji sam dobio, međutim ipak ona mora dobiti službenu potvrdu.

Zaključio sam da možda treba proći punih 15 minuta (iako to nema smisla) ali ajde, sačekao sam i nakon par minuta pogledom iz daljine upitao djelatnicu ima li išta nova, na što mi je kimnula da još ništa, te sam joj rukom dao znak da nazove nekoga “gore”, jer sad je već jasno da bi joj sve trebalo biti vidljivo.

U tom trenutku su se obje djelatnice dodatno potrudile da riješe situaciju što prije, pa je jedna od njih zatvorila svoj dio pulta, preusmjerila stranke na kolegicu i krenula nazivati pretpostavljam nadređene ili nekoga tko bi joj mogao pomoći.

hrvatska pošta
Hrvatska pošta

Prišao sam joj sa strane da vidim mogu li ja ikako pomoći, pa sam predložio da ukoliko ne može dobiti nikoga od svoje podrške da pokuša na mobitel koji stoji u dnu uputa za plaćanje koje su mi isprintali, pretpostavljam da se radi o podršci tvrtke Elecrocoin d.o.o.

Tada sam odlučio da nema smisla da stojim ispred njih i uz sve redovite mušterije stvaram dodatan pritisak, te sam otišao obaviti kraću kupnju u obližnjem Sparu.
Nakon 15-20 minuta vidjevši me, djelatnica me pozvala preko reda i zamolila moj papir sa podacima za plaćanje te mi objasnila da je došlo do nekog zastoja kod njih u sustavu, da joj ne prolaze obavijesti ali da se čula sa svojim informatičarem i da postoji rješenje.

Nakon par pokušaja, u sustav je ponovo unijela moj broj osobne iskaznice i u printer ubacila papirić koji je isprintao specifikaciju i iznos za isplatu.
Bilo je to dovoljno da zaključimo da je to sad to i da mi isplati 100 kn.

isplata
Isplata

Od prvog susreta do isplate prošlo je oko 45 minuta.

Kroz cijeli proces i usputno čavrljanje uspio sam saznati da nisam prvi koji je kod njih obavio promjenu kripta u kune, bilo ih je možda dvoje- troje do sada i prošlo je kako kažu glatko, tko zna zašto je sad zapelo.

Moram napomenuti da su obje djelatnice bile izuzetno susretljive, čak su pokazale zanimanje za neke detalje oko cijele priče o kriptovalutama.

Također doznajem da imaju dosta upita oko cijene kriptovaluta za koju kažu da ju nemaju gdje vidjeti, često ih pitaju kolika je provizija i općenito ljudi traže neke informacije vezano za kriptovalute a one nažalost nemaju na svom radnom mjestu dostupa svim tim informacijama.

Dnevni limit je 7.500 kn, provizija iznosi 4% i uračunata je u cijenu, a cijene se formiraju prema košarici najvećih svjetskih burzi kriptovaluta.


Sve u svemu, usprkos manjem zastoju, bilo je ovo ugodno iskustvo, na trenutke mi se čini gotovo nestvarno da sam pošti u Hrvatskoj prodao Ether.
Iskreno nisam ovo očekivao barem još koju godinu tim više što znam da je Hrvatska pošta među prvima u svijetu krenula u rad sa kriptovalutama. Svaka čast!

Također svaka pohvala i ekipi iz Eletrocoina na hrabrosti da krene u ovakav projekt, nadam se da je tek jedan u nizu nadolazećih.

Do prije svega koju godinu Ethereum je bio samo uzbudljiva ideja mladog ruskog programera a danas sam ga kao stvarnu vrijednost zamijenio za gotovinu u državnoj instituciji. Zaista živimo u dinamičnom vremenu.

Ovo je još jedan odličan primjer poznate izreke ;

It always seems impossible until it’s done!

NELSON MANDELA

Ovu objavu možete pročitati i na Facebooku

Published inAltcoinBlockchainNovostiTestirano

6 komentara

 1. Andrej Andrej

  Hmmm,45 minuta čekanjs za 100kn.Nije za pohvalu.Ali eto barem je HP među prvim poštama u svijetu počeo sa tim bussinesom.

 2. Moj Kripto Moj Kripto

  Istina, moglo je i brže, ali tek su počeli, nadam se da će se s vremenom ubrzati.
  Hvala na komentaru!

  Pozdrav!

 3. Mirko Slavkovic Mirko Slavkovic

  Znaci s laznom osobnom se moze dobiti cash za anonimne kripto valute…. Nije lose

 4. Moj Kripto Moj Kripto

  Pozdrav Mirko,

  niti jedna od pet navedenih kriptovaluta koje pošta prihvaća nije anonimna, anonimnost u kripto svijetu je opsežna tema i o tome ću pisati u nekoj narednoj objavi,
  a što se tiče lažne osobne, posjedovanje iste je kazneno djelo i to nikako ne bih preporučio.
  Hvala ti na komentaru.

 5. Moj Kripto Moj Kripto

  Nisam porezni stručnjak, ali u slučaju pošte nije bilo govora o plaćanju poreza. Moguće da kod malih iznosa porez nije tema. Ne znam na koji način porezna prikuplja podatke o tvojoj aktivnosti i što sve smatra poreznim događajem. Najbolje bi bilo vidjeti sa poreznom.

Comments are closed.