Skip to content

Poslovi vezani uz blockchain i kriptovalute

Kako do posla u kompaniji koja se bavi blockchain tehnologijama


U posljednje vrijeme cijeli svijet se našao u novoj situaciji u kojoj većina nas vrijeme provodi kod kuće. U isto vrijeme svjedočimo smanjenju prihoda kod većine, a prognoze su sve samo ne optimistične. U novonastalim okolnostima logično se nameće pitanje kako ostvariti zaradu radeći od kuće. U nastavku pogledajte pregled mjesta na internetu na kojima se objavljuju poslovi vezani uz blockchain tehnologije i kriptovalute.
Često takve kompanije svoje radnike i suradnike isplaćuju u kriptovalutama. a dobar dio poslova moguće je obavljati i na daljinu.  

Poslovi
Raste potražnja za vještinama vezanim uz blockchain tehnologije

Cryptotask

Cryptotask je domaći startup pokrenut 2017. Cryptotask je decentralizirani slobodni tržišni ekosustav koji izravno povezuje freelancere s kompanijama koje su u potrazi za radnicima. Upotrebom blockchain tehnologije ova platforma osigurava brzo i jednostavno rješavanje sporova u vezi obavljenih poslova.

Decentralizirani sustav pohranjivanja ugleda svakog sudionika na blockchainu osigurava pošten rad platforme bez mogućnosti cenzure ili pogodovanja kao što je to slučaj kod centraliziranih platformi. 
Cryptotask odnedavno surađuje s The Freelance Institute – globalnom zajednicom freelancera okupljenoj na Slack platformi. Osim poslova vezanih uz blockchain na ovoj ćete platformi pronaći i ostale poslove koje je moguće raditi od kuće. Cryptotask je idealno mjesto za pronalaženje poslova za rad na daljinu, osobito u vrijeme prisilnog boravka kod kuće kakvome upravo svjedočimo. 

LinkedIn

Najveća svjetska platforma za profesionalce svima je dobro poznata. Prema istraživanju LinkedIn-a najtraženija vještina za 2020. godinu upravo je blockchain. Svi koji posjeduju vještine vezane za razvoj blockchain projekata ove su godine vrlo traženi. Ako je suditi po najavama ovaj trend će se nastaviti i ubuduće. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

linkedin-poslovi
LinkedinI površno pretraživanje LinkedIn-a za pojam blockchain otkriva nam kako je potražnja za ljudima koji se bave blockchain tehnologijom ogromna. Tako je u rubrici poslovi trenutno više od 13.500 ponuđenih poslova vezanih uz blockchain u cijelom svijetu.
Kako je za pretpostaviti da se dobar dio ovih poslova može raditi na daljinu vidimo da je LinkedIn vrlo vrijedan izvor informacija. 

Crypto-Jobs

Huobi, Crypto.com, Status, Unstoppable Domains, Aeternity, WeChain i mnogi drugi krupni igrači iz kripto svijeta oglase za posao objavljuju upravo na ovoj platformi. 
Na Crypto Jobs platformi poslove možete pretraživati prema lokaciji, traženim vještinama i kategoriji poslova.

crypto.jobs-portal-za-poslove
Crypto.jobsSvi ponuđeni poslovi su vezani za rad na blockchain tehnologijama, a prema podacima s web stranice pretplatom na njihove email newslettere dobivat ćete pregled od preko 15.000 poslova svaka dva tjedna. Zanimljive objave traženih poslova možete vidjeti i na njihovom Twitter profilu.
Za poslodavce su objave poslova besplatne, a doplatom od $199 dobivaju se dodatne pogodnosti kao što su istaknuti oglasi, objave na Twitter profilu kompanije, itd.

Crypto Careers

Crypto Careers još je jedan portal za pretragu poslova vezanih uz blockchain tehnologiju. Već na prvi pogled u oči upadaju zvučna imena poput Facebooka, Binance-a, Mastercard-a, Krakena, Consensys-a, Paypala ili američke državne agencije U.S. Securities and Exchange Commission. Čini se da su svi ovdje.

poslovi
Crypto Careers – platforma za pretraživanje poslova u blockchain industriji

Pretraživanje poslova na ovom portalu olakšava trinaest različitih filtera. 
Ponuđene poslove moguće je pronaći i u zasebnom tabu remote jobs, a dostupna je pretraga po kategorijama, lokaciji ili udaljenosti od trenutne lokacije. Pretraga poslova je besplatna, a objava poslova se naplaćuje $99 -$349 uz različite razine usluge.
Crypto Careers je dobro razrađena i strukturirana platforma s izvrsnim mogućnostima pretrage poslova i dobro izbalansiranim ponudama za kompanije koje objavljuju potražnju za radnicima. 

Blockew

Još jedna platforma za pronalazak kripto poslova. I ovdje je vidljiva prisutnost velikih kompanija iz svijeta kriptovaluta i blockchain tehnologija. Brave pretraživač, Coinbase, Binance, Maker, Ripple i Kraken samo su neke od njih. Poslodavci oglašavanje poslova plaćaju, a mogu se odlučiti za jedan od tri modela.

Blockew-poslovi-u-blockchainu
Ponuda poslova u blockchain industriji – BlockewFreelancerima je ponuđena i mogućnost objavljivanja životopisa na platformi što im omogućuje dodatnu izloženost poslodavcima, tako što će im platforma ponuditi i poslove koji ostalima nisu vidljivi. Za objavu životopisa potrebno je izraditi besplatni korisnički profil. Objava životopisa nudi se u osnovnoj besplatnoj i u premium varijanti s više funkcija uz jednokratno plaćanje od $9. 
Pretraživanje poslova olakšavaju filtri. Pretraživanje je moguće prema kategorijama, ključnim riječima, lokaciji i kombinacijama ovih parametara.

CryptoJobList

Kao i na prethodnim platformama i ovdje potrebu za radnom snagom oglašavaju brojne velike kompanije iz kripto domene. Među nedavno izlistanim oglašivačima tu su Status, 0x Protocol, Circle, Metamask, Brave, ShapeShift, itd. Poslovi se mogu pretraživati po kategorijama, lokaciji i po vrsti posla. Na platformi postoji posebna stranicama s poveznicama na pojedine kompanije.

Dodatne funkcije platforme

Svaka kompanija unutar platforme ima posebnu rubriku u kojoj se ukratko predstavlja potencijalnim zaposlenicima kako bi svi zainteresirani dobili bolji uvid kako je raditi u njihovom okruženju te još poneki detalj iz svakodnevnog života i rada zaposlenika.
Osim kompanija postoje i salaries i open feed rubrike. U salaries rubrici potrebno je ispuniti obrazac s podacima o vašoj plaći i detaljima o poslu kojeg radite, a nakon toga bit će vam odobren uvid u plaće drugih sudionika. Tako plaće više nisu nepoznanica i sve postaje transparentno i dostupno. Trenutno je u bazi 70 sudionika čiji su podaci o visini plaća dostupni. Open feed rubrika pruža informacije o aktivnostima na platformi u stvarnom vremenu.
Tamo ćemo vidjeti kada je netko aplicirao za neki posao, tko je objavio oglas da traži posao, tko je objavio podatke o svojoj plaći i slično. Crypto Jobs je dobro osmišljena i korisna stranica i nemojte je izostaviti u svojoj potrazi za poslovima. 

Cryptocurrency Jobs

Ovo je još jedna platforma specijalizirana za poslove u blockchain industriji.
Sučelje je pregledno i jednostavno. Kako je to uobičajeno kod sličnih platformi za oglašavanje poslova, pretraživanje je moguće po kategorijama, pojmu, lokaciji (plus posebna kategorija za poslove za rad na daljinu).


U trenutku pisanja ovog teksta na Cryptocurrency Jobs platformi izlistano je 676 poslova. 
I ovdje svoje buduće zaposlenike traže velike kompanije kao što su Amazon, Bitfinex, Blockchain, Metamask, Synthetix, OmiseGo i druge. Unutar platforme postoji rubrika u kojoj su izlistane kompanije s oglasima za posao. Kompanije su izlistane abecednim redom što olakšava pretraživanje i nudi jednostavniji pregled. Rubrika Collections nudi pregled poslova prema raznim ručno biranim kriterijima.
Konačno, u rubrici Salaries nalazi se pregled visina plaća za pojedine vrste poslova s prosjecima u pojedinim svjetskim regijama.
Cryptocurrency Jobs je odlična, dobro zaokružena platforma sa svim potrebnim alatima, respektabilnim klijentima i dobrim izborom ponuđenih poslova. Očekivano, pregled poslova je besplatan, a objavljivanje oglasa poslodavci će platiti od $199 naviše ovisno o razini usluge za koju se odluče.

Ostala mjesta za pronalazak poslova

Osim gore opisanih većih platformi, poslove vezane za blockchain i kriptovalute možete pronaći na još nekim portalima za objavu poslova. U nastavku je popis nekih od njih:

Društvene mreže također su jedno od mjesta za pronalazak poslova.
Pretražite Facebook za pojmove blockchain jobs i slične, a rezultate filtrirajte samo na Facebook grupe i dobit ćete prilično velik broj rezultata među kojima su i neke velike i aktivne grupe s dobrom ponudom poslova. Na Redditu posjetite subreddit  https://www.reddit.com/r/Jobs4Bitcoins/ s preko 27 tisuća članova u kojemu se objavljuju poslovi koji se plaćaju u Bitcoinu.  

Plaćanje

Bez obzira na to na kojoj ćete platformi pronaći svoj angažman bitno je da se informirate o načinima plaćanja. Nije rijetkost da vam neka od manjih kompanija ponudi plaćanje u svom tokenu.
Obavezno provjerite kolika je likvidnost tog tokena, na kojim je sve mjenjačnicama izlistan i hoćete li ga moći zamijeniti za Bitcoin, Ether ili neki stablecoin nakon isplate. Dobri alati za provjeru su Coinmarketcap, Messari ili Coingecko. Ako vam ništa od navedenog nije urodilo plodom, uvijek možete izraditi listu blockchain kompanija, potražiti njihove kontakte i svima im se obratiti dopisom u kojemu ćete istaknuti vaše vještine i priložiti životopis. Često poslodavci cijene upravo taj mali iskorak kojim ste se izdvojili iz gomile.

Nadamo se da će vam naš mali vodič biti od pomoći na početku vaše avanture u blockchain i kripto industriji.
Sretno!


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBitcoinBlockchain