Skip to content

Što je blockchain?

Kad govorimo o Bitcoinu i kriptovalutama centralni pojam koji je potrebno objasniti je blockchain.

Riječ blockchain engleska je kovanica a može se prevesti kao lanac povezanih blokova i označava tehnologiju koja omogućava rad i stoji u osnovi velike većine kriptovaluta. Blockchain tehnologiju je 2008. godine predstavio Satoshi Nakamoto, kreator Bitcoina

Radi se o nizu (lancu) povezanih blokova među kojima su veze kriptirane (šifrirane). Blokovi pohranjuju određenu količinu informacija a kada se popune, nastaje novi blok, itd.…

Svaki blok u sebi sadrži podatke o svojim karakteristikama; vremenu nastajanja, poziciji u lancu, kodu, itd.… a svaka naknadna izmjena podataka ili pokušaj mijenjanja sadržaja bloka nije moguć i bio bi svima vidljiv.

Blockchain je istovremeno i decentralizirani sustav

koji se sastoji od međusobno povezanih računalnih jedinica koje izravno komuniciraju i tako vrše transakcije bez potrebe da to neki centralni autoritet verificira ili odobri.

Upravo jednostavnost i upotrebljivost čine blockchain tehnologiju gotovo idealnom za primjenu u naj različitim poljima ljudske djelatnosti. Kako od svoga nastajanja 2008. godine blockchain tehnologija besprijekorno odolijeva najrazličitijim hakerskim napadima i pokušajima probijanja koda, sada već sa sigurnošću možemo ustvrditi da je neprobojna i neuništiva.

Više o prednostima primjene blockchain tehnologije, primjerima kako ju korporacije i manje firme već danas koriste, te naznake u kojim će se smjerovima  odvijati daljnji razvoj pisat ću u nekom od narednih postova.


Ovu objavu možete pročitati i na Facebooku.

https://www.facebook.com/358905898133568/photos/a.358937594797065/359542961403195/?type=3&theater
Published inAltcoinBitcoinBlockchain