Skip to content

Set protokol – automatizirano trgovanje upotrebom pametnih ugovora

Upoznajte TokenSets – burzu i korisničko sučelje za upotrebu Set protokola

Kalifornijska tvrtka Set Labs Inc. od 2017. godine razvija Set protokol – sustav pametnih ugovora na Ethereum blockchainu uz pomoć kojeg je moguće trgovati kriptovalutama na potpuno automatiziran način, upotrebom ERC20 tokena koji izvršavaju određene strategije trgovanja.

Set protokol logo
Set protokol

Tvrtka je 2018. godine od strane ulagačkih fondova sakupila 2 miliona dolara za rast i razvoj. O tome da novac troše učinkovito svjedoči i stalni rad na platformi i predstavljanje novih proizvoda.

Što radi Set protokol?

Set protokol pojednostavljuje trgovanje kriptovalutama te vam u svega nekoliko koraka omogućuje da se izložite strategijama trgovanja prema vlastitom izboru.

ERC20 token

Za svaku od strategija trgovanja platforma nudi odgovarajući pametni ERC20 token. Ovaj token u skladu sa zadanim parametrima za tu strategiju sam vrši rebalans. On kupuje i prodaje tokene u trenutku kada dostignu unaprijed zadane vrijednosti.


Aplikacija odnosno platforma koja uz pomoć Set protokola nudi automatizirano trgovanje kriptovalutama zove se TokenSets. Zbirni naziv za opisane tokene je Sets (setovi).

Set tokeni u potpunosti su pokriveni (kolateralizirani) u kriptovalutama na kojima se temelji njihova strategija. Pametni ugovor koji regulira proces kolateralizacije naziva se i Set Protocol vault contract i dostupan je ovdje

Platforma zasada podržava kupnju Set tokena s ETH, USDC, DAI i WBTC.

kupnja set tokena
Set možete kupiti sa ova četiri tokena

Kupnja Set tokena

Upotreba je za korisnika jednostavna. Nakon što se odlučite za neku od ponuđenih strategija potrebno je kupiti odgovarajući token i to je sve, protokol dalje sve vodi automatizirano.

kupnja set tokena
Kupnja Set tokena
Kupnja tokena
Kupnja tokena s Metamask novčanikom

Za ponuđene strategije dostupni su detaljni opisi, ako se radi o autorima strategija, tada su i o samim autorima i njihovom radu objavljene i dodatne informacije.
Svi ponuđeni Set tokeni prikazani su na kontrolnoj ploči s promjenjivim grafovima kakve viđamo na kripto mjenjačnicama, tako da je jednim pogledom lako usporediti dosadašnji uspjeh pojedine strategije kroz razne vremenske periode.
Osim Metamaska podržani su i Fortmatic, Coinbase, Trust, imToken i Opera novčanici.

Set tokeni na jednom mjestu
Pregled Set tokena na jednom mjestu

Platformu možete koristiti upotrebom jednog od dva glavna modula; Social Trading i Robo Sets.

Social Trading je novo predstavljena napredna varijanta trgovanja u kojoj su unaprijed definirane strategije izrađene od strane respektabilnih trgovaca (trejdera) na bazi njihovog znanja i iskustva primjenom različitih indikatora. Kupnjom Set tokena koji predstavlja strategiju trejdera vi se izlažete njegovoj strategiji i zapravo ste postigli efekt kao da ga u potpunosti kopirate. Trejderi koji svoje strategije nude na TokenSets platformi redom su odlični poznavatelji tržišta kriptovaluta s bogatim trejderskim iskustvom.

Social-trading
Social trading

U trenutku pisanja ovog teksta na TokenSets platformi u modulu Social Trading svoje tokene nudi 15 trejdera s ukupno 22 različite strategije. Unutar kartice Traders svaki trejder ima stranicu sa svojim osobnim podacima, količinom novca kojim upravlja kroz svoje Set tokene, objavama, poveznicama na vanjske profile, grafom i drugim tehničkim parametrima svojih Set tokena.

Social Trading kroz jedinstven način trgovanja kopiranjem respektabilnih pojedinaca omogućio je gotovo svakom u svijetu da se u nekoliko klikova izloži uspješnim trejderskim strategijama.

Nagrade za trejdere

Trejderi su za sudjelovanje na platformi nagrađeni naknadama. Kod konfiguriranja svakog pojedinog Set tokena trejder sam odlučuje o visini ulazne naknade koja može iznositi između 0% i 5% za svaki pojedini Set. Obzirom da su Set tokeni u stvari ERC20 tokeni, njima kao i svim drugim takvim tokenima možete raspolagati i izvan TokenSets platforme. Jednom kad ih kupite bit će pohranjeni unutar novčanika u vašem profilu. Svoje tokene možete slobodno slati i primati i u bilo kojem trenutku na platformi zamijeniti nazad u neku od kriptovaluta s kojom ste ih i kupili.

Primjer trejdera na TokenSets platformi

Također, Set tokene možete poslati i na neku od kripto mjenjačnica i njima slobodno trgovati. Set tokene možete kupiti s ETH, USDC, DAI, ili SAI tokenima.

Pregledno sučelje

Korisničko sučelje TokenSets platforme pregledno je i bez suvišnih detalja i brzo ćete se na njega naviknuti. Kod kupnje pojedinog Set tokena moći ćete uključiti email obavijesti za sve promjene kod Set tokena u vašem vlasništvu. Opciju slanja obavijesti možete ostaviti isključenu.

Kod interakcije s TokenSet platformom nikakve osobne informacije od vas neće biti tražene.

Osim kroz Social Trading ulaganje u Set tokene dostupno je i kroz Robo Sets.

Robo Sets su Set tokeni bazirani na strategijama vezanim uz pojedine dobro poznate trading indikatore kao što su RSI, MA, EMA, Range-Bound, itd. Uz trejdanje indikatorima tu su još i košarice sastavljene od  dvaju kriptovaluta, na primjer ETHBTC 75%/25%.
Kod obje grupe tokena sučelje i upravljanje je identično. Trenutno je unutar Robo Sets modula ponuđeno ulaganje u 23 Set tokena.

Svi raspoloživi Set-ovi dostupni su vam na jednoj upravljačkoj ploči podijeljenoj u kartice za svaku grupu setova i posebnoj kartici s pregledom trejdra.

Robo Sets
Robo Sets

TokenSets neprestano povećava broj dostupnih trejdera, a ukoliko ste i sami razvili neku učinkovitu metodu, slobodno se prijavite i postanite jedan od TokenSets trejdera i počnite ostvarivati zaradu od korisnika koji će odabrati vašu strategiju i za to vam platiti naknadu. Za početak popunite pristupni obrazac kojeg ćete naći ovdje.

Rebalans Set tokena

Rebalans je postupak u kojem se unutar pojedinog Set tokena mijenjaju odnosi dvaju tokena na kojima se temelji strategija tog Set tokena. Na primjer kod ETH 20 Day MA Crossover Set tokena koji koristi WETH i USDC tokene zajedno sa 20 Day MA indikatorom do rebalansa će doći u trenutku kad cijena ETH-a prijeđe iznad 20 Day MA linije. Tada će pametni ugovor kupiti WETH za raspoloživi USDC te na taj način ostvariti benefit od rasta cijene Ethera.
Obrnuto će se dogoditi u trenutku kad cijena Ethera padne ispod razine indikatora.
U tom će trenutku ovaj Set čuvati svoje vlasnike od pada cijene Ethera tako što će se “preseliti” u USDC. Unutar svakog Set tokena moguće je pratiti statuse rebalansa,
Na ovoj ćete stranici pronaći poveznice na pojedine rebalanse.
Osim što se rebalansi provode pojedine strategije oni pružaju i dodatnu mogućnost zarade. Rebalansi su ustrojeni kao otvorena aukcija koja svakome pruža priliku da sudjelovanjem poveća likvidnost sustava i pritom ostvari zaradu. Detalje o tome kako sudjelovati u rebalansima pročitajte ovdje i ovdje.

Sigurnost

Osim što su u tvrtki Set Labs interno proveli testove svih svoji pametnih ugovora, provedene su i sigurnosne revizije od strane uglednih tvrtki Chain Security i Trail of Bits. Nalaze revizije možete pogledati na donjim poveznicama.

1 https://www.setprotocol.com/pdf/chain_security_set_protocol_report.pdf

2. https://www.setprotocol.com/pdf/trail_of_bits_set_protocol_report.pdf

Revizija protokola
Revizije protokola

Svi pametni ugovori otvoreni su i dostupni svima na pregled i korištenje (open-source). Ugovore možete pronaći na GitHub profilu Set protokola: https://github.com/SetProtocol/set-protocol-contracts. Kako bi dodatno potakli developere da koriste Set protokol za razvoj novih Setova i aplikacija u Set Labs-u su izradili posebnu stranicu s uputstvima za korištenje i lakše snalaženje. Stranica je dostupna ovdje: https://docs.setprotocol.com/#/tutorials#create-a-rebalancing-set

Tokensets infografika
TokenSets infografika

Ukoliko želite zakoračiti u svijet trgovanja kriptovalutama a nemate dovoljno znanja o indikatorima, tehničkoj analizi ili pak nemate vremena pratiti kretanja na kripto burzama, TokenSets platforma bi vam mogla biti zanimljiva.
Dobro je znati da možete krenuti i s malim iznosima. Kao i kod kupnje drugih tokena možete kupiti samo dio Set tokena  i tek kasnije eventualno povećati uloge.

Kao i kod svih pametnih ugovora bez obzira na revizije i obavljena testiranja morate biti svjesni da upotreba pametnih ugovora nosi rizik i svakako se dobro informirajte prije nego što krenete s ulaganjem.  

Odgovore na najčešća pitanja pronaći ćete na FAQ stranici a TokenSets možete pratiti na Twitteru, Discordu i Medium blogu.


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainDeFiNovosti