Skip to content

Što je Bitcoin?

Što je Bitcoin?

Posljednjih godina sve češće možete čuti i pročitati vijesti o naglom padu ili rastu vrijednosti Bitcoina, predviđanja su razna, od toga da je to balon koji će na kraju nestati, do toga da će mu vrijednost uskoro doći na milion dolara.
Za početak, vratimo se osnovama i razmotrimo što je uopće Bitcoin.

Bitcoin je računalni program

odnosno softver otvorenog koda (open-source), on je otvoren za javnost i svima besplatno dostupan. Nije to nije nikakav novčić, niti stvarni fizički objekt kojega možete primiti u ruku, Bitcoin je originalni računalni program kojega je 2009. godine svijetu predstavio njegov tvorac ili grupa tvoraca pod pseudonimom Satoshi Nakamoto i do današnjeg dana javnosti nije poznato o kome se točno radi.

Bitcoin je sustav

mreža međusobno izravno povezanih ravnopravnih računalnih jedinica bez glavnog računala (eng. peer-to-peer). Obzirom da sva računala u mreži komuniciraju izravno i bez posredovanja centralnog računala, Bitcoin je decentralizirani sustav.
Također Bitcoin se može promatrati kao nagrada, odnosno digitalni novčić kojim sustav nagrađuje sudionike za njihov izvršeni rad.

Kako bi sustav uopće mogao funkcionirati potrebno je da netko verificira i obradi transakcije koje se odvijaju unutra sustava, a za obradu tih transakcija treba uložiti rad računala, vrijeme i struju. Kao protuvrijednost za takav rad, sustav radnike, (koje nazivano rudari) automatski nagrađuje sa točno određenom količinom Bitcoina (koja se vremenom smanjuje). 

Bitcoin je digitalna valuta

Ovdje vidimo da Bitcoin ima i svojstvo digitalne valute koja živi unutar decentraliziranog sustava.
Ovo sve zvuči zgodno kao zabava za računalne entuzijaste i postavlja se pitanje kakva je stvarna upotrebna vrijednost Bitcoina, i kako je došlo do toga da su danas milioni ljudi spremni platiti više tisuća dolara za jedan Bitcoin. U trenutku pisanja ovog članka jedan Bitcoin vrijedi više od 73.000 kuna.

Nekoliko jedinstvenih karakteristika čine Bitcoin posebnom novom vrstom imovine (eng. asset class), a to su činjenice da je to decentralizirani sustav u kojemu za transakcije nije potrebna treća strana, da se transakcije ne mogu lažirati, izbrisati, promijeniti, da su svima trajno i nepromjenjivo javno vidljive, te da je sustav neprobojan za hakerske napade, viruse i slično.

Nadalje, transakcije nisu vezane uz osobne podatke sudionika, i sustav je dostupan svakome sa računalom i pristupom internetu.

Sve navedeno Bitcoin čini jedinstvenom novom kategorijom dobra kakvo nam prije nije bilo dostupno i koje Bitcoinu i srodnim tehnologijama otvara široko polje primjene sa snažnim financijskim, gospodarskim i političkim učincima a o čemu ću posebno pisati u nekom narednom postu.


Ovu objavu možete pročitati i na Facebooku.

https://www.facebook.com/358905898133568/photos/a.358937594797065/358933511464140/?type=3&theater
Published inBitcoinBlockchainPrivatnost