Skip to content

Što je altcoin?

Što je altcoin?

Termin altcoin dolazi od engleskih riječi alternative i coin, dakle to su alternative Bitcoinu, odnosno sve one digitalne valute koje nisu Bitcoin.

Sve kriptovalute osim Bitcoina su altcoini.

Sjetimo se Bitcoin je temeljen na programu otvorena koda što znači da svatko tko želi i zna može na temelju toga koda izraditi svoj vlastiti program sa većim ili manjim preinakama koje će mu dati neko određeno svojstvo ili svojstva koja će ga razlikovati od izvornoga koda, te tako pokrenuti svoju kriptovalutu, dodijeliti novo ime, znak itd.

Prvi takav altcoin nastao je 2011. godine i još uvijek je dostupan i aktivan pod imenom Namecoin.

namecoin-logo
Namecoin Logo

Njegova osnovna karakteristika koja ga razlikuje od Bitcoina jest ta što mu je prvenstvena namjena da služi kao baza podataka za imena internetskih domena a da to pritom radi bolje nego do tada jedino dostupni Bitcoin.

Više o Namecoinu možete pročitati na https://en.wikipedia.org/wiki/Namecoin.

Nedugo nakon predstavljanja Namecoina, iste godine zaposlenik Google-a imenom Charlie Lee razvio je i predstavio Litecoin.

Litecoin Logo
Litecoin Logo

Litecoin je danas uz Ethereum najpoznatiji i najveći altcoin. Specifičnost Litecoina je u tome što se njegovi blokovi brže stvaraju, koristi drugačiji način kriptiranja, pa se transakcije unutra mreže brže odvijaju a ukupan mogući konačni broj Litecoina je 84 miliona naspram 21 milion Bitcoina.

Na navedenim primjerima vidimo da je svaki od novonastalih altcoina donio neku novost, rješenje nekog drugog problema i dao doprinos ukupnom rastu ekosustava kriptovaluta.
Već površnim pregledom ukupnog tržišta altcoina (kriptovaluta) (https://coinmarketcap.com/) primijetit ćete da

sada već postoji više od 2.300 altcoina

a i da taj broj neprestano raste pa se nameće pitanje postoji li stvarno potreba za tolikom brojem kriptovaluta i do kada će taj broj rasti.
Obzirom da se većina novih kriptovaluta bazira na slobodno dostupnim programima, za pretpostaviti je da će broj kriptovaluta rasti dokle god postoji neki razlog koji bi motivirao pojedinca ili grupu da izradi novu kriptovalutu sa točno određenim svojstvima prilagođenim nekoj usko specijaliziranoj funkciji.

Već sad su dostupne usluge kojom si i vi možete sami uz nekoliko klikova i par kuna izraditi svoju kriptovalutu, ali tu se postavlja pitanje kome i za što će takva kriptovaluta služiti i vrlo je moguće da neće ući u širu upotrebu te da će završiti život u nekoj mapi na vašem računalu.

Svjedočimo da je priličan broj kriptovaluta i projekata nastalih u prošlom velikom cjenovnom bumu 2017. godine propao i nestao. Dobrom dijelu njih je svrha i bila samo da sakupe novac investitora i nestanu i prestanu sa radom, dok su neki ponudili fantastična rješenja, okupili timove razvojnih inženjera, partnerstva sa uglednim firmama i nastavile svoj razvoj.

Ukratko, kriptovaluta će biti koliko i knjiga, pjesama, fotografija…

sve dotle dok netko ima potrebu za novom, boljom i učinkovitijom za neku svrhu.
I ne samo to, vjerujem da će postojati i kriptovalute namijenjene za jednokratnu upotrebu; na primjer kojima bi se potvrdio dolazak na određeni koncert ili sportski događaj, a nije mi teško zamisliti da će u ne tako dalekoj budućnosti svaka osoba, tvrtka, grad, ili neki drugi entitet imati jednu ili više svojih kriptovaluta kojom će promovirati, vrednovati i doprinositi napretku svojih usluga, proizvoda ili čemu već poželi.

Ako znamo da se za rad kriptovaluta ne treba ishodovati dozvola od strane centralne banke, županije, ministarstva, vlade niti bilo kojeg višeg autoriteta, a takva kriptovaluta je odmah po svojoj naravi dostupna u svim dijelovima svijeta bit će zanimljivo pratiti kako će se sve veća upotreba kriptovaluta odraziti na naše svakodnevne živote.


Ovu objavu možete pročitati i na Facebooku

https://www.facebook.com/358905898133568/photos/a.358937594797065/361370937887064/?type=3&theater
Published inAltcoin