Skip to content

Tokenizirajte se!

Izdavanje vlastitog tokena postalo je lakše i jednostavnije

Sloboda stvaranja u kripto svijetu svima je otvorila mogućnost izdavanja vlastitih tokena. Već neko vrijeme tokene možete izraditi uz vrlo mali trošak i uz tek osnovno poznavanje rada s kriptovalutama. Do sada su nam – kad je tema izdavanje vlastitih tokena – prva pomisao bili ICO-i  – nekad najpopularniji oblik predstavljanja novih projekata.
U novije vrijeme svjedočimo velikom širenju tokenizacije na područje digitalne umjetnosti, kripto igara s tokeniziranim predmetima/likovima i nekretninama unutar virtualnih svjetova.


Kod igrica i virtualnih svjetova govorimo o takozvanim NFT tokenima – više o njima saznajte ovdje

Tokeni se izdaju i za pojedine društvene događaje, konferencije, kao i za nagradne bodove prijevozničkih kompanija. Tokenizacija polako zahvaća i svijet sporta i zabave, trgovanje burzovnim robama, autorskim pravima, nekretninama, osobnim identitetom… a tek je počelo.

Prirodno – javila se potreba ljudi da tokeniziraju sebe, odnosno svoje vrijeme, svoju uslugu ili proizvod. Krajem prošle godine s radom je krenula beta verzija aplikacije Roll koja nam omogućuje upravo to.

Roll aplikacija za izdavanje vlastitih tokena


Radi se o startupu osnovanom 2019. godine koji je već u ranoj fazi prikupio 1,7 milijuna dolara investicija.

Roll je tvrtka koja radi na izgradnji infrastrukture za izdavanje pojedinačnih tokena na Ethereum blockchainu. Roll prvenstveno cilja na kreatore s postojećom bazom pratitelja na društvenim mrežama. Aplikacija nudi izdavanje vlastitih brendiranih tokena koje nazivaju još i social money. Platforma uz pomoć pametnih ugovora korisnicima nudi standardizirano izdavanje tokena.

Svim korisnicima bit će izdano 10 milijuna tokena i to postupno u emisijama od po 200.000 tokena mjesečno kroz približno tri godine.

Pored navedenih mjesečnih iznosa 2 milijuna tokena izdavatelj dobiva odmah za potrebe promocije i početne distribucije. Od 10 milijuna ukupno izdanih tokena 12 % kao naknadu uzima Roll platforma.

  • 10 milijuna – ukupo izdanih tokena
  • 2 milijuna -izdavatelj dobije odmah
  • 1,2 milijuna – naknada koju uzima Roll
  • ostatak izdavatelj dobiva u mjesečnim ratama od 200.000 tokena (~3 godine)

Ovakvim standardiziranim načinom izdavanja tokena svima će biti lako vidljivo koliki postotak od ukupne količine tokena neki iznos predstavlja. Na taj će način svi zainteresirani brzo moći izračunati kako izdavatelj tokena vrednuje svoje usluge ili proizvode.

Roll se u ovom slučaju postavlja kao alat koji stavlja moć u ruke stvaratelja vrijednosti kojem je omogućeno da na jednostavan i uređen način monetizira svoj utjecaj na društvenim mrežama.

roll infografika
Roll infografika

Zašto izabrati Roll umjesto drugih načina izdavanja tokena?

Za svoju uslugu Roll naplaćuje naknadu dok zauzvrat nudi standardizirani sustav, mobilnu aplikaciju s integriranim novčanikom koji podržava slanje i primanje izdanih tokena. Roll nudi pregled svih izdavatelja, zatim nudi postupno programirano izdavanje vlastitih tokena kroz period od približno tri godine čime osigurava dugoročnu postojanost sustava.
Nadalje nudi postavljanje strogo definiranih uvjeta korištenja usluga i proizvoda koje izdavatelj nudi u zamjenu za tokene.
Tokene nije moguće naknadno izdavati, količina od 10 milijuna je konačna i nepromjenjiva.
Za transakcije kod slanja tokena i publiciranja objava unutar aplikacije Roll ne naplaćuje ništa.

Izdavatelj sam određuje pravila i uvjete korištenja svog tokena a sve se upisuje u pametni ugovor na Ethereum blockchainu.

Novčanik unutar Roll aplikacije nudi trenutno slanje i primanje tokena. S obzirom na to da se radi o ERC20 tokenima na Ethereum blockchainu moguće ih je poslati i na adresu izvan Roll sustava i njima neovisno upravljati. U novčaniku su dostupne dvije opcije: slanje korisnicima unutar Roll sustava koristeći njihov Roll username i slanje izravno na Ethereum adresu. Novčanik je dostupan o obje varijante: mobilnoj i desktop.

Mjenjačnica tokena nalazi se na adresi https://exchange.tryroll.com/ i u osnovi je to Uniswap protokol s prilagođenim sučeljem i raspoloživim Roll tokenima korisnika.
Roll platforma za sada osigurava likvidnost samo za neke od navedenih tokena, no neovisno o mjenjačnici do pojedinog tokena možete doći slijedeći upute izdavatelja.

Roll mjenjačnica
Roll mjenjačnica tokena

Kako izdavatelji koriste svoje tokene?

Trenutno je na platformi aktivno više od 2000 korisnika i taj broj neprestano raste.
Često je slučaj da izdavatelji tokena distribuiraju tokene svojim pratiteljima na društvenim mrežama potpuno besplatno ili za neku radnju. Na primjer traže neki angažman od publike koja zauzvrat dobije određenu količinu tokena. Publika kasnije te tokene može zamijeniti za neku uslugu na primjer za retweet na Twitteru, ili za izradu loga, za sat poduke joge, konzultacije, objavu na blogu ili bilo što drugo.

Najveća aktivnost se odvija na Discord chat aplikaciji kojoj možete pristupiti na ovom linku: https://discordapp.com/invite/AkPnwu2

Na primjeru XHUMAN tokena možemo vidjeti kako je taj token distribuiran korisnicima putem Twitter profila:

Xhuman tokeni
Distribucija Xhuman tokena

Primjer objave dijeljenja tokena na Discordu

airdrop xhuman
Obavijest o besplatnom slanju Xhuman tokena objavljena na Discordu

Evo i primjera na što možete korisno potrošiti svoje tokene:

Primjer-tokena
Satovi joge za tokene

Gotovo svaki dan svjedočimo izdavanju novih tokena za sada još uvijek pretežno unutar kripto zajednice.

tokenizacija
Primjeri novo izdanih tokena

Izradite svoje tokene već danas popunjavanjem obrasca na Roll web stranici a novosti pratite na njihovom Twitter profilu i Discord kanalu.


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainNovosti