Skip to content

Sablier – kripto isplate u stvarnom vremenu

Sablier je aplikacija na Ethereum blockchainu koja omogućuje kontinuirana plaćanja.

Sablier je protokol na Ethereum blockchainu koji omogućuje kontinuirana plaćanja.
Sablier (što znači pješčani sat na francuskom) je projekt pokrenut 2019. godine od strane softverskog inženjera Paul Razvan Berg-a koji je ubrzo po predstavljanju prepoznat od MakerDao i MetaCartel organizacija koje su osigurale financijske i druge potpore za daljnji razvoj.

Sablier logo
Sablier logo


Streamanje novca


Kako aplikacija radi najlakše ćemo vidjeti na primjeru zamišljenog honorarnog radnika koji je unajmljen za neki posao. Takav je radnik obično plaćen nakon odrađenog zadatka ili na tjednoj ili mjesečnoj bazi.

Aplikacija Sablier omogućuje radniku da bude plaćen u realnom vremenu – kontinuirano kako obavlja posao.


Pretpostavimo da je radnik unajmljen za 10 sati rada i da za to treba biti plaćen $100.
On u pravilu po završetku svoga rada od poslodavca dobije uplatu od $100.
Aplikacija omogućuje poslodavcu da unaprijed deponira $100 koji onda u neprekidnom nizu „kaplju“ radniku na njegov račun svake sekunde.
Radnik tada u stvarnom vremenu može promatrati kako mu se novac akumulira na računu, a sa zarađenim novcem raspolaže od samog početka.


Naravno novac mu stiže ravnomjerno i razmjerno protoku vremena u koracima od svake sekunde. Ukoliko radnik iz nekog razloga odustane od daljnjeg angažmana na primjer nakon samo tri sata odrađenog posla, on će za ta tri sata biti automatski plaćen $30.
Radnik na ovaj način raspolaže sa zarađenim novcem odmah, ne mora čekati dan isplate ili biti u brizi hoće li mu poslodavac na vrijeme sve isplatiti.

Poslodavac se s druge strane uplatom od $100 unaprijed riješio brige oko plaćanja ali ono još važnije, u novoj verziji aplikacije bit će predstavljena takozvana compound stream varijanta u kojoj će novac biti deponiran u pametni ugovor u Compound protokol da zarađuje kamatu dok čeka na isplatu.
Compound stream je već sad moguće koristiti uz napredno znanje rada s pametnim ugovorima, a u novoj verziji bit će dostupan unutar korisničkog sučelja.

Po isteku ugovora poslodavac će imati u potpunosti plaćenu uslugu plus dio zarađene kamate. Radnik će također uz dogovorenu svotu dobiti i dio zarađene kamate.

Iznosi kamata nisu fiksni i ovise o uvjetima na tržištu ali i o vrsti kriptovalute.
Okvirno – u trenutku pisanja ovog članka kamate na Dai iznose od 3% – 9% godišnje.
Više o Compound streamu možete pročitati ovdje.

Kako koristiti Sablier

Na početnoj stranici aplikacije klikom na open sablier ili na use dapp Now gumb otvorit će vam se stranica na kojoj započinjete svoj money stream.

Sablier money stream
Sablier money stream

U nekoliko jednostavnih koraka spojit ćete Metamask ili neki drugi novčanik, izabrat ćete token i postaviti željeni iznos, adresu korisnika i vrijeme trajanja slanja novca.
Na slikama dolje vidimo kako je to izgledalo na primjeru slanja 10 Dai tokena s jedne na drugu adresu kroz period od jednog dana.

Create stream
Sablier – izrada naloga za plaćanje
Sablier finance
Izrada naloga za plaćanje


Primatelj uplate stanje plaćanja u stvarnom vremenu može pratiti na dobivenoj poveznici.

https://app.sablier.finance/stream/341

Na kontrolnoj ploči primatelj uplate može povući novac na svoj račun u bilo kojem trenutku odabirom withdraw tipke.

Sablier - withdrawal
Sablier – withdrawal


Važno je napomenuti da pošiljatelj može prekinuti money stream kad god poželi jednim klikom.
Sablier platforma se sastoji od dva glavna modula – modul za slanje plaćanja- izradu money streama na adresi https://pay.sablier.finance/ i modul za primanje uplata i povlačenje novca na adresi https://app.sablier.finance
Sabler je tek nedavno krenuo s radom i dostupan je u svojoj prvoj verziji samo s osnovnim funkcijama.

U najavi

U pripremi je nova 2.0 verzija koja će upotpuniti Sablier s funkcijama kao što su:

  • Compound streaming u korisničkom sučelju
  • Izrada novčanih tokova bez vremenskog ograničenja
  • Izrada novčanih tokova bez ograničenih iznosa
  • Tokovi s promjenjivom dinamikom isplate
  • Uvođenje naknada za korištenje platforme

Sigurnost

Nakon obavljene revizije Sablier pametnih ugovora tvrtka Quantstamp izdala je certifikat o sigurnosti. Cijeli izvještaj dostupan je ovdje: https://certificate.quantstamp.com/full/sablier

quantstamp certificate
Quantstamp Certifikat

Kao i kod drugih decentraliziranih aplikacija postavlja se pitanje u kojoj su mjeri zaista decentralizirane te kojim sve funkcijama upravljaju administratori. Ova tema posebno je obrađena u blog objavi na Mediumu. Objava objašnjava koja su prava administratora, upućuje vas na stranice s izvornim kodovima te pojašnjava sve važne aspekte administratorskih ključeva i što se ubuduće može očekivati s tim u vezi.
Važno je znati i da u slučaju da Sablier web stranica i tvrtka postanu nedostupni ili prestanu s radom, korisnici pametnim ugovorima mogu pristupiti i izravno putem Etherscan platforme.

Etherscan
Etherscan – izravan uvid u Sablier protokol


Sablier sa svojim novčanim tokovima (money streams) je potpuno nova pojava i već pobuđuje maštu zajednice. Zanimljivi prijedlozi za primjenu protokola stižu putem društvenih mreža.

Sablier infografika
Sablier infografika


Nije teško zamisliti kako će neki oblik Sablier-ovih novčanih tokova biti implementiran kod plaćanja dadilja prema točno provedenom vremenu na čuvanju djece, kod naplate parkiranja po sekundi umjesto po satu, za plaćanja korištenja zajedničkih ureda po točno korištenom vremenu, razni najmovi vozila, plovila, nekretnina, sadržaja poslanih internetskim stream servisima, sudjelovanja na eventima, plaćanje osiguranja, čak se i pitanje nasljedstva spominje kao moguće područje primjene.
Ostaje nam vidjeti u kojem će se smjeru kretati nove verzije aplikacije te u kojim će područjima primjene doći do najvećih inovacija.

Podržani tokeni

Trenutno je u aplikaciji podržano šezdesetak raznih ERC20 tokena, među kojima se nalaze stablecoini ali i takozvani social money privatni tokeni o kojima možete više pročitati u prethodnoj objavi.

Sablier - podržani tokeni
Sablier – podržani tokeni

Kako aplikacija zarađuje?

U trenutnoj 1.0 verziji aplikacija ne ostvaruje nikakvu zaradu, Jedini cilj u ovoj fazi je bio predstaviti uslugu i privući što veći broj korisnika. Tek za nadolazeću 2.0 verziju predviđena su dva načina ostvarivanja prihoda. Prvi je uvođenje naknada za uslugu, a drugi je zadržavanje dijela zarađenih kamata od compound stream-ova. Detalji o iznosima i postocima još nisu poznati.


Aplikaciju možete isprobati već danas a novosti pratite na


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainDeFiTestirano