Skip to content

Unibright – blockchain kao usluga

Unibright razvija iznimno koristan set alata koji će bitno ubrzati primjenu blockchain rješenja u poslovnom svijetu.


Unibright je njemačka kompanija nastala kao blockchain ogranak kompanije SPO Consulting GmbH specijalizirane za primjenu SAP poslovnih programskih rješenja. Kompanija ima bogato iskustvo u radu s velikim klijentima kao što su Lufthansa, Siemens, Samsung i drugi.  2018. godine kompanija je pokrenula financiranje putem ICO (Initial Coin Offering) kampanje u kojoj je skupljeno više od 13 milijuna dolara.

unibright
Unibright logo

Glavni cilj kompanije je razvoj gotovih softverskih predložaka temeljenih na blockchainu, a namijenjenih poslovnim korisnicima.

Prednost primjene Unibright-ovih rješenja je u tome što za korištenje njihovih predložaka nije potrebno znanje rada u blockchain okruženju. Sve se odvija u drag and drop maniri unutar preglednog i jednostavnog grafičkog sučelja.


Unibright nije vezan za niti jednu blockchain mrežu, već razvija alate za više različitih blockchain sustava.
Svojim rješenjima Unibright omogućuje poslovnim sustavima implementaciju blockchain tehnologije u poslovne procese bez potrebe za angažmanom razvojnih inženjera specijaliziranih za rad na blockchainu. Ovako blockchain tehnologija postaje znatno dostupnija, uz skraćeno vrijeme implementacije i uz značajno smanjenje troškova.
Tržište ubrzano prepoznaje prednosti blockchain tehnologije u sve širem području primjene. Međutim kod implementacije konkretnih sigurnih i stabilnih blockchain rješenja poslovni subjekti se redovito susreću s preprekama i to ponajviše zbog nedostatka i visoke cijene stručnjaka osposobljenih za rad na blockchain platformama.
Unibright sa svojom rastućom ponudom gotovih modula efikasno rješava ovaj gorući problem. 

Primjer Workflow demo prikaza

Na donjem primjeru možemo vidjeti kako izrada jednostavnog poslovnog procesa izgleda unutar Unibright Designer stranice.
Sve se odvija uz pomoć jedinica koje mišem odvlačimo na radnu površinu i zatim ih međusobno spajamo klikom. Svaku jedinicu moguće je spojiti s drugom jedinicom u kontinuirani radni proces (Workflow).
Svakoj jedinici potrebno je odrediti parametre:
naziv, vrsta potrebnog odobrenja, povratne informacije, način interakcije i slično. 
U niže navedenom primjeru vidimo proces oblikovanja proizvoda za koji je potrebno odobrenje pojedinih sudionika u procesu. Nakon početnog odobrenja proizvod ide na provjeru kvalitete. Tek nakon odobrenja iz odjela za kvalitetu proizvoda ovlaštene osobe primit će obavijesti o završetku procesa. 

unibright-workflow
Unibright Workflow

Nakon sastavljanja, povezivanja, imenovanja i dodjele funkcija vrši se provjera funkcioniranja procesa (validacija). Po obavljenoj provjeri odabirom “code preview” izbornika prikazat će se prozor s kodovima odabrane blockchain mreže.

Pametni ugovori u pozadini


Demo platforma trenutno podržava rad u ethereumu i EOS -u, a pametni ugovori se simultano izrađuju i u DAML programskom jeziku.

blockchains
Izbor blockchain mreže
unibright smart contract
Unibright pametni ugovori

Na kraju procesa workflow se objavljuje na (testnoj) ethereum ili EOS mreži.
Status vašeg spremljenog workflow-a možete vidjeti u explorer sekciji. Također bit će vam dostupna i poveznica na ethereum adresu pametnog ugovora pohranjenog na ethereum Ropsten Testnet mreži.

unibright-demo
Workflow Explorer

Za izradu gore opisanog primjera jednostavnog poslovnog procesa u par koraka bilo je potrebno svega nekoliko minuta za konfiguriranje, spajanje, testiranje i objavu na blockchain mreži.
Provjerom kodova u pametnom ugovoru na kojem je izrađen ovaj workflow vidimo da je za ethereum varijantu nastao pametni ugovor od 963 riječi. Plus još po jedan takav za EOS i za DAML varijantu.
Odmah je vidljivo kolika je to ušteda vremena, novca i sati ljudskog rada već na ovako jednostavnom primjeru. U navedenom procesu korišten je Multy-party approval predložak  – jedan od trenutno 9 razvijenih predložaka za različite namjene.
Dostupni su još i predlošci za:

  • praćenje proizvodnog procesa 
  • praćenje životnog ciklusa određene imovine
  • zahtjeve za ponudu
  • praćenje transporta
  • izdavanje računa
  • zapošljavanje novih djelatnika
  • obrada zahtjeva prema osiguranju
  • isplate prema obavljenim etapama u projektu
Unibright-360 ecosystem
Tokenizacija i 360° platforma

Sve gore prikazano samo je dio poslovanja kompanije. Osim navedenih aplikacija kompanija se bavi investiranjima u startupove. Istovremeno kompanija radi na razvoju kompletnog ekosustava izgrađenog oko tokeniziranja imovine, takozvane 360 security token platforme, Kompanije organizira i prilagođene radionice, konzultacije
Sve aktivnosti unutar kompanije podijeljene su na odjele:

Unibright token (UBT)

unibright token
Unibright token

Unibright token (UBT) je osnovno pogonsko sredstvo potrebno za rad unutar Unibright sustava. Izrada registracija i primjena pametnih ugovora, međusobna interakcija pametnih ugovora putem Unibright Connector sustava, tokenizacija i upotreba financijskih usluga kao što je osiguranje likvidnosti, pristup radionicama, sve su to usluge i proizvodi koji su dostupni jedino upotrebom UBT tokena.
UBT token je ERC20 token na ethereum blockchainu.
Svaki put kad korisnik tokenima plaća neku uslugu ili proizvod tokeni se zaključavaju u platformu i tako se smanjuje iznos dostupnih tokena. 

Ukupno je u opticaju nešto više od 148 milijuna UBT tokena od čega je više od 7.5 milijuna zaključano na platformi. Strukturu raspodjele tokena možete vidjeti na ovoj poveznici
Tu ćete pronaći i jednostavan kalkulator za izračun količine tokena potrebnih za pojedine usluge. 

unibright token
Raspodjela Unibrigt tokena

U razgovorima oko ekonomskog modela Unibright tokena često se postavlja pitanje što će se dogoditi u trenutku kad svi raspoloživi UBT tokeni budu zaključani u platformi.
Najbolje je da pogledate kratki odgovor koji je na ovo pitanje dao jedan od osnivača
Stefan Schmidt.

Unibright i Baseline protokol

Ernst & Young, Microsoft i Consensys (član Enterprise Ethereum Alliance-a) početkom godine objavili su zajedničko formiranje Baseline protokola – inicijative bazirane na open-source rješenjima čiji je cilj objediniti prednosti kriptografije, sustava za razmjenu informacija i blockchain tehnologiju.


Baseline protokol ponudit će platformu za sigurno i jeftino prebacivanje poslovnih procesa na glavnu ethereum mrežu.

U Baseline protokolu Unibright će igrati glavnu ulogu. Unibright će kroz svoj Framework odjel raditi na razvoju vizualnog modeliranja pametnih ugovora kako bi poslovnim subjektima ponudili da na što lakši, sigurniji i jednostavniji način međusobno povežu tradicionalne poslovne procese putem ethereum blockchain mreže.

unibright -baseline
Unibright i Baseline protokol

Više detalja o Baseline protokolu pročitajte u objavi na Conensys blogu.
Kompanija Unibright u sklopu Enterprise Ethereum Alliance organizacije osim na izradi Baseline protokola aktivna je i u EMINENT radnoj skupini za uspostavu standarda kod primjene blockchain rješenja za poslovne korisnike. 

Suradnja sa sveučilištima

Kompanija Unibright vrlo je rano prepoznala potrebu za osposobljavanje mladih ljudi za rad u blockchain okruženju pa tako već niz godina surađuje s njemačkim i europskim sveučilištima. Studenti fakulteta iz Mainza, Minhena, Berlina, Hamburga, Frankfurta i Darmstadta dobivaju priliku upoznati se s Unibright-ovim rješenjima, a suradnja se proširila i izvan Njemačke na Sveučilište primijenjenih znanosti u Hagu i na fakultete u Milanu i Pragu.
Iako većina studenata zainteresiranih za blockchain dolazi  s poslovnih i IT studija, za Unibright programe zainteresirani su i studenti sportskog i pomorskog menadžmenta. 

Zaključak

Kompanija Unibright intenzivno radi na približavanju blockchain rješenja poslovnom svijetu izravno kroz izgradnju vizualnih predložaka za brzu i jednostavnu primjenu blockchain tehnologije uz bitno smanjenje troškova.
Osnivači Unibrighta su svoje 20-godišnje iskustvo u radu s velikim svjetskim kompanijama uparili sa strašću prema blockchain tehnologiji i poslovnom svijetu ponudili onu važnu kariku koja nedostaje za brzi masovni prodor blockchain tehnologije u poslovni sektor.
Upotrebom Unibright-ovih gotovih predložaka znatno se proširuje baza potencijalnih klijenata o čemu svjedoči i stalni rast broja korisnika Unibright-ovih rješenja. 
Više o platformi saznajte u whitepaper-u, na Medium blogu, Telegramu, Twitteru i službenoj internetskoj stranici.


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchain