Skip to content

Kriptovalute koje nisu na blockchainu

Pojmovi Bitcoin, kriptovalute i blockchain gotovo uvijek dolaze zajedno i postalo je uobičajeno smatrati da sve kriptovalute egzistiraju unutar blockchaina, bilo svoga bilo kao tokeni na drugom blockchainu.

Otkako je 2009. godine predstavljen Bitcoin, razvoj kriptovaluta usko je vezan uz blockchain tehnologiju a prvi altcoini nastali su kao derivati (forkovi) Bitcoin blockchaina ili kao potpuno nove blockchain mreže.

bitcoin
Bitcoin


Međutim u novije doba javlja se sve više projekata u kripto svijetu koji koriste drugačije tehnologije koje sa blockchain tehnologijom imaju puno zajedničkih svojstava a osnovna razlika je u tome što se informacije ne distribuiraju u blokovima, stoga se ne radi o blockchain tehnologiji.

Naime da pojasnimo; blockchain tehnologija spada u širu skupinu pod nazivom Distributed Ledger Technology – skraćeno DLT ili prevedeno tehnologija distribuirane knjige.

DLT je skupni naziv za sve tehnologije pohrane i dijeljenja podataka preko više baza (knjiga) gdje se sinkronizacija vrši simultano kroz distribuiranu mrežu različitih sudionika.


Osim sad već dobro poznate i popularne blockchain tehnologije u DLT spadaju;

  • Directed Acyclic Graph (DAG), tehnologija usmjerenih acikličkih grafova često zvana i Tangle

Pogledajmo što svaka od njih donosi:

DAG odnosno Tangle tehnologija

predstavljena je 2015 godine i za razliku od blockchaina ne koristi blokove za prijenos podataka, kod ove tehnologije nema rudarenja niti plaćanja transakcijskih naknada. Ovdje potvrdu transakcije vrše korisnici, tako što svaka nova transakcija mora biti potvrđena od strane dvije prethodne transakcije.

Na ovaj način sustav radi neusporedivo brže, sigurnije i izbjegava se problem skalabilnosti (ovisnosti potrebnih resursa u odnosu na količinu obrađenih podataka) što predstavlja jedan od najvećih problema blockchain tehnologije.Tangle tehnologija je još uvijek u ranoj fazi, postoji puno manje iskustva u radu sa njom, ali po svojim svojstvima barem u teoriji nadmašuje kapacitete blockchain tehnologije.

Zbog brzine u radu i izostanka zagušenosti koja se javlja kod blockchaina DAG ili Tangle tehnologija ima veliki potencijal u financijskoj industriji kod transakcija plaćanja a naročito u Internetu stvari (“Internet Of Things – IOT”) industriji.

Najveći nedostatak DAG tehnologije je što još uvijek nije u stanju postići potpunu decentraliziranost već se slučaju malih volumena transakcija oslanja na rad centralnog glavnog čvora što ju u svijetu kriptovaluta čini manje atraktivnom.

Glavni predstavnici DAG tehnologije su projekti IOTA i Byteball
Hashgraph

Ova tehnologija je predstavljena i postala javno dostupna 2018 godine.
Kod Hashgraph tehnologije također nema blokova niti rudarenja a informacije o transakcijama se razmjenjuju između čvorova putem posebno razvijenog takozvanog Gossip protokola i virtualnog glasanja koji omogućuju verfikaciju transakcija od strane većine.
Hashgraph kao jedan od ključnih podataka uzima vrijeme obavljene transakcije (timestamp).
Ovakav način rada osigurava sustavu velike brzine, otpornost na zagušenja, transparentnost i visoku razinu sigurnosti.Sa druge strane Hashgraph je baziran na patentima i rad sustava još uvijek uvelike ovisi o određenim “glavnim” čvorovima.
Najveći projekti bazirani na Hashgraph tehnologiji su Swirlds, Noia i Hadera.

Holochain

Holochain također spada u DLT tehnologiju i koristi prilično složenu kombinaciju Bittorent i GitHub principa gdje svaki čvor (nod) lokalno pohranjuje sve svoje podatke ali i vrši razmjenu podataka potrebnu za rad mreže.
Moglo bi se reći da se radi o sustavu nebrojenih mini blockchaina koji međusobno komuniciraju, a kako čvorovi (nodes) sami obrađuju transakcije sustav ne koristi rudarenje niti klasične blokove/lance.Holochain je predstavljen 2018.
Prednosti ovakvog načina rada su neograničen prostor za rad aplikacija, izostanak zagušenja mreže i u potpunosti rješavanje problema skalabilnosti.
Nedostatak je što također postoji problem decentralizacije sustava a cijeli projekt je još uvijek prilično nepoznat široj zajednici te kao i kod ostalih novih tehnologija tek se treba dokazati radom u praksi.
Jedini predstavnik Holochain tehnologije je projekt Holochain.

Block Lattice

Nadalje, tu je i Nano (bivši RaiBlocks) sa svojom unaprijeđenom verzijom blockchain tehnologije čiji bi se engleski naziv Block Lattice mogao prevesti kao rešetka blokova.Block Lattice svojom arhitekturom rješava problem skalabilnosti i rudarenja, pruža velike brzine rada no još uvijek se tek treba u potpunosti potvrditi u praksi.

Osim gore navedenih tehnologija neprestano se vrše nova uzbudljiva istraživanja kao što to rade timovi u MetaCurrency projektu ali i nebojeni drugi u svijetu.


Iz svega navedenoga vidljivo je da je blockchain tehnologija kad govorimo o kriptovalutama samo jedan rasprostranjeni vid DLT tehnologije.
Bitcoin je svojom velikom popularnošću ideju decentraliziranih sustava približio široj javnosti i znanstvenim zajednicama koje neumorno rade na unapređenju osnovne ideje neprestano nam nudeći nova inovativna rješenja.

Koja će točno arhitektura u konačnici prevladati i pokazati se optimalnom manje je bitno, međutim ono što je posve sigurno jest da će decentralizirana mrežna rješenja odigrati ključnu ulogu u preoblikovanju društva u svim aspektima ljudskog djelovanja.


Mojkripto pratite i na Facebooku

Published inAltcoinBlockchain