Skip to content

Argent – Ethereum novčanik nove generacije

Jednostavno upravljanje DeFi uslugama s mobitela

Argent je londonski startup punog naziva Argent Labs Limited. Osnovan je 2017. godine od strane trojice osnivača: Geralda Goldsteina, Itamara Lesuissea i Juliena Niseta.
Do sada su kroz nekoliko rundi investicija prikupili više od 15 milijuna dolara. 

Argent je mobilni kripto novčanik namijenjen upravljanju tokenima i aplikacijama na Ethereum blockchainu. Novčanik podržava sve ERC20 tokene, međutim ne podržava ostale kriptovalute kao što su Bitcoin, Litecoin, EOS, Dash, Monero, Digibyte… 

Argent_Logo
Argent Logo

Argent radi kao iOS i Android mobilna aplikacija koja se od svih ostalih kripto novčanika razlikuje po tome što je baziran na pametnim ugovorima i prilagođen je jednostavnim upravljanjem s DeFi (decentralizirane financije) servisima. 

DeFi

DeFi je skraćenica za Decentralizirane Financije – pojam koji označava pametne ugovore, aplikacije i protokole na blockchainu koji nude decentralizirane financijske usluge.
Razvoj ove grane blockchain industrije ubrzano raste, čemu doprinosi i činjenica da se različite usluge mogu nadograđivati i kombinirati (ovaj proces se često ilustrira pojmom financijskih lego kockica). 
Trenutno je u DeFi sektoru pohranjeno 1, 6 milijardi dolara.

Defi
Grafički prikaz rasta DeFi sektora. DeFi Pulse

Pametni ugovori

Argent aplikacija je sučelje i veza s pametnim ugovorom koji u pozadini izvršava sve radnje. Svaka decentralizirana aplikacija (dApp) koju novčanik podržava predstavlja poseban modul – pametni ugovor kojega korisnik sam može dodavati u svoj korisnički račun.
Ovakav modularni pristup novčaniku omogućuje jednostavnost u radu i bolju kontrolu sigurnosti cijelog sustava s obzirom na to da je lakše upravljati s više jednostavnijih pametnih ugovora nego s jednim velikim. Lakše je izvršiti reviziju manjih ugovora, a aplikaciju je moguće neprestano nadograđivati novim funkcijama.
Jednostavnost upotrebe glavni je fokus developera. 

Argent Defi
Jednostavnos korištenja DeFi aplikacija

Upotreba Argent kripto novčanika 

Ugodno korisničko iskustvo je važna karakteristika Argent novčanika. Korisnik ne upravlja s privatnim ključevima i sa seed riječima kao što je to slučaj kod ostalih kripto novčanika.
Ovaj novčanik stoga spada u grupu non-custodial novčanika. Privatni ključevi su pohranjeni u aplikaciji i nisu vidljivi korisniku, već služe samo za upravljanje pametnim ugovorima u pozadini. Kod izrade korisničkog računa dovoljno je upisati email i broj mobitela.


Oporavak Argent korisničkog računa

Problem oporavka korisničkog računa i svih pohranjenih kriptovaluta u slučaju gubitka, krađe ili uništenja mobitela riješen je sustavom čuvara, takozvanih guardiana. Korisnici sami određuju tko će biti čuvari njihovog Argent računa. Mogu to biti prijatelji ili članovi obitelji, Metamask račun ili Ledger Nano ili Trezor hardverski novčanik. Ako ne želite ništa od navedenog, čuvar vam može biti Argent Guard sustav za 2-faktor autentifikaciju putem email-a i SMS poruka.  

argent_wallet
Obnavljanje korisničkog računa

Čuvari nikada nemaju kontrolu nad vašim kriptovalutama, oni služe samo za: 

  • zaključavanje vašeg korisničkog računa
  • ovjeru oporavka vašeg korisničkog računa
  • ovjeru transakcija čiji iznosi prelaze zadao dnevno ograničenje

Valja napomenuti da neovisno koju metodu oporavka vašeg računa izaberete, proces će u svakom slučaju trajati 36 sati. Na taj način Argent pruža dodatni sloj zaštite i vlasniku ostavlja dovoljno vremena da prekine eventualni neželjeni proces oporavka. 

Slanje, primanje i zamjena kriptovaluta u mobilnom novčaniku

Argent novčanik svojim korisnicima dodjeljuje jedinstveno korisničko ime u formi
vašeime.argent.xyz. Na primjer, korisničko ime ovog bloga je mojkripto.argent.xyz, a upisivanjem vašeg korisničkog imena u adresnu traku bilo kojeg pretraživača doći ćete na jedinstvenu web stranicu vaše Ethereum adrese.

Argent username
unique username

Umjesto da spremate dugačke i teško pamtljive znakove vaše Ethereum adrese
(npr. 0xA09d29760578398cb8D6209465de654c5Aae4479), uz pomoć Argent korisničkog imena dovoljno je uplatitelju poslati vaše korisničko ime. 
Na web stranici vašeg korisničkog imena klikom na znak $ s desne strane moći ćete izvršiti kupnju kriptovaluta korištenjem kreditnih i debitnih kartica, bankovnih naloga ili Apple Pay servisa. Ovu uslugu Argent nudi uz pomoć partnerskog MoonPay servisa.  

Osim slanja i primanja kriptovaluta unutar aplikacije, moguće je izvršiti i zamjenu kriptovaluta. Zamjena se vrši preko Kyber Network protokola, a sve podržane kriptovalute pronaći ćete na Kyber Network stranici.
Slanje kriptovaluta iz sigurnosnih je razloga moguće ograničiti postavljanjem dnevnog limita. Tvornički dnevni limit postavljen je na 10 ETH.

Transakcijske naknade

S ciljem da korisnicima osigura što veću jednostavnost u korištenju, ovaj novčanik pokriva troškove transakcijskih naknada za slanje kriptovaluta na druge adrese i za upotrebu podržanih DeFi aplikacija: Maker, PoolTogether i Compound. 


Ovakvim pristupom Argent uvelike olakšava korištenje i bitno doprinosi pozitivnom korisničkom iskustvu. 
Transakcijske naknade Argent pokriva iz vlastitih sredstava. Iako ne znamo hoće li Argent ovakav model moći održati zauvijek, iz razvojnog tima poručuju da razmatraju različite modele financiranja kako bi zadržali što lakšu i jednostavniju upotrebu. 

DeFi aplikacije

Jednostavan rad s decentraliziranom aplikacijama čini ovaj novčanik pametnim i bitno drugačijim od drugih. Na donjoj slici možete vidjeti aplikacije podržane u tvorničkim postavkama novčanika.

Argent_wallet
Podržane aplikacije

Također, Argent novčanik je moguće povezati s nizom desktop aplikacija uz pomoć WalletConnect novčanika. To su na primjer: OpenSea, DeFi Saver, Loopring, 1inchExchange… Cijelu listu možete pronaći ovdje.

Pogledajmo to na primjeru Loorpring aplikacije. U Argent novčaniku izaberite opciju scan, a u desktop aplikaciji otvorite WalletConnect opciju te s Argentom skenirate QR kod iz desktop aplikacije i veza će biti ostvarena. 

Argent_wallet
Spajanje novčanika s decentraliziranim aplikacijama

Krajnje jednostavno investiranje u DeFi 

Investiranje u DeFi protokole kao što su Maker DAO, Compound ili Aave upotrebom Argent novčanika postalo je krajnje jednostavno. Odabirom DeFi aplikacije i željenog iznosa cijeli proces je gotov u svega nekoliko sekundi, nasuprot puno složenijoj proceduri kod standardne upotrebe desktop računala.
Na donjem videu pogledajte kako to izgleda kod ulaganja u Aave protokol. 

Spajanje s Aave aplikacijom

NFT tokeni

Osim ERC20 tokena, na Ethereum adrese često se pohranjuju i ERC721 odnosno ERC1155 tokeni koji spadaju u grupu NFT tokena. Tipični predstavnici NFT tokena su digitalna umjetnička djela na blockchainu, predmeti ili virtualne nekretnine u blockchain igrama, kao i najrazličitiji predmeti kripto kolekcionarstva.

NFT token
NFT ili Non-fungible tokeni

Argent novčanik trenutno ne podržava ERC1155 standard, dok ERC721 standard podržava zasad samo u iOS inačici. Ipak, ako na svojoj Argent Ethereum adresi imate neki od navedenih tokena, njime ćete moći upravljati spajanjem Argent novčanika s aplikacijom koja podržava NFT tokene, na primjer OpenSea. 

Sigurnost Argentovih pametnih ugovora

Svi pametnih ugovori koje Argent koristi u svom radu podvrgnuti su reviziji nezavisnih revizorskih kuća, a izvještaji su dostupni na ovoj poveznici.

Dodatno, Argent je pokrenuo i bug bounty program kako bi osigurao što brže pronalaženje eventualnih nedostataka i nepravilnosti u svojim pametnim ugovorima. Više detalja o bug bounty programu dostupno je na njihovoj stranici.

Svi Argent pametni ugovori su open-source, odnosno javno su dostupni.

Zaključak

Argent predstavlja novu generaciju pametnih kripto novčanika usmjerenih prema korisničkom iskustvu i jednostavnosti upotrebe. Uobičajene prepreke poput spremanja seed riječi, teško čitljivih adresa, privatnih ključeva, transakcijskih naknada i sličnih radnji svojstvenih kripto svijetu u Argent novčaniku potpuno su eliminirane ili svedene na najmanju moguću mjeru.
Kombinacija lake upotrebe s integriranim DeFi aplikacijama čine ovaj novčanik jedinstvenim proizvodom na sve većem tržištu softverskih kripto novčanika.
Argent se pokazao kao pravo rješenje za ulaz u svijet decentraliziranih financijskih usluga u nekoliko koraka s vašeg mobitela. 

Više o Argentu saznajte na:


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainTestirano