Skip to content

Kripto novčanici

Novčanici za kriptovalute

Kripto novčanik (eng. wallet) je mjesto na kojem možete pohraniti, slati i primati kriptovalute.

Kripto novčanik je zapravo jedinstvena javna adresa, najčešće je to kombinacija slova i brojki na primjer 0x0B7c0949971332F543B542751dD44e8910E07765 i u tom je smislu usporediva sa IBAN računom u vašoj banci ili pak sa vašom email adresom.
Ova adresa se zove još i javni ključ (eng. public key).

Svatko može slobodno i besplatno otvoriti jednu ili više takvih adresa,

one nisu izravno povezane sa vašim imenom ili nekim drugim osobnim podatkom i u pravilu su javno vidljive sve njihove transakcije sa vremenima slanja, iznosima, itd.
Vi kao vlasnik novčanika kod otvaranja pored javnog ključa (adrese) dobijete i privatni ključ (eng. private key) koji je izgledom sličan javnom ključu, također je kombinacija slova i brojki a jedino vi koji posjedujete i javni i privatni ključ možete upravljati novčanikom odnosno ovjeravati transakcije.

Privatni ključ je neka vrsta vaše lozinke i treba ga čuvati na sigurnom mjestu.

Svaka kriptovaluta ima svoju vrstu novčanika sa svojom vrstom adresa, tako da nije moguće poslati Bitcoin na Ethereum ili Monero adresu i obrnuto, ali postoje proizvodi koji u sebi sadrže više različitih odvojenih novčanika za pohranu više različitih kriptovaluta, svaki sa svojim vrstama adresa.

kripto-novčanik

Nadalje, za svaku kriptovalutu postoji više mjesta koja nude usluge otvaranja računa, a načelno se svi kripto računi mogu podijeliti u

 • novčanike za mobitele
 • novčanike za desktop računala
 • online novčanike
 • hladne odnosno hardverske novčanike

dok su mnogi novčanici kombinacija npr desktop i mobitel varijante. Uz to postoje još i papirnati novčanici.
Osim klasičnih novčanika svoje kriptovalute možete pohraniti i na kripto mjenjačnicama.
Kad govorimo o sigurnosti, najbolja su rješenja ona kod kojih je vaš privatni ključ pod vašom kontrolom i nije pohranjen u bazama podataka treće strane a to su hardverski novčanici.
U donjem prikazu navest ću vam tipične primjere za svaku vrstu novčanika.

Online (web) novčanici

Blockchain.com

ističe se time što osim kao online varijanta postoji i kao mobilna aplikacija, te podržava

Bitcoin (BTC),
Bitcoin Cache (BCH)
Ether (ETH),
Stellar (XLM) i
USD PAX (PAX)

i nudi mogućnost promjene jedne kriptovalute u drugu.
Još jedna važna osobina ovog novčanika jest da podržava rad sa vašim hardverskim novčanikom Ledger Nano S te on u stvari postaje sučelje za rad sa vašim hardverskim novčanikom a samim time i najsigurniji način za manipuliranje vašim kriptovalutama.

Mobilni (i desktop) novčanik

Jaxx

Osim gore navedenog Blockchain.com-a koji dolazi u mobilnoj varijanti spomenut ću i Jaxx .
Ovaj novčanik dolazi kao mobilna aplikacija dostupna za Android i iOS platforme ali i kao desktop aplikacija za Windows, Mac OS X i Linux operativne sustave, te u lakšoj verziji kao Chrome proširenje, koje živi u vašem Chrome pretraživaču bez potrebe instalacije na samo računalo.
Ovaj moderni i popularni novčanik podržava preko 80 različitih kriptovaluta, uz to nudi i uslugu promjene jedne kriptovalute u drugu, na primjer Bitcoin u Ether ili obrnuto, nudi moderno i pregledno sučelje, te dodatne sitnice kao što su vijesti, pregled stanja kripto tržišta, itd…

Hardverski novčanik

Ledger Nano S

ledger-nano-s
Ledger Nano S hardverski novčanik

Ledger Nano S je jedan od najprodavanijih i po mišljenju većine najbolji kripto hardverski novčanik.
Da pojasnim, Ledger je (francuski) proizvođač a model je Nano S, dok u ponudi postoji još modela.
Nano S je najpopularniji izbor zbog odnosa cijene (449,00 KN) i funkcionalnosti.
Ledgerom se može upravljati uz pomoć Legder Live desktop aplikacije koja podržava 22 kriptovalute ili upotrebom prvenstveno MyCrypto i Myetherwallet online kripto novčanika koji podržavaju upravljanje sa preko 1.100 kriptovaluta.

Ovaj novčanik je u stvari komad hardvera veličine USB sticka sa malim ekranom, gumbima i priključkom za spajanje na računalo.

Velika prednost hardverskog novčanika je ta što je kod njega vaš privatni ključ pohranjen na samom uređaju koji se ne spaja na internet i nikad ne napušta uređaj, a za potvrdu transakcije potrebno je pritisnuti gumb na samom uređaju što je vrlo teško ili nemoguće hakirati.

Negativne strane hardverskih novčanika općenito su to što nisu besplatni kao ostale vrste – softverski novčanici, već koštaju neke novce i upotreba je nešto složenija, međutim

hardverski novčanici su još uvijek daleko najbolji i najsigurniji način pohrane kriptovaluta

Papirnati novčanici

papirnati-novčanik
Papirnati novčanik

Kao što se da naslutiti iz imena, radi se o komadu papira sa isprintanim javnim ključem (adresom) i privatnim ključem, često i u obliku QR koda radi lakšeg skeniranja.

Kriptovalute pohranjene na papirnati novčanik su sigurne od hakerskih napada i internetskih prijevara obzirom da papirnati novčanik nije spojen na internet a nedostatak im je taj što je papir prilično osjetljiv na vodu, vatru i krađu, a ako želite poslati kriptovalute sa papirnatog novčanika, morat ćete ih prvo prebaciti na neki od gore spomenutih novčanika pa ćete ih tek tada moći poslati.

Ova vrsta novčanika pogodna je za manje iznose, kao poklon, za evente i slično i u pravilu se ova vrsta novčanika ne preporuča, tim više što postoji osnovana sumnja u sigurnost tehnologije koju koriste web stranice namijenjene izradi papirnatih novčanika.

Mjenjačnice

binance
Binance exchange

Mjenjačnice ili kripto mjenjačnice (eng. Crypto Exchanges) su internetske platforme specijalizirana za trgovanje (kupnju i prodaju) kriptovaluta. Tu se susreću kupci i prodavači i obavlja se trgovanje kriptovalutama slično kao i trgovanje klasičnim valutama na burzama.

Za razliku od klasičnih burzi kripto mjenjačnice rade 0-24 i većina najvećih svjetskih mjenjačnica je dostupna korisnicima iz Hrvatske.

Na gotovo svim kripto mjenjačnicama možete i vi besplatno i u par minuta otvoriti svoj profil i započeti trgovinu, odnosno kupovati i prodavati Ether, Bitcoin, Cardano, Litecoin, i stotine drugih kriptovaluta.

Otvaranjem profila na nekoj mjenjačnici vi ste u stvari dobili i svoj kripto novčanik sa jedinstvenim adresama za više različitih kriptovaluta, s time da se nikako ne preporuča držanje značajnije količine kriptovaluta na mjenjačnici.
Mjenjačnice su često mete napada, bivaju opljačkane i zatvorene i držanjem svojih tokena na mjenjačnici vi ovisite o trećoj strani koja može sutra zatvoriti i nestati sa svim vašim Bitcoinima, ili može iz nekog razloga zatvoriti vaš profil, pa čak i bez obrazloženja konfiscirati vaša sredstva.

Mjenjačnica upravlja sa vašim privatnim ključem a time i sa svim vašim kriptovalutama.

Mjenjačnice su neophodne i vrlo praktične za trgovanje kriptovalutama, ali čim ste gotovi sa trgovinom, povucite svoje kriptovalute sa mjenjačnice na neko sigurnije mjesto.

bitcoin-mjenjacnica
bitcoin-mjenjacnica.hr

Neke od poznatijih kripto mjenjačnica su:

 • Binance – najveća, svjetska mjenjačnica sa dobrom reputacijom, jednostavna za rad, brza, velikog volumena i sa dobrom ponudom dostupnih kriptovaluta.

 • Coinbase – ugledna američka mjenjačnica dostupna i kod nas, sa nešto slabijom ponudom kriptovaluta, većim zahtjevima za vašim osobnim podacima, ali i dobrom ponudom načina uplate.
  Ukoliko za registraciju koristite ovaj link bit ćete nagrađeni sa 66 kn u Bitcoinu kao poklon dobrodošlice od strane Coinbase -a.

 • Bitkonan domaća kripto mjenjačnica, pogodna zbog lakog transfera novca putem hrvaskih banaka, u ponudi ima samo Bitcoin, Litecoin i Ether.
  Ponekad nalozi stoje dulje vrijeme zbog vrlo malog volumena trgovanja.

 • Splitska tvrtka Digital Assets d.o.o. u čijem se vlasništvu nalazi Bitkonan odnedavno je pokrenula i Bitcoin Store poslovnice u Splitu i Zagrebu gdje je moguće obaviti kupnju i prodaju kriptovaluta uživo u poslovnicama za gotovinu.

 • Bitcoin-mjenjacnica.hr je jednostavna mjenjačnica brokerskog tipa zagrebačke tvrtke Electrocoin d.o.o. u kojoj je moguće brzo i lako kupiti i prodati glavne kriptovalute za kune.
  Važno je napomenuti i pilot projekt tvrtke Electrocoin d.o.o. u suradnji sa Hrvatskom poštom u kojemu je moguće prodati kriptovalute u poštanskim poslovnicama u Zadru.
  Više možete pročitati na stranicama Hrvatske pošte.

Za koji se god novčanik odlučite svakako budite oprezni i dobro proučite kako sve radi. Svaka transakcija na krivu ili nepotpunu adresu ne može se nikakvim postupkom vratiti niti poništiti i najčešće je zauvijek izgubljena.

Ovu objavu možete pročitati i na Facebooku

https://www.facebook.com/358905898133568/photos/a.358937594797065/367762010581290/?type=3&theater
Published inBitcoinBlockchain