Skip to content

Brave pretraživač

Brave – revolucija u oglašavanju

Brave pretraživač je projekt Brendan Eicha tvorca raširenog JavaScript programskog jezika i Brian Bondy – ja bivšeg višeg razvojnog inženjera tvrtke Mozilla zaslužne za razvoj Firefox internetskog pretraživača.

Brave je besplatni pretraživač (konkurent najpopularnijem Chrome-u) otvorenog koda kojemu je glavni cilj zaštita privatnosti korisnika te blokiranje neželjenih prikazivanja oglasa.

brave-logotype
Brave browser


Brave dolazi u desktop i mobilnoj verziji.
Brave pretraživač je nastao 2015. godine a radi na Chromium (open-source) platformi
(na istoj platformi kao i Chrome) što mu omogućava da podržava rad svih Chrome proširenja (Chrome extensions) dostupnih za Chrome pretraživač.

Standardni pretraživači bez vašeg odobrenja prikupljaju vaše osobne podatke, vaše navike na internetu i upotrebljavaju te podatke za ostvarivanje vlastitog profita, prikazujući vam pritom ogromne količine oglasa nad čime vi nemate kontrolu.

users-data
Trgovanje vašim osobnim podacima

Kako biste se donekle zaštitili od oglasa na tržištu su vam danas dostupni razni ad blocker programi te Chrome i Firefox proširenja koja je moguće instalirati u pretraživač te tako blokirali neželjeni sadržaj.
Međutim svi ti dodatni programi rade samo djelomično, a kako nisu integralni dio pretraživača, oni usporavaju rad pretraživača i dodatno troše resurse vašeg računala.

ad blocker
Ad Blocker
privatnost

Brave pretraživač je u startu razvijen upravo sa zadatkom da štiti vašu privatnost, to je njegovo
osnovno svojstvo i radi to glatko i besprijekorno.


Kako je Brave nastao na Chromium (open-source) platformi svim postojećim korisnicima Chrome pretraživača omogućen je lagan prelazak na Brave. Na ovaj je način Brave zadržao dobre strane danas najpopularnijeg Chrome-a; upotrebljivost i poznato korisničko sučelje i dodao primjetnu brzinu u radu i blokiranje neželjenih oglasa.


Drugo važno svojstvo Brave pretraživača jest integriranost BAT (Basic Atenntion Token) novčanika u pretraživač koja mu omogućava vršenje plaćanja između korisnika.

BAT (Basic Atenntion Token) je decentralizirana kriptovaluta predstavljena 2017. kao token na Ethereum blockchainu.

Obzirom da se radi o kriptovaluti koja za rad ne koristi vlastiti blockchain, već egzistira unutar drugog blockchaina – takve kriptovalute nazivamo tokenima.

BAT je osmišljen kao sredstvo plaćanja između kreatora sadržaja, oglašivača i korisnika,
a sustav Brave BAT predstavlja potpuno novi revolucionarni način distribucije i korištenja oglasa na internetu.

basic-attention-token
BAT – basic attention token

Do sada je u tradicionalnom modelu oglašavanje funkcioniralo tako što su oglašivači
(uz pomoć pretraživača) na sve moguće načine pokušavali dovesti što više oglasa na vaše ekrane dok su se korisnici istovremeno štitili od oglasa koristeći sve više i više ad blockera.
Ovakvo stanje ne odgovara nikom i predstavlja svojevrsnu mrtvu trku u kojoj gube obje strane.

Brave je ovaj postojeći način oglašavanja okrenuo naopako.
Zahvaljujući internom sustavu plaćanja Brave je u stanju ponuditi model u kojemu sve strane: oglašivači, kreatori sadržaja, korisnici i Brave platforma dobivaju.

Brave Bat
Brave -Bat

U novom načinu rada svi oglasi su u startu blokirani od strane Brave-a,
a korisnicima je ostavljen izbor da omoguće prikazivanje samo onih oglasa koje žele i koji ih zanimaju.
Za prikazivanje oglasa korisnici su nagrađeni BAT tokenima koje mogu unovčiti ili donirati.

Izdavači odnosno kreatori sadržaja na internetu (blogeri, youtuberi…) također su zadovoljni ovakvim modelom jer im on donosi veće prihode od oglašivača obzirom da je publika financijski motivirana da gleda oglase na njihovim sadržajima, te se tako povećava i vrijednost njihovog sadržaja.

Kreatori su i dodatno nagrađeni kroz sustav doniranja, naime svaki kreator na internetu može se prijaviti da postane verificirani Brave kreator i time mu se omogućuje primanje donacija (BAT tokena) od korisnika kojima se taj sadržaj sviđa (korisnici zarađuju BAT tokene gledajući oglase).

Oglašivači postaju sigurni da njihovi oglasi neće biti blokirani, da će biti prikazani točno onoj publici koju to zanima, te da će ta publika uistinu i odgledati njihove oglase. Na taj način oglašivaći povećavaju učinkovitost svojih oglasa.

Brave svoj dio kolača dobiva u vidu postotka od iznosa koji mu plaćaju oglašivači. Brave korisnicima za gledanje oglasa isplaćuje (u BAT tokenima) 70% dobivenog iznosa dok preostalih 30% zadržava za održavanje rada platforme.


Važno je reći da kompletan posao usklađivanja dostupnih oglasa sa podacima vaših osobnih navika u pretraživanju Brave obavlja unutar samog pretraživača na vašem računalu.
Vaši podaci nikada ne napuštaju vaše računalo/mobitel te nisu pohranjeni ni u kakvim bazama podataka, a time niti prodani oglašivačima ili izloženi hakerskim napadima kako je to slučaj kod drugih pretraživača.

Ovakav model oglašavanja predstavlja potpuni otklon od dosadašnjeg načina rada, te uz maksimalno poštivanje privatnosti korisnika,
po prvi put ostvarenu vrijednost od oglašavanja vraća onima koji tu vrijednost i stvaraju, a to su korisnici.

Osim web stranica i kreatori drugog internetskog sadržaja (Twitter, Reddit, Twitch, Youtube….) mogu se prijaviti i postati verificirani, pa je tako trenutno više od 228.000 takvih verificiranih kreatora i taj broj neprestano raste.
U travnju 2019. objavljen je podatak o 5,8 miliona korisnika Brave pretraživača, što je respektabilna brojka za projekt u još uvijek ranoj (beta) fazi.

Brave growth
Na adresi https://batgrowth.com/ možete pronaći podatke o broju verificiranih kreatora.

Kako bi vam ponudio i dodatnu razinu zaštite Brave pretraživač uz standardno pretraživanje u „novom anonimnom prozoru“ nudi i pretraživanje u
novom anonimnom prozoru putem Tor mreže“ čime vam dodjeljuje novu anonimnu
IP adresu te vam tako jamči i dodatnu razinu zaštite vaše privatnosti.

Više o Tor mreži možete saznati na
https://www.torproject.org/

Napomenimo da je Brave još uvijek projekt u nastajanju tako da punu funkcionalnost u čitavom svijetu možemo očekivati u fazama. Trenutno je funkcija zarade putem gledanja oglasa dostupna u SAD, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji dok se za ostatak EU a time i za Hrvatsku i zemlje u okruženju tek očekuje.

Moje iskustvo upotrebe Brave pretraživača je odlično. Brave svakodnevno koristim već više od godinu dana. Odmah nakon instalacije i početka korištenja primijetio sam razliku u brzini i to kod obje verzije, desktop i mobilne.
Osim brzine rada i pokretanja vidjet ćete da uistinu nema nikakvih oglasa koji kod drugih pretraživača prolaze čak i ako koristite ad block proširenja.

brave shield
Brave zaštita

Brave toliko dobro blokira oglase i razne
dodatne programe i skripte na internetu
da mi je to u početku znalo predstavljati
problem, na premijer na nekim web
stranicama morate onemogućiti zaštitu
jer vam se u protivnom neće prikazati
skočni prozori (popup) koje
očekujete i koji su vam potrebni.
Međutim ovo je tek manji nedostatak
i lako ga je jednim klikom otkloniti.Brave će vam u svakom novom tabu kojeg otvorite pokazati količinu blokiranih oglasa,
te koliko vam je vremena uštedio.

Brave statistika
Vaša statistika
Brave verificirano
verificirano

Blog mojkripto.com postao je jedna od 29.000 verificiranih Brave stranica što možete vidjeti kada sa Brave pretraživačem dođete na ovu stranicu i na desnoj strani adresne trake uz BAT ikonicu vidite plavu kvačicu.

Brave verified

Klikom na BAT ikonicu otvorit će vam se okvir gdje stoji da ste na Brave verificiranoj web adresi.

Isprobajte besplatni Brave pretraživač već danas i uživajte u internetu bez oglasa!


Pratite nas i na Facebooku.

Published inAltcoinBlockchainPrivatnost