Skip to content

Ledger Nano S-upotreba

U prošloj objavi je bilo govora o prednostima Ledger Nano S hardverskog kripto novčanika, a ovdje ćemo vidjeti kako izgleda upotreba u praksi.

Napominjem da ako se odlučite za kupnju Ledger Nano S novčanika preko interneta pripazite da ga kupujete izravno od proizvođača.
Savjetujem vam da izbjegavate razne oglasnike ili eBay obzirom da su zabilježeni slučajevi prijevare nepažljivih kupaca.

Ledger Nano S kod nas možete nabaviti i u renomiranim trgovinama računalne opreme ukoliko vam to više odgovara.

Kupnjom preko donjeg gumba (449 kn sa dostavom) naručujete izravno s web shopa proizvođača i ujedno podržavate rad ovog bloga.

Ledger Nano S dolazi u kutiji nešto većoj od kutije cigareta, a u pakiranju se osim samog novčanika veličine USB sticka, nalazi još i kabel za spajanje na računalo.
Uz to dobivate vezice za spajanje na privjesak i za nošenje oko vrata, te tri kartonske kartice.
Na prvoj kartici je ispisana poveznica na web stranicu sa uputstvima za rad te email adresom podrške.
Druga kartica sadrži napomenu da pakiranje nije zaštićeno sigurnosnom naljepnicom na kutiji obzirom da sigurnost uređaja proizlazi iz njegove kriptografske zaštite te upotrebe posebno razvijenog sigurnosnog čipa.
Treća kartica se sastoji od praznih polja na koje upisujete svoje 24 sigurnosne riječi. Jednom kad ovu karticu popunite svojim sigurnosnim riječima spremite ju na sigurno mjesto.

Hardverski novčanik Nano S
Hardverski novčanik Nano S
Ledger-Nano-S-privjesak
Privjesak

Prvi korak kod rada sa novim novčanikom jest konfiguracija PIN broja i 24 riječi za oporavak vašeg računa u slučaju gubitka ili uništenja uređaja.

Za svakodnevnu upotrebu dovoljan vam je vaš PIN broj, s njim ćete moći upravljati svim svojim kriptovalutama.

Kroz sve postupke konfiguracije vode vas video uputstva na stranici https://www.ledger.com/start/ a sam postupak nije previše složen.

Ledger Nano S uputstvo
Ledger Nano S- stranica s uputstvima

Kao što vidite na slici na samom uređaju postoje dvije tipke koje služe za navigaciju kroz Nano S novčanik i za potvrdu radnji.

Nano S- tipke (foto- Nikon D 3400)
Nano S- tipke
Ledger Nano S
Ledger Nano S

Za rad s uređajem proizvođač je razvio desktop program Ledger Live koji je potrebno skinuti na vaše računalo te nakon toga instalirati aplikacije za određene kriptovalute koje ćete pohraniti na svom novčaniku.

Ledger Live
Ledger Live

Ledger Live također dolazi i kao mobilna aplikacija za iOS i Andoid uređaje tako da stanje svojih kriptovaluta možete pratiti i na svom mobitelu u realnom vremenu.

Tvornički program Ledger Live podržava rad sa 22 kriptovalute,

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Dash (DASH), Ethereum Classic (ETC), Zcash (ZEC), Dogecoin (DOGE), Bitcoin Gold (BTG), Qtum (QTUM), Decred (DCR), Digibyte (DGB), Stratis (STRAT), Komodo (KMD), PivX (PIVX), Horizen( ZEN), Peercoin (PPC), Vertcoin (VTC), Viacoin (VIA), Stakenet (XSN), Stealth (XST).

Međutim, vi ćete na vaš novčanik moći pohraniti više od 1.000 kriptovaluta i to tako što ćete upotrijebiti vanjske online novčanike koje su kompatibilni sa Nano S novčanikom i to Mycrypto.com i Myetherwallet.com.
Navedenim novčanicima se pristupa preko web pretraživača te zatim spajanjem i otključavanjem uz pomoć PIN broja vašeg Ledger Nano S novčanika.

Sad ćemo vidjeti kako doći do mjesta gdje se upravlja sa preko 1.000 kriptovaluta na primjeru Myetherwallet.com online novčanika.

Na početnoj stranici odaberemo opciju „Access My Wallet“ zatim odaberemo okvir „Hardware Wallet“ pa a u meniju izaberemo „Ledger“ i potvrdimo dolje klikom na „Choose a Hardware

Zatim spojimo svoj Nano S, unesemo PIN i u izborniku na samom uređaju uđemo u Ethereum aplikaciju unutar novčanika, zatim se vratimo na računalo, gdje nam se pojavio okvir sa izbornikom te izaberemo Ethereum i tada će nam se redom početi pokazivati sve Ethereum adrese unutar našeg kripto novčanika.

Odabirom bilo koje Ethereum adrese otvorit će se poseban prozor za upravljanje tom adresom i pregledom prethodnih transakcija, a u meniju sa desne strane ekrana vidjet ćete prozor s listom za odabir1.000 kriptovaluta koje je moguće pohraniti na toj jednoj ETH adresi.

myetherwallet-kriptovalute
myetherwallet-kriptovalute

Više o tome što su to tokeni, što je sve moguće pohraniti na Ethereum adresama i kako se njima upravlja pisat ću u nekoj novoj objavi.

Program Ledger Live u mobilnoj verziji

ledger live aplikacija
Ledger Live mobilna aplikacija

Odmah nakon instalacije na mobitel u izborniku odaberite „import desktop accounts“ kako bi sinkronizirali aplikaciju sa postojećim Ledger Live programom na svom računalu,
Skeniranjem LiveQR koda iz menija na desktop programu u roku od par sekundi svi parametri vašeg računa pojavit će vam se na mobitelu koji je sada u potpunosti sinkroniziran s desktop Ledger Live programom.

Napominjem da nikada nisam izravno spajao Nano S na mobitel pa vam o tome ne mogu ništa reći .
Također je važno reći da ja svoj Nano S koristim već dulje od dvije godine, a danas kupljeni Nano S novčanik može doći u ponešto izmijenjenom izgledu pakiranja ili sadržaja kutije, međutim do sada se ništa bitno nije promijenilo.

Nano S novčanik
Nano S novčanik

Osim službene tehničke podrške od strane proizvođača postoji i Reddit zajednica korisnika Ledger proizvoda.
Reddit zjednica broji više od 21.000 članova i unutra možete pronaći svježe novosti, upozorenjana i pomoć.

ledger wallet reddit
Ledger wallet subreddit

*fotografije uređaja snimljene su sa Nikon D3400 aparatom.


Posjetite i Mojkritpo Facebook stranicu.

https://www.facebook.com/mojkriptocom/posts/370494533641371?__xts__[0]=68.ARAQRFuNOz4pb4JlPH-pPJS4xjNLRtA7y59JD-WjYTqXGWtrLkkTaseSUZbnDnM_lx4fKem_yjhuASF1JBdLRMfzm0vsT-dBdIBJgs80DB44fnnCQLHLaXSX3fPzYe0xh3BIFa3v91NZDDXHzwq1lXDaN3zX3PSnGXSqUCwepknr2l4FXfXCvLNcJqTtdGR3nJOwoElMZW9dyhjBXxzQYQZtOwtqPzf7q7zM0Ub3LW3qWVo-Ob0Q5UNGVFl1oB0bGXA7NFgX-X8n6UhQsVfUpLH0PiR3Pzg122M08Erg9ciZI3ZihERqSd4naNdOpKJRa4PP1hFPH66aSscvyentsQw&__tn__=-R
Published inAltcoinBitcoinBlockchainTestirano