Skip to content

Ledger Nano S Plus – novi adut iz Ledgera

Pogledajte koje su prednosti i kako radi najnoviji Ledgerov proizvod

Uz već dobro poznate modele Nano S i Nano X, Ledger odnedavno u ponudi ima i novi model Nano S Plus. S Plus se po cijeni, dimenzijama i funkcionalnosti smjestio između modela S i X. Novim će modelom Ledger zadovoljiti potrebe većine kupaca i za očekivati je da postane i najpopularnija verzija Ledgerovog novčanika.

Ledger Nano S Plus
Novi Nano S Plus


Nano S Plus je otklonio najčešće zamjerke starom S modelu; mali ekran i nedostatak memorije, a od većeg modela X se razlikuje jedino po nešto manjim dimenzijama i nemogućnošću spajanja putem Bluetooth-a. 

Sadržaj kutije

Nano S Plus dolazi bogato opremljen u kartonskoj kutiji koja sadrži:

  • Uređaj
  • Type-C – USB kabel za spajanje s računalom
  • Uzicu s otisnutim logom
  • Tri kartona za upisivanje seed riječi
  • Naljepnice s logom Ledgera
  • Kartonsku futrolu s uputstvima 
Nano S Plus u originalnoj kutiji
Nano S Plus u originalnoj kutiji

S obzirom na to da sam na testiranje dobio primjerak iz limitirane Genesis Edition serije u pakiranju je došao i karton s otisnutim QR kodom i uputstvima za mintanje prigodnog Genesis NFT-a. NFT dolazi kao POAP.


Sadržaj pakiranja- Nano S plus
Nano S Plus – sadržaj pakiranja


Nano S Plus novčanici iz Genesis Edition serije se ni po čemu drugom ne razlikuju od standardnih novčanika. U trenutku pisanja ove objave svih 10.000 komada iz Genesis serije je rasprodano.

Ledger Live 

Konfiguriranje i upotreba Nano S Plus novčanika

Izrada i osjećaj u ruci su dobri, na nivou dosadašnjih Ledgerovih novčanika. Tipke su veće nego na starom S modelu i klik se lijepo osjeti. Zaslon je iste veličine kao i na većem X modelu – 128×64 px, što je dovoljno za ugodan rad.

Fotografije Ledger Nano S Plus novčanika
Novi model Ledger hardverskog novčanika

Dimenzije uređaja su nešto manje nego kod X modela zbog toga što S Plus nema ugrađenu bateriju, već se napaja samo preko kabla. 

Makro snimak novog Nano S Plus novčanika
Ledger Nano S Plus – makro fotografije

Kretanje kroz izbornik se kao i kod svih dosadašnjih modela odvija uz pomoć dvije tipke i tu nema nikakvih novosti.
Odmah po spajanju uređaja s računalom pojavit će vam se pozdravna poruka s uputom da skinete Ledger Live aplikaciju. Nakon toga ćete odabrati PIN i jednu od ponuđenih opcija: konfiguracija novog uređaja ili obnavljanje postojećeg korisničkog računa.


Ako se odlučite za obnavljanje računa potrebno je unijeti seed riječi vašeg postojećeg računa, a ako konfigurirate novi uređaj morat ćete zapisati nove seed riječi i pohraniti ih na neko sigurno mjesto.

Za pohranu seed riječi preporučujem neko od rješenja opisanih u prethodnim objavama: Billfodl kazetu ili Cryptosteel kapsulu. Obje su dostupne u Ledgerovom webshopu.
Naravno, ne morate ništa dodatno kupovati, sve možete zapisati i na za to predviđene kartone koji dolaze uz uređaj.
Nakon početnog postavljanja, uređaj je spreman za rad. 

Ledger Nano S Plus s mobitela

Osim što je Ledger Live aplikacija dostupna za upotrebu na računalima, postoji i mobilna Android i OS verzija ove aplikacije tako da vaš Nano S Plus možete koristiti i s mobilnim uređajem.

Ledger Live mobilna aplikacija - android
Ledger Live mobilna aplikacija

Za spajanje Nano S Plus novčanika s mobitelom bit će vam potreban i odgovarajući kabel koji ne dolazi u osnovnom paketu s uređajem već ga je potrebno naručiti posebno.
Ledger u ponudi dodatne opreme nudi set kablova za spajanje na mobilne telefone po cijeni od 213 kn (28 EUR) s dostavom u HR.

 Set kablova za spajanje s mobitelom
Set kablova


Set sadrži tri kabla: 

  • micro-USB na USB-C
  • micro-USB na USB-A 
  • USB-C na USB-C

Mobilnu aplikaciju možete koristiti i bez kabla ali samo za provjeru stanja svog portfolija.
Da biste sinkronizirali mobilnu aplikaciju s desktop verzijom potrebno je u desktop verziji otvoriti opciju export to moblie i uz pomoć mobilne aplikacije skenirati QR kod.

Sinkronizacija Ledger Live aplikacije
Sinkronizacija Ledger Live aplikacije


Kupnja kripta, swap funkcija i NFT-ovi

Ledger Live aplikacija se neprestano razvija pa je tako od početne šture verzije danas postala pravi višenamjenski alat. Ovisno o vašoj geolokaciji Ledger Live će vam uz pomoć partnera omogućiti kupnju kriptovaluta putem bankovnih kartica, swapanje tokena, stejkanje i pristup popularnim dex agregatorima… Lista dostupnih usluga se neprestano proširuje. 

Svi Ledgerovi novčanici podržavaju i NFT-ove jednako kao i sve druge tokene.
Za prikaz vaših NFT-ova Ledger Live koristi posebne programe;
Rainbow.me, POAP i Rarible. 

Kompletnu ponudu usluga unutar Ledger Live aplikacije pronaći ćete u izborniku Discover.

Kabel na Nano S Plus novčaniku
Kabel za spajanje s računalom

Podržane kriptovalute i sigurnost

Povećanjem unutarnje memorije na 2MB Ledger Nano S Plus omogućuje instalaciju do 100 kripto aplikacija što je i više nego dovoljno za većinu korisnika. Ako ovom dodamo i kompletnu listu ERC20 tokena na ethereum mreži broj podržanih tokena i coina raste na preko 5.500.

Ledger nano S Plus- novi adut iz Ledgera
Novi adut iz Ledgera

Sigurnost uređaja ostvarena je kombinacijom dizajna s gumbima za potvrdu transakcija i posebno razvijenog sigurnosnog čipa CC EAL5+ pogonjenog Ledgerovim BOLOS operativnim sustavom.


Ledger kripto novčanici praktički su neprobojni, međutim i korisnici hardverskih novčanika nerijetko postaju žrtve prijevara stoga prilikom rukovanja kriptovalutama treba biti osobito oprezan prije nego potvrdite transakcije.  

Cijena i dostupnost Ledger Nano S Plus novčanika

Cijena Ledger Nano S Plus novčanika na stranicama proizvođača s dostavom u Hrvatsku iznosi 696 KN (92 EUR), što je znatno povoljnije od Nano X modela 1.113 kn (147 EUR) i vjerujem da će biti prvi izbor velike većine korisnika. Od ovlaštenih prodavatelja u HR navedena je trgovina links.hr. 

Važno je da uređaj uvijek kupujete izravno od proizvođača ili ovlaštenog distributera kako biste izbjegli krivotvorine ili kompromitirane uređaje. 

Usporedba tri Ledger nano novčanika
Usporedba Nano novčanika

Zaključak

Ledger je s najnovijim Nano S Plus novčanikom pogodio pravi omjer funkcionalnosti i cijene. Povećanjem zaslona detalji transakcija postaju čitljiviji čime se podiže razina sigurnosti, a memorija uređaja dostatna za do 100 aplikacija sasvim je dovoljna.


Treba naglasiti da će početnicima biti potreban period prilagodbe i upoznavanja s radom ovog novčanika.Nano S Plus odlično radi i u kombinaciji s Metamaskom u svim glavnim pretraživačima.  Podržavaju ga i Cosomosov Keplr, Terrin TerraStation, Solanin Phantom, Polkadot.js, Monero, MyEtherWallet i ostali.
Ovaj kompaktni 21 gramski uređaj izvrstan je izbor kako za one koji su tek zakoračili u svijet kriptovaluta tako i za napredne korisnike. 


Vedran Mijatović


Više o Ledger novčanicima saznajte na njihovim stranicama.


Pridružite se Moj Kripto zajednici na Facebooku i Discordu

Published inAltcoinBitcoinTestirano