Skip to content

Cryptosteel kapsula – trajna pohrana podataka

Najnoviji alat za sigurnu zaštitu povjerljivih podataka

Britanska tvrtka Sword Ltd je 2015. godine nakon uspješnog grupnog financiranja putem “crwofunding” platforme Indiegogo pokrenula proizvodnju Cryptosteel proizvoda za izvanmrežnu pohranu podataka. Tvrtku je osnovao poljski poduzetnik Wojtek Stopinski.

cryptosteel-logo-black
Cryptosteel logo

Glavni cilj tvrtke jest tržištu ponuditi alate džepne veličine otporne na požare, poplave, udarce i gotovo sve vanjske utjecaje na kojima će korisnici moći trajno i sigurno pohraniti osjetljive podatke, ponajprije one vezane za kriptovalute.

cryptosteel kazeta
Cryptosteel kazeta

Veliku popularnost na tržištu postigao je prvo predstavljeni proizvod- Cryptosteel kazeta – kutija od nehrđajućeg čelika kompaktne veličine sa pripadajućim otisnutim slovno brojčanim pločicama koja je ubrzo postigla veliku popularnost u segmentu vanmrežnih hardverskih alata za pohranu.

Ovdje ćemo vidjeti njihov najnoviji proizvod: Cryptosteel Capsule

Radi se o novoj izvedbi alata za pohranu povjerljivih šifri, “seed” riječi, privatnih ključeva, lozinki i slično.
Cryptosteel kapsula je čelična tuba duljine 102 mm i 16 mm u promjeru sa čepom i središnjom šipkom za smještaj pločica sa brojkama i slovima.

cryptosteel kapsula
Cryptosteel kapsula

Kapsula dolazi u kutiji sa pripadajućim čeličnim pločicama na kojima su obostrano otisnuta slova i brojke. Cryptosteel kapsula je u potpunosti izrađena od nehrđajućeg čelika tipa AISI 304 i AISI 305 i otporna je na temperature do 1.400 °C, mehanička naprezanja, eksplozije, radijaciju, koroziju, električne udare i hakerske napade.

Cryptosteel kapsula
Cryptosteel kapsula

Kod upotrebe kapsule nije vam potrebna nikakva treća strana i jednom kad u nju pohranite podatke možete biti sigurni da će tamo biti trajno zaštićeni.

Cryptosteel kapsula je patentirani proizvod, dok su nacrti za izradu Cryptosteel kazete dostupni svima pod “Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License” licencom.

Pakiranje Cryptosteel kapsule sadrži samu kapsulu, plastičnu kutiju sa više od 800 otisnutih pločica, plan rasporeda pločica unutar pretinaca, uputstvo za upotrebu i jedinstvenu oslikanu karticu – rad jednog od umjetnika sa kojim tvrtka Sword Ltd surađuje.

cryptosteel letter
Cryptosteel slovo
cryptosteel pločice
Otisnute pločice

Izrada kapsule i osjećaj u ruci su dobri, navojni čep dobro naliježe na tubu i kapsula pruža osjećaj robusnosti i dugotrajnosti.

Zaista je teško zamisliti kakva bi to kataklizma bila u stanju uništiti kapsulu do te mjere da podaci pohranjeni u njoj postanu neupotrebljivi.

Upotreba kapsule je krajnje jednostavna. U kapsulu je moguće pohraniti do 123 znaka što je pogodno za „seed“ riječi najpopularnijih hardverskih kripto novčanika Ledger Nano S i Trezor ali i svih onih kripto novčanika koji koriste BIP39 protokol za generiranje privatnih ključeva, a to je velika većina kripto novčanika danas na tržištu.

cryptosteel pločice
Cryptosteel upotreba
cryptosteel slaganje
Cryptosteel slaganje
Cryptosteel pločice
Cryptosteel pločice

Osim riječi, u kapsulu možete pohraniti svoj privatni ključ izravno, ali i lozinke ili neke druge povjerljive podatke.
Ukoliko u Cryptosteel kapsulu želite spremiti pripadajuće 24 riječi od npr. vašeg Ledger Nano novčanika primijetit ćete da ukupan broj znakova u vaše 24 riječi premašuje 123 koliki je navedeni kapacitet kapsule, no tu pomaže BIP39 protokol koji omogućuje punu funkcionalnost oporavka novčanika sa prava četiri slova vaših riječi.
Tako ćete na primjer riječ mosquito u kapsulu spremiti kao mosq a BIP39 protokol će prepoznati da se radi o riječi mosquito.

recovery sheet
Ledger Nano S – kartica za upisivanje 24 riječi za oporavak novčanikaOvaj protokol koristi listu od 2048 zadanih riječi koje prepoznaje po prva 4 slova i nije potrebno unositi cijele riječi ukoliko su dulje od 4 slova.
Neke riječi sadrže po tri slova i tada ćete naravno unijeti sva tri, a ako želite da vam sve bude simetrično na četvrto mjesto možete ubaciti neki znak, npr * ili jednostavno ostavite prazno.

Cijelu listu dostupnih riječi koje se koriste u BIP39 pogledajte ovdje.

Evo kako to izgleda u stvarnosti na primjeru ove 24 riječi:

cool, else, bus, dismiss, mosquito, pipe, invest, animal, aunt, tree, kick, solve, open, echo, similar, filter, reunion, lamp, retreat, lyrics, list, parrot, odor, clown.

seed riječi
24 seed riječi
cryptosteel pohrana
Cryptosteel backup

U Cryptosteel kapsulu možete izravno spremiti i vaš privatni ključ npr:

5Kb8kLf9zgWQnogidDA76MzPL6TsZZY36hWXMssSzNydYXYB9KF

Cryptosteel kapsula podržava sve niže navedene formate:

  • WIP privatne ključeve
  • 12 cijelih “seed” riječi
  • 24 skraćene “seed” riječi (BIP39)
  • Shamir Backup “SLIP39” – 20 skraćenih “seed” riječi
  • BIP32 root keys
  • Monero 25 skraćenih “seed” riječi
  • do 123 heksadecimalna znaka
  • random ASCII nizove duljine do 55 znakova

U slučaju gubitka ili krađe vašeg kripto novčanika vi ste uz pomoć podataka pohranjenih u Cryptosteel kapsuli u stanju u potpunosti povratiti cijeli sadržaj vašeg novčanika.

cryptosteel kapsula
Cryptosteel kapsula
Cryptosteel kapsula na testu
Cryptosteel kapsula na testu

Cryptosteel kapsula dostupna je u preko 100 zemalja uključujući i Hrvatsku.
Na stranicama proizvođača kapsulu je moguće kupiti u pojedinačnom pakiranju po cijeni od 89 € ili 660 KN plus cijena dostave 14.40 € ili 106 KN ili u pakiranjima po
dvije (144 € ), tri (199 € ) i četiri (329 €) kapsule sa pripadajućim setovima pločica.

Plaćanje možete izvršiti kreditnim karticama, PayPal-om ili kritpovalutama.

plaćanje
Plaćanje

Svi Cryprosteel alati proizvedeni su u pogonima tvrtke u Poljskoj čime su osigurali izravan nadzor kvalitete a ujedno i dali doprinos lokalnom gospodarstvu.  

Više o Crptosteel proizvodima možete saznati na njihovoj web stranici i na društvenim mrežama:


Sve slike u ovoj objavi fotografirane su sa Nikon D3400 fotoaparatom.


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBitcoinTestirano