Skip to content

UVOD U KRIPTOVALUTE – online tečaj ciparskog sveučilišta

“Introduction to Digital Currencies” naziv je besplatnog online tečaja kriptovaluta

Od 2014. godine ciparsko sveučilište u Nikoziji organizira online tečajeve za upoznavanje s kriptovalutama, blockchain tehnologijama i decentraliziranim sustavima.
Do sada je tečaj pohađalo više od 30.000 polaznika iz 95 zemalja.

Tečaj je otvoren za sve sudionike i ujedno predstavlja prvi korak u studijskom programu
(3 semestra) za stjecanje zvanja “magistar znanosti – digitalne valute” dostupnom uz plaćanje.

‘Uvod u kriptovalute’ je besplatni online tečaj namijenjen početnicima i osmišljen s ciljem da polaznicima pruži razumijevanje o tome što su i kako rade kriptovalute poput Bitcoina, te da polaznike upozna s blockchain tehnologijom i decentraliziranim sustavima.

obrađene teme
Pregled tematskih cjelina 2019.


Za uspješno savladavanje tečaja nisu potrebna nikakva prethodna tehnička znanja o navedenim temama, uz napomenu da je tečaj na engleskom jeziku.

U sklopu tečaja “uvod u kriptovalute” istražit ćete teorije i principe na kojima rade kriptovalute, upoznat ćete se s praktičnom primjenom osnovnih radnji poput transakcija,
dobit ćete temeljit uvid u trenutnu i buduću interakciju kriptovaluta s bankarskim, financijskim, regulatornim i pravnim sustavima.


Nadalje bit će vam prikazano što kripto ekosustav znači u smislu inovacija te kakav utjecaj primjena kriptovaluta i blockchain tehnologija može imati na zemlje u razvoju.

Primjeri

U nastavku pogledajte par primjera iz dobivenih materijala za učenje:

Unic besplatni tečaj
primjer iz materijala za učenje
Unic besplatni tečaj
unic online tečaj
online tečaj

Nakon upravo završenog tečaja mogu posvjedočiti da je kvaliteta materijala odlična, predavači su vrhunski poznavatelji materije a dobivene informacije su svježe i aktualne. Nema zastarjelih podataka prekopiranih iz prošlogodišnjih materijala.
Naravno, dobar dio gradiva niti ne zastarijeva.

Andreas Antonopoulos

Ugodno iznenađenje bio je Andreas Antonopoulos jedan od najelokventnijih poznavatelja Bitcoina i blockchain tehnologije. Andreas je stalni suradnik sveučilišta u Nikoziji a u ovom tečaju sudjeluje kroz video prijenose uživo u kojima odgovara na pitanja polaznika.

Andreas Antonopoulos
Andreas Antonopoulos odgovara na pitanja polaznika

Ovogodišnji tečaj trajao je od 09. rujna do 09. prosinca a koncipiran je kroz tjedne cjeline.
Svaka cjelina sastoji se od pisanih materijala u pdf-u, kviza s pitanjima i odgovorima, dodatnim pisanim ili video materijalima koji upotpunjuju ili se nadovezuju na temu koja se taj tjedan obrađuje, zatim foruma u kojem polaznici postavljaju pitanja vezana za temu da bi na ta pitanja krajem tjedna u živom video prijenosu odgovorio netko od predavača – Andreas Antonopoulos ili Antonis Polemitis.

besplatni online tečaj
pregled sadržaja u besplatnom tečaju kriptovaluta i blockchain tehnologije

Ove je godine bilo 12 takvih tjednih tema plus ankete prije i nakon tečaja i na kraju završni ispit.

Materijali obiluju grafovima i vanjskim poveznicama na dodatna objašnjenja ili izvorne dokumente koji su obrađeni a na kraju svakog gradiva nalazi se i „further reading“ odlomak s poveznicama koje se nadovezuju na temu ili ju dodatno obrađuju.

primjer pitanja iz tjednog kviza
Primjer pitanja iz tjednog kviza
Primjer kviz pitanja
Primjer pitanja iz tjednog kviza

Tečaj “uvod u kriptovalute” obrađuje kriptovalute i blockchain tehnologiju kroz znanstveni pristup.
Objašnjenja su dobro dokumentirana, pokriveni su svi važni aspekti, materijali nisu fokusirani isključivo na Bitcoin i blockchain već su obrađene i druge važne kriptovalute . Osim blockchaina spominju se i druge DLT tehnologije.

Forum na online tečaju
Forum za polaznike tečaja

Naglasak je stavljen na objektivnost i na znanstvenu utemeljenost tamo gdje je to relevantno.

Tečaj možete pratiti i putem mobilne aplikacije Moodle.

moodle mobilna aplikacija
Moodle mobilna aplikacija

Na kraju tečaja polaznici pristupaju završnom ispitu, a onima koji se kvalificiraju s uspjehom bit će dodijeljen akademski certifikat upisan u Bitcoin blockchain te tako trajno pohranjen s provjerljivom autentičnošću.

Ispit se sastoji od pedeset pitanja s više mogućih odgovora prag prolaznosti je 60 %. Pitanja nisu trivijalna, neka su postavljena i kao trik pitanja, međutim na raspolaganju vam je dva sata što je sasvim dovoljno za rješavanje ispita.

Po uspješno završenom ispitu na vaš email će vam stići certifikat u pdf formatu.

Certificate Of Accomplishment
Certificate Of Accomplishment

Autentničnost dobivenog certifikata možete provjeriti na web stranici Block.co
tvrtke kćeri sveučilišta u Nikoziji tako što ćete u predviđeno polje učitati vašu pdf datoteku i ako je certifikat valjan bit će vam prikazana poruka o ispravnosti.

Verifikacija certifikata
Verifikacija certifikata

S obzirom na to da se radi o besplatnom tečaju, kvaliteta dobivenih informacija, profil i stručnost predavača i količina uloženog truda u tečaj su za svaku pohvalu.

Za nekoga tko događanja u kripto svijetu prati isključivo putem objava na društvenim mrežama, blogovima i Youtube videima, ovakav temeljit i sveobuhvatan pristup predstavlja pravo osvježenje i zadovoljstvo.

UNIC – sveučilište u Nikoziji je na amsterdamskoj dodjeli – The Block Awards 2018  – u sklopu sajma Blockchain Expo Europe – primilo nagradu  „za najveći doprinos rastu blockchaina“

nagrada sveučilištu u nikoziji
The Block Awards 2018 – nagrada sveučilištu u Nikoziji


Prijave za naredni tečaj (proljeće 2020.) su otvorene!

Tečaj počinje 20. siječnja i traje do 12. travnja 2020.

Sveučilište u Nikoziji možete kontaktirati putem emaila: digitalcurrency@unic.ac.cy a novosti doznajte na socijalnim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Linkedin


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBitcoinBlockchainTestirano