Skip to content

Kako sam zaradio kamatu na svoje tokene

U objavi o Ethereum platformi napomenuo sam da je jedna od glavnih značajki Ethereum blockchain platforme omogućavanje izrade i primjene decentraliziranih aplikacija (Dapp) putem takozvanih pametnih ugovora (smart contracts).

dapps


Jedna od takvih aplikacija u formi web stranice je Compound koja nam pruža mogućnost da na potpuno decentralizirani način, bez posrednika i bez treće strane samo uz pomoć pametnog ugovora posudimo novac (kriptovalute) sustavu i za to dobijemo proviziju odnosno kamatu.


Kao što ste već vjerujem i pretpostavili posudba sustavu je samo pola priče, drugi dio je dobivanje zajma.
Naime na istoj platformi moguće je i dobiti zajam u kriptovalutama uz određenu naknadu.


Compound platforma je zapravo mjesto gdje se susreću ponuda i potražnja onih koji posuđuju kriptovalute i onih koji uzimaju posudbu u kriptovalutama.
Compound je bazen likvidnosti (liquidity pool) u koji vi ulažete i iz kojega se isplaćuju zajmovi.

Kamate na Compound platformi su promnjenjive, ovise o ponudi i potržnji.
Trenutno iznose oko 11% godišnje, a njihova vrijednost vam je stalno vidljiva unutar platforme.

kamata
kamata

Pogledajmo kako Compound funkcionira:

Na početnoj stranici Compound aplikacije u rubrici “markets” vidjet ćete koliko je ukupno uplaćeno i koliko je platforma dosad posudila novca, a u donjem dijelu su izlistane sve podržane kriptovalute.

market overview
market overview


Ja sam odabrao DAI – kriptovalutu koja je vezana za američki dolar (kriptovalute kojima je vrijednost fiksirana za neku FIAT valutu /USD, CHF, YEN…/ nazivaju se “stablecoin-i”) .


Na ovaj ću način izbjeći volatilnost i lakše ću pratiti svoju zaradu.
Kako u svom novčaniku ne posjedujem DAI odlučio sam nešto Ethera promijeniti u DAI.

Najjednostavniji, najjeftiniji i najbrži način koji sam našao je naravno opet decentralizirane aplikacija za promjenu kriptovaluta Uniswap

Uniswap je pametni ugovor na Ethereum blockchainu koji razmjenjuje tokene na Ethereum blockchainu (takozvani ERC20 tokeni).

U nekoliko sam klikova sa svog Metamask kripto novčanika (proširenja na Brave pretraživaču) 0.11 ETH promijenio u 20.2 DAI ($20.2).

Metamask je popularni kripto novčanik koji dolazi kao proširenje za vaš internetski pretraživač, a odnedavno i kao beta verzija mobilne aplikacije.

Kako bi mi DAI tokeni postali vidljivi u mom Metamask novčaniku morao sam dodati DAI tokene u listu tokena koje Metamask prikazuje i odmah se pojavilo stanje DAI tokena pa je sve bilo spremno za sljedeći korak.

Sad sam se vratio na Compound stranicu, iz ponuđenih kriptovaluta sam odabrao DAI i pokrenuo uplatu svojih DAI tokena kao posudbu (supply) Compound platformi. Automatski se podigao Metamask novčanik na kojem sam odobrio spajanje sa Compound platformom i prebacio 20.2369 DAI tokena.

Compound supply
Compound supply

Transakcija je provedena za nekoliko sekundi i moje računanje kamata je počelo.


Ono što je dobro kod Compound platforme jest što svoj ulog možete povući u bilo kojem trenutku, ne postoji nikakav period zaključavanja sredstava.
Također kamate se počinju brojati odmah, a izračunavaju se sa svakim novim blokom na Ethereum blockchainu – svakih 15 sekundi.

etherscan
Sve detalje Compound pametnog ugovora možete pratiti na Etherscan exploreru.


Nakon par sati na mom je akauntu već postalo vidljivo da mi je pribrojano 0.0031 DAI kamata. Znači stvar funkcionira.

Compound
Compound


Isplata zarade


Platforma Compound je u svojoj najnovijoj inačici v2.0 predstavila inovativan način isplate zarade u vidu cDAI tokena koji predstavljaju trenutnu vrijednost vašeg uloga sa pribrojanim kamatama.
Provjerio sam stanje i vidio da su cDAI tokeni već na mojoj Ethereum adresi u mom Metamask novčaniku i u svakom trenutku ih mogu pretvoriti u ETH, DAI ili nešto drugo putem ranije spomenute Uniswap mjenjačnice i dalje sa njima raspolagati kako želim.

cDAI
cDAI

Uvođenje novog cDAI tokena – priznajem pomalo komplicira stvar, čak mi se ispočetka učinilo i previše novih informacija odjednom, ali kao i sa svakom novom tehnološkom igračkom i tu je potrebna doza učenja.
Nakon što jednom prođete sve korake cijela procedura će vam postati puno lakša i smislenija.

Sva sučelja koja sam ovdje koristio; Metamask, Compound i Uniswap maksimalno su pojednostavljena, pregledna i bez suvišnih detalja što cijeli postupak bitno olakšava.

Više detalja, odgovore na česta pitanja oko rada Compound platforme možete naći na njihovom Medium blogu, ali i na Youtube videima drugih korisnika.

Kako je Compound u stvari samo program za prikaz i interakciju sa besplatnim i svima dostupnim Compound protokolom (pametnim ugovorom) koji je mozak cijelog sustava tako su zajednice programera već izradile i ponudile različite aplikacije za pristup i interakciju sa Compound protokolom.

Compound alternative
Compound alternative


Osim izvorne Compound.finance aplikacije na raspolaganju su vam i nove aplikacije koje idu i korak dalje, na primjer Pooltogether aplikacija bazirana na Compound protokolu koja nudi svojevrsni loto u kojemu nikad ne gubite svoj ulog, itd….


Svi oni koji žele i znaju mogu se slobodno uključiti i ponuditi svoju nadogradnju i unaprijediti funkcionalnost Compound protokola.
Nema nikakvog direktora, uprave ili regulatornog tijela koje bi im na bilo koji način određivalo što je dozvoljeno, poželjno ili ispravno.
Sad zamislite; Compound protokol je samo jedan od stotina ili tisuća sličnih protokola koji su već dostupni ili tek nastaju u takozvanom
Defi ekosustavu – ( Defi je organizirani razvoj decentraliziranih mrežnih sustava za uspostavu potpuno nove vrste financijskih usluga).

Listu danas dostupnih DeFi aplikacija možete pronaći na ovdje.

Upozorenje


Svaka upotreba pametnih ugovora i interakcije sa decentraliziranim aplikacijama sa sobom nosi rizik. Naime kako je kod rada ovih sustava isključeno postojanje ljudskog faktora cijeli se proces oslanja na rad kodova po principu „code is law“ i moguće je da se u programu pojavi neki bug ili neka nepravilnost kao uostalom i kod svih drugih složenih sustava a naročito kad govorimo o programima i softveru.

Kod decentraliziranih aplikacija u slučaju nefunkcioniranja ne postoji služba pomoći koju biste kontaktirali. Međutim uvijek se možete obratiti zajednici programera na nekoj socijalnoj mreži i najčešće će vam neko pomoći.

compound community
Compound community


Podsjetimo, razvoj decentraliziranih sustava je još u izuzetno ranoj fazi što sa sobom donosi ogromne prednosti ali i neke rizike.

Ipak, kad govorimo o Compound protokolu odluku će vam donekle olakšati činjenica da se radi o ozbiljnom projektu čiji su autori iskoračili i angažirali neovisnu kuću
Trail of Bits da izvrši sigurnosni audit njihovih kodova a Compound protokolu je u suradnji sa tvrtkom Certora izdan formalni certifikat ispravnosti.


Pratite Mojkripto i na Facebooku

Published inAltcoinBlockchainDeFiTestirano