Skip to content

LEDGER NANO X – novo izdanje najpopularnijeg hardverskog kripto novčanika

U ovoj objavi pročitajte koja poboljšanja donosi nova generacija Ledger Nano hardverskih novčanika

Nakon više od 1,5 miliona prodanih Nano S novčanika, francuska kompanija Ledger sredinom godine tržištu je predstavila novu unaprijeđenu verziju svojeg kripto novčanika – Nano X.

ledger
Ledger Nano X


Zadržavši sve dobre karakteristike postojećeg modela, nova inačica korisnicima nudi i neka poboljšanja u funkcionalnosti:

  • mogućnost spajanja s mobitelom putem Bluetooth veze
  • veći ekran, bolju čitljivost

  • podržava do 100 kripto aplikacija na uređaju (Nano S podržava 22 aplikacije)

  • ugrađenu bateriju koja omogućuje do 8 sati samostalnog rada
  • novi moderniji USB Type-C kabel za spajanje na računalo
    (Nano S koristi stariji Type Micro B)

Pogledajmo kako to izgleda u stvarnosti

Kartonska kutija u kojoj Nano X dolazi iz tvornice tek je nešto veća od kutije prijašnjeg modela, a osim samog uređaja sadrži i kabel za spajanje s računalom, logom označenu uzicu, uputstvo za upotrebu, regulatornu izjavu, listić s Ledger naljepnicama i tri kartonska obrasca za čuvanje seed riječi.

ledger pakiranje
Ledger Nano X – sadržaj pakiranja


Odmah po otvaranju kutije uočljivo je da je novi model nešto većih dimenzija od dosadašnjeg, te da je izgubio izbačene tipke sa strane koje su sada sakrivene u ravnini ekrana i metalnog dijela.
Također je vidljivo da mu je ekran veći i sada je smješten u ravnini s kućištem izrađenim od plastike visokog sjaja. Tipke imaju veću površinu i pod pritiskom pružaju bolji osjećaj upravljivosti. „Klik“ je nešto izraženiji nego do sada.

Ledger nano X
Ledger Nano X u kutiji
Ledger Nano X
Ledger Nano X

Čitljivost ekrana puno je bolja nego kod starog modela, iako ne postoji mogućnost podešavanja svjetline kao na starom modelu.

Također ćete primijetiti da Nano X samostalno radi i bez priključenog kabela zahvaljujući ugrađenoj bateriji kapaciteta 100 mAh što je prema navodima proizvođača dovoljno za
8 sati neprekidnog rada.

Usporedba Nano novčanika
Usporedba- Nano S i Nano X
Ledger Nano X i Nano S
Ledger Nano S i Nano X

Konfiguriranje Nano X novčanika prije prve upotrebe

Nakon prvog pokretanja uređaja dočekuje nas dobro poznati logo te pozdravni ekran s izbornikom koji nas dalje vodi u postavljanje uređaja za prvu upotrebu.
Kao i kod prethodnog modela potrebno je upisati 4-8 znamenkasti PIN te odabrati želimo li konfigurirati uređaj kao novi ili kao uređaj za oporavak iz seed riječi.  

Ukoliko se odlučimo za konfiguraciju novog uređaja tada će nas izbornik odvesti u izbor 24 seed riječi za oporavak koje je potrebno pohraniti na sigurno.
Najbolje je da za pohranu seed riječi izaberete neko od rješenja opisanih u prethodnim objavama: Cryptosteel kapsulu ili Billfodl kazetu, ili jednostavno riječi zapišete na za to predviđene kartice iz sadržaja pakiranja.

Recovery Sheet
Recovery Sheet

Nakon inicijalnog postavljanja novčanik je spreman za upotrebu.
Pogledajmo kako na Nano X-u radi najzanimljivija značajka – spajanje s mobilnom aplikacijom putem Bluetooth veze.
Za ovo je potrebno preuzeti Legder Live mobilnu aplikaciju (dostupnu za Android i iOS uređaje), zatim na mobitelu uključiti Bluetooth vezu te otvoriti Ledger Live aplikaciju i slijediti upute.

Pojavit će se izbornik koji će vam ponuditi uparivanje s uređajem. Bluetooth veza na uređaju je tvornički uključena ali ju je moguće isključiti unutar postavki.
Nakon što ste pokrenuli uparivanje bit će potrebno na uređaju duplim pritiskom tipki potvrditi sigurnosni kod i veza će biti uspostavljena.
Aplikacija će vas zatražiti izradu lozinke za pristup mobilnoj aplikaciji, a sljedeći korak je instaliranje programa (aplikacije) za pojedine kriptovalute.

Upravljanje svakom pojedinom kriptovalutom vrši se kroz aplikaciju koja se instalira na sam uređaj.

Zbog većeg kapaciteta memorije (2MB) u Ledger Nano X stane do 100 različitih kripto aplikacija ovisno o njihovoj veličini, dok je prijašnji model bio dostatan za maksimalno dvadesetak aplikacija.

Podrška za ERC20 tokene

Od rujna 2019. (od verzije 1.14.0 ) Ledger Live aplikacija izravno podržava rad s preko 1.250 različitih ERC20 tokena na Ethereum blockchainu. Ovo se odnosi na sve verzije Legder Live aplikacije; desktop (Windows, Linux, Mac OS X) i mobilne (Android, iOS)
pa je na taj način ova nadogradnja i korisnicima starijeg  – Nano S novčanika omogućila upravljanje svim ERC20 tokenima.

Nano X makro snimak
Nano X snimljen makro objektivom

Da pojasnimo – i do sada su korisnici Nano S novčanika mogli upravljati s više od 1.000 ERC20 tokena ali isključivo putem treće strane – MyEtherWallet ili MyCrypto online novčanika (kao što je to opisano u prijašnjoj objavi) a od rujna ove godine (2019.) to mogu izravno putem Ledger Live aplikacije (desktop i mobilne).

Na donjoj ćete poveznici naći video uputstvo za upravljanje ERC20 tokenima s Ledger Live aplikacijom:


Za nove će korisnike upotreba Nano X zahtijevati period prilagodbe i upoznavanja sa svim funkcijama.
U mom slučaju uređaj se nije uspio upariti s mobitelom iz prvog pokušaja, već je bilo potrebno resetirati Bluetooth postavke i na kraju je sve išlo glatko.
Stvari se dodatno kompliciraju kada znamo da postoji više kategorija aplikacija za upravljanje kriptovalutama unutar Legder Live programa:
samostalne aplikacije i one koje zahtijevaju prethodnu instalaciju samostalne aplikacije. Listu aplikacija s uputstvima za instalaciju možete pronaći ovdje.

NanoX
Nano XNasreću na stranicama proizvođača postoji niz instrukcija i videa podrške koji do u detalje opisuju svaki korak što bitno olakšava snalaženje. U slučaju potrebe možete se obratiti i korisničkoj podršci izravno kroz help obrazac na web stranici.

Ukoliko iz nekog razloga Nano X ne želite koristiti putem mobitela, uz pomoć kabla za spajanje s računalom moći ćete ga koristiti kao i prethodni model, spajanjem na računalo.

Napomena;
Nano X nije moguće spojiti s računalom putem Bluetooth veze, već samo uz pomoć kabla.

NanoS i NanoX kablovi
Nano S i Nnao X – usporedba kablova za spajanje na računalo

Dostupni paketi

Ledger Nano X je dostupan izravno na stranicama proizvođača u pojedinačnom pakiranju po cijeni od 889 kn s uključenom standardnom DHL dostavom
(2-5 radnih dana) ili uz nadoplatu od 91 kn za brzu DHL dostavu (1 -2 radna dana).

Usporedo s modelom Nano X u prodaji i dalje ostaje model
Nano S po cijeni od 449 kn s uključenom dostavom. te nadoplatom za brzu dostavu.

Naročito je zanimljiva posebna ponuda – Backup Pack – paket od dva novčanika
Nano S + Nano X dostupna po promotivnoj cijeni od 1.114 kn s uključenom dostavom.

Ledger Backup Pack
Ledger Backup Pack

Sigurnost

Vezano za sigurnost važno je napomenuti da Nano X kao i njegov prethodnik koristi isti sigurnosni element EAL5+ u kombinaciji s posebno razvijenim BOLOS operativnim sustavom.

U listopadu ove godine (2019.) francuska agencija za sigurnost informacijskih sustava
ANSSI (National Agency for Information Systems Security)
novčanicima Nano S i Nano X nakon niza provedenih sigurnosnih testova dodijelila je CSPN (First Level Security Certificate) certifikate.

Zaključak

Nano X je nova generacija najprodavanijeg hardverskog kripto novčanika koji sa sobom nosi dodatni komfor u radu zadržavajući sve dobre karakteristike prethodnika.
Od nedostataka mogu izdvojiti tek sitnice poput već spomenute nemogućnosti podešavanja razine osvjetljenja ekrana kao na prethodnom modelu, izostanka indikatora stanja baterije na glavnom izborniku, te nemogućnost bežičnog povezivanja s desktop računalima, međutim kako svaka nova verzija firmware-a sa sobom nosi unapređenja, vjerujem da će se navedeno s vremenom poboljšati.
Za koju god se inačicu Nano novčanika odlučili ne možete pogriješiti; dobit ćete proizvod besprijekorne sigurnosti podržanog od strane velikog broja novčanika i aplikacija koji od svog pojavljivanja postavlja standarde unutar brzorastuće industrije hardverskih kripto novčanika.  


Novosti iz Ledgera pratite i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
GitHub
Youtube
Linkedin
Reddit


Fotografije u ovoj objavi snimljene su s Nikon DSLR fotoaparatom.


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBitcoinTestirano