Skip to content

SECALOT – hardverski ključ za više namjena

Secalot stick je višenamjenski hardverski ključ
(dongle) koji služi i kao kripto novčanik

Secalot stick je proizvod austrijskog softverskog inženjera Matvey-a Mukhe prvi put predstavljen 2017. godine na crawdfunding platformi Indiegogo.

Secalot stick je USB kripto novčanik, openPGP pametna kartica, U2F autentifikator i
OTP generator – sve u jednom.

secalot stick
Secalot stick

U ovoj objavi pozabavit ćemo se Secalotom kao kripto novčanikom, no pogledajmo ukratko što se sve sa Secalot stickom može.
Osim za slanje i primanje kriptovaluta Secalot može poslužiti kao openPGP pametna kartica što znači da s njime možete vršiti šifriranje datoteka, tvrdih diskova, emailova i ostalog putem otvorenog PGP (Pretty Good Privacy) programa.

enkripcija

Zaštita PGP programom

Secalot je i U2F autentifikator, pa njime možete zaštititi pristup servisima koji podržavaju ovakvu vrstu autentifikacije; Facebook, Google, Dropbox, Twitter i slični.

Nadalje Secalot služi kao OTP (One Time Password) generator i uz pomoć njega ćete biti u stanju sigurno se ulogirati u razne servise kao što biste to napravili sa Google Autentifikator aplikacijom na primjer.
Umjesto upisivanja lozinke ili brojeva sa Google Autentifikatora bit će dovoljan dodir Secalot tipki i moći ćete sigurno pristupiti podržanim servisima:  Facebook, Amazon, Microsoft, WordPress….

Secalot stick
Secalot stick

Za upravljanje funkcijama koje Secalot podržava najprije je potrebno sa web stranice proizvođača preuzeti i instalirati desktop aplikaciju unutar koje ćete izraditi svoje Ethereum i XRP novčanike, upravljati sa OTP funkcijom, vršiti nadogradnje firmware-a i ostalo.

Secalot desktop aplikacija
Secalot desktop aplikacija

Secalot stick kao hardverski kripto novčanik

Secalot je i kripto novčanik za Bitcoin, Ether i ERC20 tokene i Ripple.
Za razliku od Ledger novčanika koji su opisani u prijašnjim objavama, za Secalot ne postoji jedna aplikacija kroz koju se upravlja sa kriptovalutama, već se za svaku to radi posebno.
Svi vaši ključevi su pohranjeni unutar sigurnosnog elementa u Secalot USB sticku i ne možete ih pročitati.
U trenutku transakcije detalji se šalju u Secalot unutar kojeg se transakcija ovjerava.

Privatni ključevi nikad ne napuštaju uređaj, a za potvrdu transakcije potrebno je pritisnuti označena mjesta na sticku.

secalot usb stick
Secalot USB stick

Bitcoin

Za upravljanje Bitcoinom sa službene Secalot web stranice potrebno je preuzeti posebnu verziju Electrum novčanika prilagođenu za rad sa Secalotom.
Secalot je podešen za rad na Windows, MacOS i Linux operativnim sustavima, a mobilne verzije nisu podržane.

Nakon pokretanja Electrum aplikacije bit će vam prikazani prozori koji vas vode kroz postupak izrade novog novčanika. Ovdje ćete u nekoliko koraka izraditi novi novčanik, zapisati seed riječi za oporavak, dati ime svom novčaniku te pristupiti Bitcoin adresama. Za svaku potvrdu transakcije potrebno je pritisnuti bijelu crtu na Secalot sticku te tako ovjeriti transakciju.

Secalot tipke
Secalot hardverski novčanik

Ether

Upravljanje Etherom i ERC 20 tokenima obavlja se putem web novčanika Myetherwallet koji podržava rad sa Secalot novčanikom. Prije nego što pristupite Myetherwallet starnici potrebno je u Secalot desktop aplikaciji izvršiti formiranje Ethereum novčanika.

Nakon što ste u Secalot desktop aplikaciji izradili Ethereum novčanik, pristupite Myetherwallet web portalu i na početnoj stranici Myetherwallet klik na Access My Wallet će vas odvesti u izbornik gdje ćete u rubrici Hardware sa liste podržanih hardverskih novčanika izabrati Secalot te dalje slijediti upute.


Nakon unosa PIN broja izlistat će vam se Ethereum adrese vašeg novčanika.
Odaberite adresu kojom želite upravljati i doći ćete u kontrolni prozor iz kojega možete obavljati transakcije sa izabrane adrese.

Popunite sva polja; iznos, vrsta kriptovalute koju šaljete (Ether ili ERC20 token) eventualno namjestite visinu transakcijske naknade i ovjerite transakciju.
Ukoliko radite u Windows 10 operativnom sustavu u ovom koraku će vam se vjerojatno podići windows security popup prozor koji želi provjeriti vaš identitet.
Nemojte ništa u njemu klikati već ga jednostavno odvucite sa strane i pritiskom tipki na Seclaot sticku ovjerite transakciju.
Postupak je gotovo isti kao i kod rada sa ledger Nano novčanikom unutar Myetherwallet okruženja.

XRP

Za rad sa XRP-om kao i kod Ethera prvo unutar Secalot Desktop aplikacije formirajte XRP novčanik pa nakon toga na web stranici XRP toolkit izaberite XRP kao vaš novčanik, upišete PIN broj i nakon toga vršite transakcije jednako kao i sa drugim kriptovalutama.

Rad sa Secalot USB stickom nešto je složeniji obzirom da se radi o višefunkcijskom uređaju i da svaka funkcija ima posebno sučelje za upravljanje, međutim za svaki korak postoje uputstva i jednom kada se upoznate sa postupkom stvari postaju jednostavne.

Seclaot stick – upravljanje putem mobitela

Uz pomoć Secalot mobilne aplikacije i Remote screen funkcije unutar Secalot desktop programa omogućeno vam je da na zaslonu mobitela pratite transakcije kriptovaluta.
Nakon instaliranja aplikacije umetnite stick u USB utor te pokrenite desktop program koji će vam u Remote screen kartici prikazati QR kod kojega skenirate mobitelom i mobitel će se upariti s desktop programom odnosno Secalot stickom.

Secalot
Secalot – spajanje mobitela sa stickom putem mobilne aplikacije


Cijena i pakiranje Secalot sticka

Seclaot je dostupan u web shopu na stranici proizvođača po cijeni od 50 EUR, (372 Kn) čemu treba dodati troškove slanja od 6.90 EUR (52KN) – (rok za dostavu je 2-4 dana) ili 9.75 EUR (73 KN) za isti rok dostave ali sa mogućnošću praćenja pošiljke.

Uređaj dolazi u jednostavnoj kartonskoj kutiji upakiran u plastičnu vrećicu sa naljepnicom sa ispisanim imenom proizvoda, kratkim opisom i web adresom.

Secalot pakiranje
Secalot pakiranje
Secalot pakiranje
Secalot stick dolazi u jednostavnom pakiranju


Sam stick je jednostavnog dizajna, dimenzije su mu 60x15x10mm, težine svega 10 grama i ni po čemu se izgledom ne razlikuje od bilo kojeg USB memory sticka.
Funkcionalne tipke na sticku nemaju pokretnih dijelova, kao na primjer na Ledger Nano uređajima, već reagiraju na dodir bez „klika“.

Dizajn i pakiranje uređaja podređeni su smanjenju troškova.

Od eventualnih minusa mogu izdvojiti nedostatak displeja na samom uređaju, međutim provjera transakcija je riješena upotrebom mobilne aplikacije.
Nadalje, za upotrebu uređaja potrebno je izvršiti više različitih inicijalnih postavki,
bolje bi bilo da se svim upravlja iz jednog sučelja.
Secalot podržava samo tri osnovne kriptovalute BTX, XRP i ETH (plus ERC20 tokene) pa bi bilo poželjno da se ta lista proširi, te na kraju moram spomenuti dosadni Windows pop up prozor koji vas ometa u radu. Ovi sigurnosni prozori nisu izravni nedostatak Secalota već Windowsa i ova pojava nije prisutna samo kod Secalota.

Prednsoti Secalot sticka su cijena, multifunkcionalnost, mogućnost nadogradnje novijim verzijama firmware-a, podržan rad u Windows, Linux i MacOX operativnim sustavima, te činjenica da su i softver i hardver dostupni kao open-source.

Zaključak

Secalot stick je cjenovno prihvatljiv višenamjenski uređaj koji može poslužiti kao odlična sigurnosna zaštita vaših email adresa, datoteka, online servisa, društvenih profila, web stranica i kao hardverski novčanik za vaše kriptovalute. Korisnicima koji polažu pozornost na računalnu sigurnost a pritom rukuju i s kriptovalutama Secalot će biti pravi izbor.


U slučaju poteškoća sa radom email podrška vam je dostupna putem kontakt obrasca, a novosti iz Secalot-a pratite na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter


Fotografije u ovoj objavi snimljene su s Nikon DSLR fotoaparatom.


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima. Više o Bitcoin Cold Storage rješenjima možete pročitati ovdje.

Published inAltcoinBitcoinBlockchainTestirano