Skip to content

Tokenizacija američkih nekretnina

RealT platforma otvorila je mogućnost ulaganja u nekretnine tokenizacijom na ethereum blockchainu

Prodor blockchain tehnologije nezaustavljivo se širi u sve dijelove društva.
U nedavnoj objavi mogli ste vidjeti kako izgleda tokenizacija vašeg rada i vremena, a ovdje ćemo vidjeti kako radi tokenizacija nekretnina u praksi.

Tokenizacija

Platforma RealT od prošle godine nudi ulagačima iz cijelog svijeta mogućnost kupnje američkih nekretnina. Prva nekretnina na taj je način prodana u prosincu 2019,
Prodana je vlasnicima 107 adresa iz 33 različite zemlje. Nekretnine iz RealT platforme tokenizirane su na ethereum blockchainu i predstavljaju udio u vlasništvu. Takvi ERC20 tokeni svojim vlasnicima osiguravaju prihod od najma nekretnina. Prihod se vlasnicima isplaćuje svaki dan.

tokenizacija nekretnina realt
Prva prodana nekretnina – najvećih 100 vlasnika

Osnivači RealT-a

Platformu i web stranicu za trgovanje nekretninama 2019. godine pokrenula je američka kompanija RealToken Inc sa sjedištem na Floridi. Kompaniju su osnovali Jean-Marc-Jacobson i Remy Jacobson

Kupnja tokena

Na početnoj stranici Realt.co u dijelu “Marketplace” izlistane su sve nekretnine raspoložive za ulaganje. Ovdje možete vidjeti i prethodno prodane nekretnine kao i one u najavi.

U trenutku pisanja ovog teksta samo je jedna nekretnina bila raspoloživa – stan u stambenoj zgradi u Detroitu. Odabirom nekretnine klikom na  „buy“ sustav će vas proslijediti na nastavak kupnje. Kupnju tokena možete obaviti putem PayPala ili nekom od kriptovaluta uz upotrebu Coinbase novčanika ili Metamaska. Prije bilo kakve kupnje potrebno je obaviti identifikaciju vašim osobnim dokumentima i fotografijom te vašom ethereum adresom na koju ćete primiti RealT tokene.

tokenizacija realt
Ponuđena nekretnina – Detroit, SAD

Ovdje se radi o stanu u stambenoj zgradi čija je ukupna cijena $ 582.200 a cijena najmanjeg udjela u vlasništvu – jednog tokena – iznosi $145,56 (980 kn).
Nije moguće kupiti manje od jednog tokena.

kupnja tokenizirane nekretnine
Podržani načini plaćanja

RealT nudi i kupnju tokena kao poklona. Prilikom plaćanja odabranog tokena bit će vam ponuđeno i da kupnju označite kao poklon, te tako nekome pošaljete token kao poklon koji će odabranoj osobi stići na email adresu.

Tokenizacija putem specijalizirane kompanije

Nakon što ste obavili kupnju token će stići na vašu ethereum adresu i s njime možete slobodno raspolagati kao i sa svakim drugim tokenom. Unutar RealT platforme nalazi se i burza u kojoj svoje tokene možete prodati. Osim na platformi tokene možete prodati i na sekundarnom tržištu, na primjer na popularnoj mjenjačnici Uniswap.

Cijena tokena koji predstavlja vlasništvo u nekretnini jednom godišnje će se korigirati s obzirom na nalaz neovisnog stručnjaka za nekretnine.

Tokenizacija nekretnina odvija se posredno putem specijaliziranih kompanija (SPV) registriranih u saveznoj državi Delaware. Svaka nekretnina bit će u vlasništvu posebne specijalizirane kompanije. Specijalizirana kompanija je ta koja je u stvari tokenizirana, odnosno suvlasnička prava na nekretnini ostvaruju se suvlasništvom u specijaliziranoj kompaniji – vlasniku predmetne nekretnine.  Suvlasništvo se ostvaruje kupnjom tokena.

realt Tokenizacija
Prikaz tokenizacije nekretnine putem specijalizirane kompanije

Pasivni prihodi

Kućama i stanovima čije udjele u vlasništvu kupujete upravlja RealT kompanija.
RealT ih iznajmljuje, vodi brigu o održavanju, administraciji i svemu što je potrebno kod upravljanja nekretninama. Za svoju uslugu RealT uzima naknadu iz naplaćene najamnine. U slučaju konkretnog stana u Detroitu, ta naknada iznosi $17,21 godišnje po tokenu.
Na svakih uloženih $1.000 u ovu nekretninu naknada za održavanje iznosit će $118 godišnje. Sve nekretnine se stavljaju u najam i ostvaruju mjesečne prihode. Svaki vlasnik tokena ne mora čekati kraj mjeseca kako bi dobio svoj dio najamnine već to sustav radi dnevno. Svaki dan vam od vaše investicije na ethereum adresu stiže proporcionalni dio mjesečnog najma u kriptovaluti Dai ili nekom drugom stablecoinu. Stablecoini su kriptovalute vezane za cijenu dolara kako bi se izbjegla volatilnost koja je inače kod kriptovaluta vrlo izražena.

Zarada od uloženih tokena stiže na vašu adresu svakodnevno.

U slučaju Dai stablecoina, dobro je što ga možete iskoristiti kroz Compound ili neki slični protokol i zaraditi kamatu na njemu. O Compound protokolu možete pročitati više u jednoj od prethodnih objava. Također Dai možete pohraniti na čuvanje u Pooltogether lutriju te tako sudjelovati u nagradnoj igri.  Više o Pooltogether lutriji pročitajte ovdje.

 

dai stablecoin
Dai stablecoin

Daljni razvoj RealT platforme

Iz razvojnog tima najavljuju širenje ponude na nekretnine iz drugih zemalja, ali i na hotele, urede i ostale komercijalne prostore. Osim nekretnina u planu je i tokenizacija i prodaja umjetničkih djela, kredita, hipoteka na nekretnine itd. Još jedan od ciljeva je integracija u DeFi sektor – najbrže rastuću granu kripto prostora; decentralizirane financije. Mogućnost izravnog zaključavanja RealT tokena na MakerDao platformi doprinijet će atraktivnosti samog proizvoda i povećati vrijednost RealT tokenima.
U svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti u kojem će se smjeru platforma razvijati.

realt infografika
RealT infografika

Zaključak

RealT platforma od svog predstavljanja pobuđuje veliko zanimanje. RealT nam po prvi put donosi mogućnost frakcijskog investiranja u američke nekretnine i to putem tokena. Na ovaj način možete postati vlasnik dijela nekretnine oko koje brine netko drugi a vi svaki dan dobivate pasivni prihod. Kupnja je gotova u svega nekoliko koraka a jednom kad ste postali vlasnik tokena jednako brzo ga možete prodati na samoj platformi ili na otvorenom tržištu. Ako je suditi prema tempu predstavljanja novih proizvoda i servisa za tokenizaciju – na slične platforme s najrazličitijim oblicima investiranja nećemo morati dugo čekati.


Novosti sa RealT platforme pratite na njihovim društvenim profilima: Twitter, Facebook, Instagram, Medium i Discord.
Odgovore na najčešća pitanja naći ćete ovdje, whitepaper projekta skinite s ove poveznice a možete ih kontaktirati i putem emaila.


Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainDeFi