Skip to content

Ballet – hardverski kripto novčanik

Upravo predstavljen – hardverski novčanik bez elektronike

Posjedovanje i upravljanje kriptovalutama zbog njihovih specifičnosti zahtijeva upotrebu kripto novčanika. Najsigurnija i sve popularnija vrsta kripto novčanika su hardverski kripto novčanici.
Pogledajmo što nam nudi najnoviji u nizu hardverskih kripto novčanika koji mi je upravo stigao.

Ballet crypto wallet
Ballet kripto novčanik

Tvrtku Ballet osnovao je Bobby Lee – u kripto svijetu poznat i kao osnivač i direktor
BTC China (2011.) prve kineske Bitcoin mjenjačnice i jedne od najstarijih u svijetu.
Bobby Lee je i osnivač Bitcoin Fondacije ali i brat još bolje poznatog Charlee Lee-ja, tvorca kriptovalute Litecoin.

Ballet je započeo sa radom 2019. sa ciljem da tržištu ponudi jednostavan i dostupan hardverski kripto novčanik prikladan za upotrebu široj populaciji, predstavljen kao prvi multivalutni vanmrežni kripto novčanik bez elektronike.

ballet novčanik
Multicurrency Non-electronic Hardware Wallet

Kako Ballet novčanik radi

Ovdje opisani uzorak je iz pred-produkcijske serije i moguće je da će se ponešto razlikovati od konačnih verzija. Radi se o metalnoj pločici veličine kreditne kartice debljine 1,2 mm izrađene od nehrđajućeg čelika sa laserski ugraviranim serijskim brojem, lozinkom, naljepnicama sa javnom adresom (public key), oznakom da se radi o Bitcoin seriji i pratećim tekstom.
Ballet novčanik dolazi u kartonskoj kutiji sa kratkim uputstvom za rad i sa pripadajućom akrilnom kutijicom za spremanje novčanika. Pošiljka je u Hrvatsku stigla iz Kine.

Ballet hardverski novčanik
Ballet hardverski novčanik

Ballet se isporučuje u više izdanja obzirom na podržanu kriptovalutu na naljepnici, pa tako imamo Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin i USDT serije Ballet novčanika, međutim svaki od navedenih podržava rad sa 15 glavnih kriptovaluta a još je barem dvadesetak u najavi. Pogledajmo kako to radi na primjeru Bitcoin serije novčanika.

Ballet supported cryptocurrency
Ballet podržane kriptovalute

Primanje Bitcoina je prilično jednostavno, potrebno je skenirati QR kod sa naljepnice i na tu adresu poslati Bitcoine. Moguće je i ručno prepisati adresu sa naljepnice ukoliko vaš kripto novčanik nema mogućnost skeniranja.
Također možete skinuti Ballet mobilnu aplikaciju (podržani su i iPhone i Android) te u aplikaciji skenirati QR kod sa svoje kartice i proslijediti svoju Bitcoin adresu pošiljatelju.
Aplikacija vam nudi primanje na Legacy Bitcoin adresu ali vam i dodatno generira SegWit Bitcoin adresu ako vam je potrebna.
Više o razlici između ova dva formata Bitcoin adresa možete pročitati ovdje.

Ballet mobilna aplikacija
Ballet mobilna aplikacija

Slanje Bitcoina sa Ballet hardverskog kripto novčanika nešto je složenije.
Kako biste poslali Bitcoin sa svoje Ballet metalne kartice (kripto novčanika) potrebno je skinuti mobilnu aplikaciju te na samoj kartici ostrugati mjesto ispod naljepnice gdje je ugravirana lozinka vašeg novčanika. Nakon toga morate odlijepiti naljepnicu sa vašom javnom adresom, ispod koje je otisnut vaš šifrirani privatni ključ.

uputstvo
uputa

Aplikacija će vas tada tražiti da unesete lozinku sa koje ste ostrugali zaštitu, pa nakon toga da skenirate QR kod šifriranog privatnog ključa sa kojega ste maknuli naljepnicu i dalje je postupak uobičajen, unesete adresu primatelja i potvrdite slanje.

hardverski novčanik
Potrebno je ostrugati i odlijepiti naljepnicu
kripto novčanik
Odlijepiti naljepnicu.

Kao što smo vidjeli privatni ključ se nalazi na samom Ballet novčaniku ali u šifriranom obliku koji Ballet aplikacija uz upotrebu lozinke i BIP38 alata otključava u vaš privatni ključ i na taj način vam omogućuje upravljanje vašim kriptovalutama.

Balletcrypto
Ballet kripto novčanik – poleđina

Rad sa ostalim kriptovalutama.

Svaki Ballet kripto novčanik bez obzira radi li se o Bitcoin, Ethereum ili nekoj drugoj seriji podržava rad sa dvadesetak kriptovaluta i to upotrebom mobilne aplikacije.
Unutar aplikacije nakon skeniranja QR koda sa kartice pojavit će vam se izbornik „manage“ putem kojeg vam je omogućeno uključivanje podrške za dodatne kriptovalute. Svaki put kada dodate kriptovalutu aplikacija će vam generirati javnu adresu (public key) koju ćete dalje koristiti za primanje i pohranu te kriptovalute.

ballet aplikacija
Ballet aplikacija

Kod slanja bilo koje kriptovalute postupak je isti kao što je već opisano kod slanja Bitcoina. Aplikacija će vas sama voditi kroz proces unosa lozinke i skeniranja šifriranog privatnog ključa i u par koraka ćete biti u stanju upravljati sa cijelim nizom kriptovaluta.

Hardverski novčanik
Hardverski novcanik Ballet


Ballet će iz istih podataka sa vaše metalne kartice – kripto novčanika dešifrirati privatne ključeve za svaku kriptovalutu koju ste omogućili unutar aplikacije a sve je to moguće korištenjem BIP38 alata za šifriranje i dešifriranje.

Upotreba BIP38 alata jamči da ćete čak i u slučaju da tvrtka Ballet prestane sa radom moći raspolagati sa vašim kriptovalutama izravno upotrebom BIP38 alata ili nekog drugog kripto novčanika koji podržava BIP38 protokol.

Ono što je zabrinjavajuće, jest da ovaj proizvod zahtjeva od korisnika da vjeruje da nitko u proizvodnom lancu nije presreo niti kopirao podatke sa korisničkih kripto novčanika, te tako došao u poziciju da raspolaže svime što se na novčaniku nalazi.


Odgovor iz Balleta na ovo pitanje je da se proizvodnja Ballet novčanika obavlja na dvije odvojene lokacije, na dva kontinenta: u Kini i u Americi, da se graviranja i tiskanja naljepnica vrše na strojevima koji nisu spojeni na internet, te da se ljudi koji dolaze u dodir sa osjetljivim podacima nikada međusobno ne susreću a cijeli proizvodni proces je patentiran i opisan na njihovim stranicama.

Upravo zbog svega navedenog ne preporučam pohranu većih iznosa kriptovaluta na ovom novčaniku.


Još jedan nedostatak je to što Ballet koristi uvijek iste adrese za primanje kriptovaluta, dok je radi zaštite privatnosti raširena praksa da se za svaku transakciju generira nova adresa (public key).

Najbolje je da svoj Ballet hardverski kripto novčanik tretirate kao gotovi novac: tko god je u posjedu Ballet novčanika taj u potpunosti raspolaže sa svim sredstvima pohranjenima na njemu.

Cijena Ballet kripto novčanika je $35 (235 kn) dok za Bitcoin verziju trenutno vrijedi akcijska cijena od $29,95 (200 kn) na što treba pribrojati cijenu dostave od $10 (67 kn).
Sve je plativo putem PayPal-a i kriptovaluta kroz Coinbase Commerce platni servis.

Sve u svemu radi se o zanimljivom i inovativnom proizvodu namijenjenom široj publici kojoj će ovo biti možda i prvi susret sa kriptovalutama. U Balletu se nadaju da će njihov kripto novčanik zaživjeti kao jeftin i jednostavan način pohrane kriptovaluta koji će se dopasti tehnički manje osposobljenim korisnicima zbog toga što ne koristi kompliciranu elektroniku, nema stalnih instalacija novog softvera, nema spajanja na Internet,
a pogodan je kao dar ali i mjesto za trajnu pohranu koje će raditi i ako proizvođač više ne bude u funkciji.

Ono što je dobro kod Ballet kripto novčanika i pripadajuće mobilne aplikacije je da vas nitko ne traži nikakvu identifikaciju, broj mobitela, email, ime niti adresu.

Ballet kripto hardverski novčanik
Ballet kripto hardverski novčanik

Ballet hardverski novčanik svakako može poslužiti kao lijepi poklon i praktično sredstvo popularizacije kriptovaluta.  


Sve slike u ovoj objavi fotografirane su sa Nikon D3400 fotoaparatom.


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBitcoinPrivatnostTestirano