Skip to content

Internetske domene na blockchainu

Što su internetske domene?

Internetske domene su imena ili nazivi adresa na internetu, one su jedinstvene što znači da svaka internetska domena označava samo jednu adresu.

U praksi su to imena web stranica, na primjer google.com je domena tvrtke Google, koncar.hr je domena tvrtke Končar d.d, a mojkripto.com je domena bloga kojeg upravo čitate.
Domene se sastoje od dva ili više dijelova odijeljenih točkom, a podijeljene su u različite skupine prema različitim nastavcima nakon točke.

Postojie stotine vrsta domena, a najpoznatije su .com, .net, .org, .co.uk, .de, .io, .biz, .gov,  itd.

Kako biste upravljali domenom ili s više njih domenu je potrebno registrirati kod nadležnog tijela.

domene
domene

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je najviše međunarodno tijelo koje upravlja globalnim prostorom domena i DNS (Domain Name System) sustavima.
DNS sustav obavlja mapiranja odnosno prevođenje alfanumeričkog naziva domene u internetsku adresu (IP adresu). Ovakvo mapiranje se naziva i rezolucija.

DNS sustav
DNS sustav

Razvojem blockchain tehnologije pojavila se nova vrsta domena, domene koje su upisane izravno u blockchain mrežu i nisu u sustavu domena opisanih u uvodnom dijelu.

Jedan takav projekt koji vam omogućuje kupnju i upravljanje internetskim domenama na blockchainu je Unstoppable domains.

Unstoppable domains
Unstoppable domains

Unstoppable domains je projekt financiran od strane Zilliqua blockchain platforme koji vam omogućuje kupnju domene sa .zil ekstenzijom po cijeni već od $10 (67 kn).
.zil domene su pohranjene na Zilliqa blockchainu.

Za razliku od standardnih domena koje se prodaju na godišnjoj bazi, kupnja .zil domene je jednokratna i vrijedi zauvijek bez potrebe obnavljanja.

Glavna namjena .zil domena jest da služe kao adrese za plaćanja u kriptovalutama. Uzmimo za primjer da vam netko hoće poslati nešto Litecoina i nešto Bitcoina, vi biste mu trebali dati svoje Litecoin i Bitcoin adrese, one duge teško pamtljive nizove brojki i slova. Upotrebom .zil domena vi ćete mu umjesto toga dati ime svoje domene koja je u pozadini povezana sa vašim Litecoin i Bitcoin adresama i on će vam uplatiti slanjem na vašu domenu.

mojkripto.zil
mojkripto.zil pridruživanje adresa

Pošiljatelj će u svoj kripto novčanik upisati samo vašu domenu, npr mojadomena.zil i novac – kriptovaluta će bit proslijeđena na adrese koje ste unaprijed konfigurirali.
Kako bi ovaj sustav u potpunosti zaživio važno je da razvojni tim Unstoppable domains provede integraciju sa što više popularnih kripto novčanika.
Zasada su plaćanja omogućena unutar Coinomi (trenutno samo android verzija),
Moonlet i Coinrequest novčanika.

U vrijeme pisanja ove objave .zil domene je moguće upariti sa 38 različitih kriptovaluta a u planu je podrška za najmanje 100 najpopularnijih kriptovaluta.

Kao i ostalu kripto imovinu, .zil domene je moguće slati na druge adrese, stoga i trgovati njima na otvorenom tržištu.

Zilliqa Blockchain
Zil domene na Zilliqa Blockchainu

Drugo bitno svojstvo Unstoppable domains je to što je njihovo vlasništvo neotuđivo. Jednom kad ste postali vlasnik .zil domene ona je poslana na kripto adresu koju vi kontrolirate i nitko vam je ne može oduzeti niti zabraniti, vi ste jedini vlasnik slično kao što je to slučaj sa tokenima na blockchain mreži.

Unstoppable domains ne podliježu ingerenciji DNS sustava, ICANN organizacije niti bilo kojeg regulatornog tijela, one postoje izvan navedenih sustava.

Prema najavi iz razvojnog tima do kraja godine možemo očekivati predstvaljanje seta alata kojim ćete u pojednostavljenom postupku biti u stanju na svoju domenu postaviti i web stranicu.
Ispočetka će to biti statične -samo tekstualne stranice a kasnije i sa slikama, multimedijom i eCommerce funkcijama.
Ovo sve neodoljivo podsjeća na rane dane interneta i prve web stranice ranih devedesetih.
Ove će web stranice biti otporne na cenzuru i nitko ih neće moći ukinuti niti izmijeniti osim njihovog vlasnika.

bez cenzure
bez cenzure


Za pregled web stranica na .zil domenama neće biti dovoljni pretraživači kakvi su danas većina (Chrome, Firefox, Brave) već posebno razvijeni pretraživači odnosno proširenja za pretraživače i kripto novčanici koji podržavaju pregled takvih web stranica.
Obzirom da se ne radi o standardnim web stranicama- Google, Yahoo, Bing niti ostale tražilice ne „vide“ ovakve stranice tako da će biti potrebno pričekati nove alate za pretraživanje prije nego ovakve web stranice budu dostupne širem krugu korisnika.

Više o .zil domenama i Unstoppable Domains projektu pratite na njihovim društvenim profilima Twitter, Facebook, Medium blog i Youtube.


Drugi zanimljiv projekt u području blockchain domena je Ethereum Name Service ili skraćeno ENS.

Ovaj projekt pokrenut je 2017. godine sa glavnim ciljem da teško čitljive Ethereum adrese pretvori u ljudima razumljiva imena – domene na Ethereum blockchainu pokretane pametnim ugovorima. Ove domene imaju nastavak .eth.
Od predstavljanja do danas registrirano je više od 300.000 imena sa 7 i više slova a nedavno je pokrenuta i aukcijska prodaja domena kraćih od 7 slova.
Aukcije se obavljaju u etapama na Opensea.io tržnici.

.eth domene su jednako kao i .zil domene decentralizirane i otporne na cenzuru, a također ih se kao i drugu kripto imovinu može slati, prodavati i kupovati.
Za razliku od Unstoppable domains .eth domenama možete pridružiti samo jednu Ethereum adresu, a u pripremi je i pridruživanje Bitcoin, Litecoin, Zcash i drugih kripto adresa.
Još je jedna razlika i to što je .eth domene potrebno obnoviti nakon godine dana u protivnom postaju slobodne na tržištu kao i standardne domene.  

Također na .eth domenama je moguće registrirati poddomene, što u ovom trenutku sa Unstoppable domenema nije moguće.
Cijena registracije .eth domene sa 7 i više slova iznosi 0.028 ETH ili oko 34 kn godišnje.

Kako biste bili u stanju poslati Ether ili neki token kojeg podržava Ethereum blockchain izravno na .eth domenu, morate koristiti kripto novčanik ili aplikaciju koja podržava .eth domene, a srećom već ih je priličan broj pa su gotovo svi veći kripto novčanici već omogućili rad sa .eth domenama.

kripto novčanici
Kripto novčanici koji podržavaju .eth domene

Još je važno napomenuti da su .eth domene integrirane i sa nekim servisima koji nisu izravno vezani uz Ethereum blockchain, pa tako mogu vršiti prepoznavanje TOR, IPFS i Swarm Hash adresa a također i ako posjedujete neku standardnu .xyz domenu možete ju putem ENS servisa upariti sa svojom Ethereum adresom. Na taj vam naćin .xyz domena može služiti i kao Ethereum novčanik ali i kao standardna domena na kojoj možete na primjer postaviti web stranicu.
Razvoj .eth domena pratite na Twitteru i Medium blogu.

Osim Unstoppable domains i .eth domena koji su u svom razvoju najdalje otišli, tu je i Namecoin koji je prvi altocin predstavljen 2011. godine a koji je zamišljen kao baza internetskih domena na blockchainu koristeći .bit domene.

namecoin


Do danas .bit domene nisu privukle značajan broj korisnika ali na projektu se i dalje aktivno radi. Detalje i novosti u razvoju Namecoina i .bit domena možete pratiti na njihovoj stranici, te na Twitter i Reddit profilima.

Kad govorimo o decentraliziranim domenama treba spomenuti i Emercoin,
NXT Alias System, Handshake i Neo Name Service .
Svaki od spomenutih projekata nudi drugačiji pristup i ostaje nam da vidimo koji će od svih navedenih ponuditi rješenja kojima će internetske domene na blockchainu približiti široj publici.


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainPrivatnostTestirano