Skip to content

Ellipal Titan – najsigurniji kripto novčanik

Ellipal Titan predstavlja ono najbolje što od hardverskog novčanika očekujemo. 

Kompanija Ellipal Limited osnovana je 2017. sa sjedištem u Hong Kongu. Ime kompanije nastalo je od engleskih izraza “Elliptic Curve Cryptography” i “Pal (partner/friend)”​.
Osnivač kompanije je David Tian.
Kompanija se bavi razvojem i proizvodnjom hardverskih kripto novčanika, a 2018. godine je na Indiegogo platformi predstavila Ellipal hardverski kripto novčanik.
Indiegogo kampanja je polučila odličan uspjeh te je u svega nekoliko tjedana tijekom jeseni 2018. od početnih $10.000, koliko je iznosio ciljani iznos, prikupljeno više od $55.000.
Ubrzo nakon toga Ellipal kreće u proizvodnju i prodaju hardverskih kripto novčanika.

Ellipal Titan
Ellipal Titan

Ellipal Titan

Danas, dvije godine kasnije, u prodaji je najnoviji unaprijeđeni model novčanika –
Ellipal Titan koji nam je na testiranje stigao u paketu s metalnim spremnikom za pohranu seed riječi (Mnemonic metal).

ellipal_wallet
Ellipal

Ellipal Titan je hardverski kripto novčanik u potpunosti izoliran od svake povezanosti s internetom ili bilo kojim drugim uređajem (Air Gapped). Ellipal Titan se za razliku od danas najpopularnijih Ledger i Trezor novčanika ne spaja s računalom ni na koji način već se sva komunikacija odvija putem skeniranja QR kodova.

Ellipal-package
Ellipal Titan hardverski novčanik

Sadržaj pakiranja

Ellipal dolazi u kartonskoj kutiji koja pored samog uređaja sadrži i USB kabel za punjenje, plastični sigurnosni adapter, dvije Ellipal naljepnice, uputstva za upotrebu na engleskom jeziku, karticu sa zahvalom na kupnji i kartonski predložak za upisivanje seed riječi.

Ellipal-box
Ellipal pakiranje

Uz hardverski novčanik u paketu je stigao i metalni spremnik za pohranu seed riječi.
U prethodnim objavama ovdje i ovdje možete pročitati testove različitih varijanti alata za pohranu seed riječi.
Pakiranje spremnika sadrži metalnu kutijicu za pohranu seed riječi, sedam metalnih ploča s otisnutim slovnim pločicama, plastičnu vrećicu s dodatnim vijcima, odvijač i uputstvo za upotrebu.

Ellipal Mnemonic
Mnemonic Metal

Specifikacija uređaja

Ellipal Titan je najnovija inačica poznatog kripto novčanika. Radi se o metalnom uređaju mat sive boje dimenzija 118 x 66 x 9,7 mm, izrađenom od aluminijske legure s ugrađenom 5 mpx kamerom koja ima mogućnost autofokusa.
LCD ekran dimenzija 3,97 inch-a (10 cm) osjetljiv je na dodir. Uređaj dolazi s ugrađenom baterijom kapaciteta 1.400 mAh dovoljnom za 259 sati rada u standby modu.
Za punjenje baterije uz uređaj se isporučuje USB kabel s adapterom.

ellipal-hardware-wallet
Ellipal adapter za punjenje i nadogradnju software-a
ellipal-titan-wallet
Ellipal Titan – adapter

Ellipal u ruci leži jako dobro, na dodir se doima robusno, a kvaliteta izrade je odlična.
Kućište je kompaktno i nije ga moguće rastaviti niti savinuti rukom. 

U Ellipal Titan nije ugrađena mogućnost komunikacije putem Interneta, Bluetooth-a ili kabla. U potpunosti je izoliran od bilo kakve vanjske veze što ga čini otpornim na napade i provale.

Ellipal je pogonjen posebno prilagođenom verzijom Android operativnog sustava. 
Uređaj je označen IP65 razinom zaštite od prodora prašine i vlage u kućište, a kako kučište nema izloženih otvora niti utora doista i djeluje neprobojno.
Tvorničko jamstvo je 12 mjeseci, a pošiljka s uređajem na vašu adresu stiže iz Hong Konga. 

Nadogradnja firmware-a

Kako biste uvijek na svom uređaju koristili najnoviju verziju firmware-a povremeno će biti potrebno izvršiti nadogradnju sustava. S obzirom da Ellipal nema mogućnost povezivanja na internet, nadogradnja se vrši putem MicroSD memorijske kartice i adaptera koji dolazi u paketu s uređajem. Memorijska kartica nije u standardnom paketu, ali na web stranici proizvođača je dostupan i paket koji uključuje MicroSD memorijsku karticu. 

Ellipal-adapter
Ellipal sa adapterom i MicroSD memorijskom karticom

Na donjoj poveznici je video s uputstvom za skidanje i instalaciju najnovijeg firmware-a. 

https://www.ellipal.com/pages/ellipal-update

Upotreba Ellipal novčanika

S obzirom na to da je Ellipal uređaj potpuno izoliran od interneta, za upotrebu je potrebno koristiti pametni telefon s instaliranom Ellipal mobilnom aplikacijom.
Aplikacija je dostupna u Android i iOS verzijama. Poveznica na aplikacije je dostupna i u obliku QR koda u samom uređaju.

ellipal-aplikacija
Ellipal aplikacija

Sva ovjeravanja transakcija odvijaju se uz pomoć QR kodova te tako privatni ključevi nikada ne napuštaju uređaj i potpuno su sigurni od mrežnih napada.
Ellipal se bitno razlikuje od ostalih dostupnih hardverskih novčanika i nesumnjivo će vam za njegovu uporabu biti potreban određeni period prilagodbe.
Uređaj je iz tvornice stigao s napunjenom baterijom i spreman za rad. 

Početak rada

Prvi korak je pokretanje hardverskog novčanika pritiskom na tipku smještenu na desnoj bočnoj strani uređaja. To je i jedina tipka na uređaju. Odmah po pokretanju pred vama će se pojaviti zaslon osjetljiv na dodir – identičan kao i onaj na modernim mobitelima. Izbornik će vam ponuditi tri opcije:

  • izradu novog korisničkog profila
  • oporavak postojećeg korisničkog profila koristeći seed riječi i
  • učitavanje postojećeg korisničkog računa.

Kod prve upotrebe izaberite izradu novog korisničkog profila i bit ćete vođeni kroz postupak izrade profila. Važno je da zapišete (12) seed riječi i da ih ne stavljate na računalo i da ih ne fotografirate mobitelom kako bi ostale u potpunosti izolirane od interneta i mogućnosti krađe.

Ellipal-account
Izrada Ellipal korisničkog profila


Savjetuje se seed riječi zapisati na papir i odmah nakon verifikacije ubaciti prva četiri slova svake seed riječi u za to predviđeni Ellipal spremnik u kojemu će biti sigurni od vanjskih utjecaja i trajno pohranjeni.
Unutar samog uređaja moguće je izraditi više korisničkih profila.
U izbornicima koji slijede moći ćete odabrati kriptovalute za koje želite da se prikazuju.
U trenutku pisanja ove objave Ellipal Titan podržava rad s više od 1.000 kriptovaluta.

Ellipal-supported-crypto
Podržane kriptovalute

U najavi je i podrška za BCN, NANO, XEM, XTZ, ZEC, LSK, QTUM, ONT, BTS, STEEM, WAVES, XAVES, XVG, SC, NEO, IOTA, ELA.

Nakon prvog pokretanja aplikacije odaberite “Connect to cold wallet”, a na uređaju odaberite “Connect to App”. Kako biste spojili vašu mobilnu aplikaciju potrebno je skenirati sve QR kodove s uređaja. Ovaj proces ide prilično glatko ako koristite “Autoplay” funkciju koja će sama izmjenjivati kodove za vrijeme dok ih vi skenirate s aplikacijom.

Ellipal-titanic-connection
Uparivanje s mobitelom

Spajanje traje svega nekoliko sekundi i vaša mobilna aplikacija će preuzeti stanje s vašeg Ellipal novčanika. Sad ste spremni za primanje i slanje kriptovaluta.  

Primanje kriptovaluta na Ellipal Titan novčanik

Kriptovalute na Ellipal novčanik možete primati na dva načina: prikazom adrese i pripadajućeg QR koda izravno na zaslonu Ellipal novčanika, ili odabirom kriptovalute unutar mobilne aplikacije te pritiskom na “Receive” na dnu ekrana.
U oba slučaja bit će vam prikazan isti QR kod iste adrese. Ovdje ćemo vidjeti kako to izgleda u slučaju Ethera. Na dobivenu adresu sam sa svog Metamask novčanika poslao testni iznos Ethera u vrijednosti od oko $2.

Ellipal uređaj ne prikazuje stanje vaših kriptovaluta. Stanje možete vidjeti jedino na mobilnoj aplikaciji.

Nakon provedene transakcije Ether je bio vidljiv u mobilnoj aplikaciji, ali ne i na Ellipal uređaju. Cijeli proces je vrlo jednostavan i trajao je svega nekoliko sekundi .

Slanje kriptovaluta s Ellipal Titan novčanika

Slanje kriptovaluta s Ellipal novčanika nešto je složenije i odvija se u nekoliko koraka:

  1. U mobilnoj aplikaciji otvorimo kriptovalutu koju želimo poslati i na dnu ekrana odaberemo “send”
  2. Popunimo podatke za slanje: iznos, adresu primatelja, podesimo gas i odaberemo “submit” 
  3. Na ekranu će se pojaviti QR kod kojeg je potrebni skenirati s Ellipal novčanikom
  4. Unutar Ellipal novčanika odaberemo “sign” pored kriptovalute koju šaljemo te se ulogiramo s lozinkom
  5. S Ellipal novčanikom skeniramo QR kod prikazan na mobilnoj aplikaciji te na Ellipal novčaniku potvrdimo transakciju
  6. Na ekranu uređaja prikazat će se QR kod odobrene transakcije koju je potrebno skenirati s mobilnom aplikacijom. Na ekranu mobitela prikazat će se obavijest potvrde transakcije, a o izvršenoj transakciji stići će vam i poruka aplikacije. 
Ellipal-sending
Ellipal slanje
Scanning
Skeniranje Ellipal novčanikom

Ista je procedura kod slanja bilo koje kriptovalute. Cijeli proces se isprva čini složen, međutim sve je logično i nakon kraćeg perioda prilagodbe ovo postaje vrlo jednostavno. 

Mobilna aplikacija

Mobilna aplikacija radi besprijekorno, pregledna je i nudi cijeli niz funkcija.
Osim osnovnog pregleda stanja kriptovaluta u pojedinom korisničkom računu, u tabu “Markets” vidljivo je 100 najvećih kriptovaluta s prikazanim promjenama cijena.
U ovom tabu moguće je sastaviti listu favorita i pratiti samo određene kriptovalute, ili samo one sa “hot” liste. Tab “Finance” nudi promjenu iz jedne u drugu kriptovalutu, takozvanu “exchange” funkciju. U “earning” sekciji moguće je vidjeti stopu kamata na deponirane USDT tokene. U najavi je i mogućnost korištenja ostalih proizvoda i usluga iz DeFi sektora izravno u aplikaciji.

Ellipal App
Ellipal aplikacija
Ellipal Application
Ellipal alikacijaNadalje, “Finance” tab nudi i izravno trgovanje u Binance Dex decentraliziranoj mjenjačnici. Napominjem da se sve odvija unutar aplikacije, ni u jednom trenutku ne napuštate aplikaciju. U “Discover” tabu ispod izmjenjivih reklama izlistane su poveznice na aktualne objave s vodećih kripto portala. U posljednjem od pet tabova “Profile“možete vršiti podešavanja postavki vašeg korisničkog profila. 
Aplikacija je puno više od kripto novčanika i predstavlja odličan set alata za svakog kripto zaljubljenika.

Spremnik za seed riječi (Mnemonic metal)

Poseban proizvod kompanije Ellipal koji možete nabaviti zasebno ili u paketu s hardverskim novčanikom je i metalna kutijica za pohranu seed riječi. Dimenzija kutije je 86 x 60 x 8 mm. Kapacitet spremnika je 24 riječi od po četiri slova. Zahvaljujući BIP39 protokolu, ovakav format spremanja omogućuje vam potpuni oporavak vašeg novčanika sa samo 4 slova u svakoj seed riječi.

mnemonic-plate
Makro snimak metalne pločice
Mnemonic
Ellipal seed riječi
Mnemonic-plate
Pločica sa slovima


Spremnik je metalna preklopna kutijica s utorima za slova i okvirima za pričvršćivanje. Slova dolaze otisnuta na metalnim pločama i jednom kad su umetnuta u spremnik i pričvršćena okvirom sigurna su od svih vanjskih utjecaja: požara, poplava, mehaničke sile, insekata, itd.
Otvori na poklopcima omogućuju i zaključavanje spremnika lokotom radi  dodatne zaštite. 
Ellipal možete nabaviti izravno sa stranice proizvođača, ili na Amazonu. Trenutno su na akciji dva paketa: 

ELLIPAL TITAN BUNDLE po cijeni od $176 (1.210 kn) plus $19 (130 kn) poštarine.
U ovom paketu uključen je Ellipal Titan +  Spremnik za seed riječi + MicroSD memorijska kartica od 16GB.
ELLIPAL TITAN DUO po cijeni od $279 (1.920 kn) plus $19 (130 kn) poštarine.
Ovaj paket sadrži dva Ellipal Titana + jedna MicroSD memorijska kartica od16GB.
Metalni spremnik moguće je nabaviti i pojedinačno pod nazivom
ELLIPAL MNEMONIC METAL – ULTIMATE CRYPTOCURRENCY BACKUP po cijeni od $49 (337 kn) plus $19 (130 kn) poštarine. 


Na stranicama proizvođača i na Amazonu uređaj je dostupan i bez dodataka po cijeni od $139 (956 kn) plus $19 (130 kn) poštarine.
Plaćanje je moguće putem PayPal-a, kreditnih i debitnih kartica (VISA, Maestro, AMEX, Discover) i kriptovalutama. 

Prilikom narudžbe morate računati i na to da vaš paket podliježe carinjenju i plaćanju PDV-a.  

Što ako izgubim ili ostanem bez svog Ellipal Titan novčanika?

U slučaju krađe ili gubitka vašeg Ellipal novčanika važno je da na sigurnom mjestu čuvate pohranjene seed riječi. Seed riječi su jedini način za oporavak vašeg korisničkog računa i svih kriptovaluta koje su na njemu pohranjene. Uređaj je zaštićen i lozinkom, pa ako netko više puta pokuša otključati uređaj s pogrešnom lozinkom, uređaj će se postaviti na tvorničke postavke i svi podaci na njemu bit će izbrisani.
U tom slučaju seed riječi će biti jedini način da se u potpunosti vrate vaši korisnički podaci (pohranjene kriptovalute).

ellipal-on-the-table
Elliapl Hardware Wallet

Sigurnost 

Kako je novčanik u potpunosti izoliran od interneta ili veze s drugim uređajima možemo govoriti o potpunoj sigurnosti.
Opensource Javascript datoteka dostupna na poveznici https://github.com/ELLIPAL/js-ellipal dokazuje da QR kodovi generirani od strane Ellipal novčanika ne sadrže nikakve dodatne informacije (niti privatne ključeve) koje bi mogle ugroziti sigurnost vaše kripto imovine. 

Prostor za poboljšanja

Ono što bih volio vidjeti u nekoj od budućih verzija aplikacije je “dark mode” i ažurnije objavljivanje članaka u “Discover “ tabu. U vrijeme pisanja ovog teksta izlistane objave su stare tri dana.
Također prilikom slanja kriptovaluta rad bi olakšala funkcija “Send Max” kakvu često viđamo kod drugih novčanika. Nešto niža cijena uređaja bi isto tako mogla doprinijeti popularnosti. Ako Ellipal usporedimo s najpopularnijom konkurencijom Ledger Nano S modelom dostupnim već za 450 kn s uračunatim PDV-om i poštarinom, ili Trezorovim modelom White za istih 450 kn s uračunatim PDV-om i poštarinom dvostruka cijena Ellipal hardverskog novčanika nekoga bi mogla odvratiti od kupnje.

Mojkripto.com
Pločice sa slovima

Zaključak

Ellipal hardverski kripto novčanik u svojoj posljednjoj Titan inačici nudi jedinstveno rješenje za čuvanje i upravljanje kripto imovinom pružajući vam pritom 100%-tnu sigurnost, jednostavno, pregledno i intuitivno sučelje na uređaju i aplikaciji.
Kupnjom dobivate kvalitetan uređaj velikog i ugodnog za rad zaslona uz dostupnu online podršku i kontinuirano objavljivanje novih verzija firmware-a. Kroz gotovo dvije godine otkako je Ellipal u upotrebi pokazao se kao pouzdan i siguran. Ako ste u potrazi za provjerenim, sigurnim i kvalitetnim hardverskim kripto novčanikom koji će vam pružiti veliki komfor u radu Ellipal je proizvod koji će vam pružiti sve navedeno pa i više od toga. 

Novosti iz Ellipala može pratiti na 

U slučaju poteškoća u radu ili dodatnih pitanja na Ellipal web stranici dostupan je chat servis. Osim toga, možete ih kontaktirati i izravnim upitom na email adresu info@ellipal.com


Fotografije u ovoj objavi snimljene su s Nikon DSLR fotoaparatom.Moj Kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBitcoinBlockchainTestirano