Skip to content

Inovativni oblici ulaganja u kripto

Osim direktne kupnje, postoje i drugačiji načini ulaganja u kriptovalute

Od pojave kriptovaluta 2009. predstavljanjem Bitcoina pa sve do nedavno jedini način ulaganja u kriptovalute bio je kupnja i trgovanje pojedinim kriptovalutama.
Ukoliko ste na primjer željeli uložiti u Bitcoin i u Litecoin, jedine opcije bile su vam kupnja tih dvaju kriptovaluta i trgovanje njima ili naprosto držanje i čekanje da im cijene narastu.

ICONOMI


2016. godine predstavljen je slovenski projekt ICONOMI, platforma za upravljanje kriptovalutama.


Danas nakon više od tri godine razvoja ICONOMI vam nudi ulaganje u košarice kriptovaluta odnosno takozvane kripto fondove.

https://www.youtube.com/watch?v=sdpwsgcMhQE

Korisniku je omogućeno da već za protuvrijednost od 100 Eur sam sastavi svoj fond od ponuđenih kriptovaluta koje platforma podržava ili da uloži u već gotove fondove čije performanse je moguće pratiti.

Iconomi
Iconomi

Svi fondovi su aktivni i redovito se vrše rebalansi u skladu sa strategijom upravitelja fonda.
Početak rada sa ICONOMI platformom je jednostavan – prihvaćaju SEPA uplate iz domaćih banaka, prihvaćaju Visa i Mastercard kartice te uplate putem Revoult aplikacije odnedavno dostupne i kod nas.
Također prihvaćaju uplate u kriptovalutama.

ICONOMI je prva blockchain tvrtka koja je revidirana od strane jedne od 4 najuglednije svjetske revizorske kuće- Deloitte.

deloitte
deloitte

Visine naknada za pojedine usluge i korištenje platforme pročitajte ovdje.
Više o ICONOMI platformi saznajte na njihovim socijalnim profilima:


Blackmoon

Druga slična platforma za upravljanje kripto fondovima je Blackmoon predstavljena 2017. koja i danas uspješno radi.
Blackmoon je također revidiran od strane Deloitte revizorske kuće.

Model je sličan kao kod ICONOMI-ja, s time da vam Blackmoon barem zasada ne nudi izradu vlastitog fonda već su vam ponuđeni gotovi fondovi prilagođeni različitim strategijama.

https://www.youtube.com/watch?v=WQUM6g6g0Tw#action=share


Jedan od popularnih je “INVERSE ETH” fond koji radi na principu obrnute vrijednosti Ethera, odnosno povećava vrijednost kad cijena Etheru pada, a gubi vrijednost kad cijena Ethera raste.

inverse-eth
Inverse EthNadalje fond “TOP 10 MARKET CAP” koristi vrijednosti 10 najvećih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji u zadnja tri mjeseca. Ovaj token ostvaruje rast vrijednosti u skladu sa kretanjima vrijednosti navedenih 10 kripto valuta.
Na ovoj stranici možete pronaći i ostale strategije.Uplatu na Blackmoon zasada je moguće izvršiti putem kreditnih i debitnih kartica, te kriptovalutama. SEPA uplate su još uvijek u pripremi.
Prema dostupnim podacima na stranici Blackmoon minimalni iznos ulaganja nije naveden, već on ovisi o lokaciji iz koje klijent pristupa platformi. Iznose naknada za korištenje platforme možete pronaći ovdje.

Više informacija o Blackmoon platformi možete pronaći na njihovim socijalnim mrežama


U posljednje vrijeme svjedočimo ubrzanom razvoju decentraliziranih aplikacija specijaliziranih za financijske usluge.

defi
DeFi


Radi se o takozvanom DeFi sektoru ili pokretu (o čemu možete čitati u prethodnim objavama) pa je tako odnedavno dostupna zanimljiva aplikacija koja nudi ulaganje u kripto na inovativan način.

SET


Set je (ERC 20) token na Ethereum mreži koji predstavlja u potpunosti kolateralizirani portfelj drugih kriptovaluta.
Set je također i protokol koji omogućuje izradu i trgovanje setovima kriptovaluta sa različitim parametrima upravljanja.
Tokensets je prva decentralitirana aplikacija koja koristi Set protokol.Pogledajmo neke od zanimljivih setova dostupnih na Tokensets stranici.

Setovi dolaze u tri kategorije, u prvoj su setovi bazirani na popularnim indikatorima.


“ETH 20 Day Moving Average Crossover” je set baziran na “20 dnevnom indikatoru pomičnog prosjeka”.

tokensets
Tokensets


Oni od vas koji se bave trgovanjem na burzama dobro znaju za ovaj indikator.
Ovaj set će automatski izvršiti rebalans svaki put kada cijena Ethera prijeđe liniju indikatora.

U narednoj kategoriji su “Range bound” setovi ili setovi tržišta ograničenog opsega. Jedan takav set je i “ETH Range Bound Min Volatility” koji odabiru oni koji vjeruju da će cijena Ethera u srednjem nadolazećem razdoblju minimalno fluktuirati.
Ovaj set će automatski izvršiti rebalans na zadanim vrijednostima rasta i pada cijene Ethera u odnosu na USD.

Treću kategoriju čine setovi namijenjeni kupnji i čuvanju kriptovaluta u određenim omjerima. Tipičan takav set je “BTC ETH Equal Weight” u kojemu ste izloženi cijenama Ethera i Bitcoina u jednakim omjerima 50:50.

BTCETH5050
BTCETH5050BTC ETH Equal Weight će vršiti rebalans jednom mjesečno prateći cijene ovih dvaju kriptovaluta u jednakim omjerima.

Ukoliko imate ideju za neki set koji nije u ponudi ili neko pitanje slobodno se obratite timu putem chata na njihovoj stranici ili putem Twitter profila. Više detalja o radu aplikacije možete saznati na blogu i u Telegram grupi.

Kako se ovdje radi o pametnom ugovoru na Ethereum blockchainu interakciju je moguće vršiti pomoću nekog kripto novčanika. Najpopularniji i najrasprostranjeniji je Metamask.


Razvojni tim Set protokola osobitu je pozornost posvetio sigurnosti pa je angažirao dvije neovisne revizorske kuće specijalizirane za pametne ugovore.
Obje revizije javno su dostupne, a pronaći ćete ih ovdje i ovdje.

Kao i kod svake nove financijske usluge ili aplikacije uputno je dodatno se informirati o rizicima prije nego što se odlučite na uplatu i korištenje.

Siguran sam da postoje i drugi oblici upravljanja kripto fondovima koje ovdje nisam naveo, na primjer roboti koji upravljaju vašim portfeljem na određenoj mjenjačnici
( https://www.shrimpy.io/) i drugi.
Već površnim pregledom dostupnih usluga primjetit ćete da su se mnogi pružatelji ovakvih usluga opredijelili samo za poslovanje sa institucijama i nisu dostupni malim investitorima.


Ako je suditi prema trendovima i smjeru u kojemu se cijeli prostor decentraliziranih aplikacija kreće, izvjesno je da ćemo u dogledno vrijeme ugledati još mnoštvo sličnih usluga i platformi.


Pratite nas i na Facebooku.

Published inAltcoinBitcoinDeFi