Skip to content

Keycard – beskontaktni hardverski novčanik

english

Keycard je sigurni beskontaktni hardverski novčanik temeljen na NFC tehnologiji.

Keycard sigurnost hardverskog novčanika kombinira s jednostavnošću i niskom cijenom kreditne kartice.  Koncept je predstavljen u veljači 2019. godine a tim developera čine:
Andrea Franz, Guy-Louis Grau, Michele Balistreri i Hester Bruikman.

Keycard logo
Keycard logo

Kako radi Keycard

Radi se o plastičnoj kartici veličine standardne Visa kartice s ugrađenim čipom za NFC vezu. Odnedavno je Keycard kartica integrirana u Android verziju Status.im aplikacije.
Status je decentralizirana aplikacija za razmjenu poruka, kripto novčanik i web3 pretraživač u jednom. Korisnici Status aplikacije koji svoje kriptovalute drže u aplikaciji upotrebom kartice privatne ključeve svojih kriptovaluta mogu pohraniti na kartici.
Tako su privatni ključevi kriptovaluta trajno pohranjeni na sigurnom, izvan telefona odnosno izvan mreže.
U trenutku plaćanja to jest slanja kriptovaluta korisnik prisloni karticu mobilnom uređaju – kao kod beskontaktnog plaćanja na blagajnama u trgovini. U tom trenutku kartica ovjeri transakciju a privatni ključevi nikada ne napuštaju karticu. Ovo je siguran, jednostavan i brz način upotrebe hardverskog kripto novčanika. 

keycard kartica
Keycard kartica

Sigurnost

Sigurnost hardverskih komponenti ugrađenih u karticu u potpunosti je u skladu s najstrožim Common Criteria EAL5+ standardom. Kod generiranja seed riječi Keycard koristi
True Random Number Generator čime se osigurava maksimalna slučajnost u odabiru seed riječi. Kartica radi u kombinaciji s PIN brojem tako da u slučaju gubitka ona nikome bez PIN broja neće biti upotrebljiva. Prilikom prve registracije Keycard kartice sa Status aplikacijom korisnik dobiva pairing code šifru i PUK broj. Ove je podatke potrebno pohraniti na sigurno mjesto kao na primjer ovdje ili ovdje. Pairing code služi za slučaj da je potrebno upariti keycard karticu s drugim mobitelom, a jedino uz pomoć PUK broja moguće je promijeniti PIN broj. Jednu karticu moguće je upariti s do 5 različitih mobilnih aplikacija.

hardware-wallet
Keycard kartica
keycard
Kartica – macro snimak

Podržane kriptovalute

Keycard hardverski kripto novčanik radi na BIP-32 standardu koji podržava rad s Etherom, ERC20 tokenima, Bitcoiom, Bitcoin Cashom, Litecoinom, Rippleom i svim kriptovautama podržanim od strane ECDSA algoritma.

Spajanje sa Status aplikacijom

Kartica je integrirana u Status Android aplikaciju. Spajanje novčanika odvija se u nekoliko jednostavnih koraka. Unutar aplikacije bit će vam ponuđeno spajanje s Keycard karticom i cijeli proces gotov je u nekoliko trenutaka.
Korisnici koji su prvi out instalirali Status aplikaciju morat će prilikom izrade korisničkog računa na sigurno pohraniti seed riječi. U slučaju gubitka kartice, mobitela, PUK broja ili pairing code-a jedino uz pomoć seed riječi moguće je obnoviti korisnički račun. 

Postojeći korisnici Status aplikacije morat će iznova instalirati aplikaciju unosom svojih seed riječi i odabirom Keycard kartice u izborniku kako je prikazano na slici dolje.

Hardware-wallet
Pridruživanje kartice Status aplikaciji

Jednom kad je kartica pridružena Status aplikaciji, za pokrenje aplikacije kao i za slanje kriptovaluta bit će potrebno prisloniti karticu mobitelu te tako otključavati apikaciju i ovjeravati transakcije. 

Integracija Keycard kartice u druge proizvode

Status aplikacija u Android verziji zasad je jedini kripto novčanik u koji je u potpunosti integrirana mogućnost rada sa Keycard aplikacijom. iOS verzija je još u razvoju.
Međutim Keycard dolazi spreman za integraciju u bilo koju postojeću aplikaciju. Naime, jedna od važnijih osobina Keycard projekta jest upravo laka integracija u razne druge aplikacije. Keycard je baziran na Open API softveru, a SDK – set razvojnih alata razvojnim će inženjerima uvelike olakšati kompleksne zadatke. Kompletna dokumentacija potrebna za uspješnu primjenu Keycard rješenja dostupna je ovdje. Kao dodatnu pogodnost u timu ističu da je moguće brendiranje odnosno dizajniranje kartice prema željama korisnika. 

Cijena i dostava

Za samo 29,63 eur (222 kn) s uključenim PDV-om i dostavom dobit ćete pouzdan i siguran način čuvanja svog kripta. Na stranicama proizvođača navode da je očekivani rok isporuke 12 dana a dostavu vrše DHL-om.
Na vašu će adresu stići plava kuverta s karticom i uputstvima za upotrebu na engleskom jeziku. Na uputstvima je otisnut i prostor za upisivanje pairing code-a, seed riječi i PUK broja. Kartica je plastična, standardne veličine, tamno plave boje s otisnutim Keycard logom i vidljivim elektroničkim elementom s jedne strane, te QR kodom web adrese za skidanje Status aplikacije s druge strane. 

uputstvo
Uputstvo
contactless-hardware-wallet
QR kod na poleđini kartice

Zaključak

Keycard hardverski novčanik najjeftiniji je kripto hardverski novčanik na tržištu koji podržava rad s većim brojem kriptovaluta. Ovaj novčanik osigurava pohranu privatnih ključeva u izvan mrežnom okruženju. Jednostavnost upotrebe, niska cijena, laka dobavljivost i dobra pripremljenost za integraciju u druge aplikacije, čine ovaj proizvod poželjnim.

Više o Keycardu možete saznati na 


Moj Kripto možete pratiti i na 

Facebooku

Twitteru

Mediumu

Publish0xu

Linkedinu

Published inAltcoinBlockchainTestirano