Skip to content

OPENDIME – Bitcoin kao gotovina

Bitcoin u fizičkom obliku

Opendime je hardverski kripto novčanik koji vam omogućuje plaćanje Bitcoinom bez obavljanja transakcija na blockchainu.
Opendime slično kao i Ballet novčanik nudi iskustvo najbliže plaćanju gotovinom.

opendime stick
Opendime stick

Opendime je proizvod kanadske tvrtke Coinkite osnovane od strane poduzetnika Rodolfa Novaka.

Ukoliko želite nekome poslati neku količinu Bitcoina ili druge kriptovalute uobičajeni način je da to učinite transakcijom iz svog kripto novčanika spajanjem na internet i provjerom da je transakcija uspješno obavljena.
U velikoj većini slučajeva ovo je izvediv i poželjan scenarij. Međutim postoje situacije u kojima iz nekog razloga ne želite obavljati transakciju koja će odmah biti svima vidljiva ili imate ograničeni pristup internetu.

bitcoin transakcija
Bitcoin transakcija


Za sve ovakve situacije tu je Opendime – kompaktni kripto novčanik kojeg jednostavno napunite određenom količinom Bitcoina i date ga primatelju kao što biste dali gotovinu.
Primatelj tada na svom računalu može provjeriti stanje i biti siguran da su Bitcoini na njemu sigurni i samo njemu dostupni.

Pogledajmo kako Opendime radi.

Opendime dolazi iz Kanade u pakiranjima po 3 komada po cijeni od $44,97 (305 kn) + $9,26 (63 kn) poštarine – oko 123 kn po komadu. Opendime je USB stick – komad tiskane pločice sa vidljivim elementima zaštićen plastičnom folijom sa otvorom za stavljanje na privjesak i kontaktima koji ulaze u USB utor vašeg računala (ili u USB adapter za spajanje sa mobitelom).

opendime pošiljka
Opendime – sadržaj pakiranja

Na testu su bili uređaji najnovije četvrte generacije (verzija v4.0).

Prvi korak je da umetnete Opendime u USB utor računala i primijetit ćete da na uređaju konstantno svijetli zelena dioda dok crvena trepće povremeno.

opendime diode
Opendime; svijetle crvena i zelena dioda

Odmah po umetanju uređaja u računalo u File Exploreru vašeg računala pojavit će se mapa Opendime sa nekoliko datoteka.
Klik na index.html otvoriti će datoteku u vašem pretraživaču sa uputama za daljnji rad. Iste upute možete pronaći i unutar README tekstualne datoteke u OPENDIME mapi.

Opendime mapa
Opendime mapa
Opendime-uputstvo
Opendime upute

Sljedeći korak je generiranje (nove) Bitcoin adrese (javnog ključa).
Sad je potrebno na Opendime mapu (disk) prebaciti bilo koje datoteke sa vašeg računala – zbog jednostavnosti najlakše je prebaciti fotografije koje su vam pri ruci.
Ove datoteke moraju biti ukupno najmanje 256 kilobajta teške.
Ukoliko je jedna fotografija premalo, prebacite dvije ili koliko god je potrebno. Potpuno je svejedno koje datoteke prebacujete – one služe samo za generiranje nasumičnih brojeva uz pomoć kojih Opendime izrađuje vašu Bitcoin adresu.

Sve prebačene datoteke će same biti obrisane.

usb
USB


U trenutku kada na Opendime-u bude dovoljno prebačenih datoteka primijetit ćete da se intenzitet svjetla dioda ubrzao i Opendime se sam „izbacio“ sa računala.
Osvježite stranicu sa uputama i pojavit će vam se vaša Bitcoin adresa.

public-key
Bitcoin adresa

Kako bi osigurao generiranje jedinstvene nasumične adrese koja nije otprije nikome poznata Opendime uz 256 bitova visoko kvalitetne entropije dobivene iz vaših datoteka koristi SHA256 hash-vrijednost FIPS certificiranog True RNG (Random Generated Number) slučajno odabranog broja nastalog unutar Opendime sigurnosnog elementa.
Nadalje uzima nekoliko bitova vremenski određene neizvjesnosti
(time-based uncertainty) dobivenih sa USB sabirnice.
Uz navedeno koristi i dodatnu entropiju unesenu kod proizvodnje uređaja (također True RNG certificiranu).

Generiranje nasumične adrese

Radi dodatne sigurnosti Opendime stick je moguće verificirati na stranicama proizvođača kako biste bili sigurni da dolazi izravno od proizvođača i da na njemu nije ništa izmijenjeno.

Nakon što ste dobili Bitcoin adresu vaš Opendime novčanik je spreman za upotrebu.
Na dobivenu Bitcoin adresu sada uobičajenim postupkom prebacite željeni iznos Bitcoina i oni su vam tu sigurno i trajno pohranjeni.
Opendime generira samo Legacy (P2PKH) Bitcoin adrese. Više o vrstama Bitcoin adresa saznajte ovdje.

opendime
Opendime

Slanje Bitcoina sa Opendime novčanika.

Razmotrimo scenarij da ste od nekoga dobili Opendime sa određenom količinom Bitcoina i da te Bitcoine želite prebaciti na neki drugi kripto novčanik.
Prvi korak je da utvrdite stanje – a to ćete učiniti vrlo jednostavno, umetanjem Opendime-a u USB utor, pa klikom na index.html koji će vam u pretraživaču otvoriti datoteku sa vašom Bitcoin adresom i poveznicama na Explorere gdje ćete očitati stanje na toj adresi.

stanje
Stanje

Sada dolazimo do zanimljivog dijela a to je prikaz privatnog ključa i slanje Bitcoina.
Kako biste došli do privatnog ključa vaše Bitcoin adrese morate na Opendime pločici iglom ili nekim drugim šiljatim predmetom probiti kroz utor i tako odvojiti elektronički element – mali crni komadić koji će ispasti kada iglu progurate kroz rupicu.

Opendime
Bušenje
Opendime
Opendime nakon bušenja


Time ste promijenili strujne krugove te omogućili uređaju da vam prikaže privatni ključ. Kada jednom Opendime bude probijen, svima je odmah vidljivo da je na uređaju privatni ključ prikazan i da je taj uređaj „potrošen“.

opendime
Opendime sa vidljivom rupicom

Nakon što ste iglom probili uređaj, ponovo ga umetnite u utor i primijetit ćete da diode svjetlucaju brzo i naizmjenično crvena i zelena. U Opendime mapi vam sad stoji i tekstualna datoteka „private-key“ u kojoj je zapisan vaš privatni ključ a index.html će vam u pretraživaču prikazati privatni ključ kao tekst i kao QR kod.

Jednom kada uređaj „probušimo“ ne možemo ga vratiti u početno stanje, ali ga svejedno možemo koristiti nebrojeno puta.

private key
Privatni ključ

Sad imate sve što vam je potrebno za slanje Bitcoina. U ovom koraku možete koristiti bilo koji kripto novčanik koji podržava unos privatnih ključeva u WIF formatu, a to je većina danas dostupnih kripto novčanika.

Ovdje ćemo vidjeti kako je to izgledalo upotrebom Jaxx kripto novčanika na mobitelu.

Jaxx novčanik vam nudi mogućnost unosa Bitcoin adrese iz menija u gornjem desnom uglu; izborom opcije „tools“ – „paper wallet import“ – “Bitcoin (BTC)”- pa skeniranje QR koda iz Opendime mape na vašem računalu ili iz index.html datoteke.

jaxx novčanik
Jaxx novčanik
jaxx mobilni novčanik
Jaxx novčanik

Nakon skeniranja QR koda Jaxx će vam u par koraka prebaciti Bitcoine na vaš novčanik i dalje ćete sa njima moći nesmetano raspolagati.

Poslije kratkog upoznavanja Opendime USB sticka upotreba postaje jednostavna i cijela stvar se doima kao vrlo praktičan i dobro osmišljen sustav za prebacivanje Bitcoina bez interakcije sa blockchainom.

Dizajn uređaja je industrijski i minimalistički pa takav spoj napredne tehnologije i jednostavnosti podsjeća na predmete iz cyberpunk kulture.

Uređaj ima mnoge prednosti ali i poneki nedostatak;

Od nedostataka valja istaknuti cijenu. Kako je uređaj zamišljen ponajprije kao jednokratno sredstvo za prijenos Bitcoina cijena od 123 kn po komadu čini se previsoka.
Iako je uređaj u prethodnim verzijama dolazio i u ograničenim Litecoin serijama, u novoj 4.0 varijanti zasada podržava samo Bitcoin.
Ukoliko Opendime koristite kao hardverski novčanik za trajnu pohranu Bitcoina, u slučaju gubitka ili krađe nemate mogućnosti oporavka novčanika kao na primjer kod Ledger Nano S novčanika.

Prednosti Opendime sticka:

  • Pogodan za offline plaćanje Bitcoinom
  • Napunjen Bitcoinom može poslužiti kao prikladan poklon
  • Odličan alat za sigurno generiranje privatnih ključeva u offline okruženju, čak i na zaraženom računalu.
  • Privatni ključ se generira unutar uređaja
  • Nema lozinki niti „seed“ riječi
  • Može poslužiti kao Bitcoin u fizičkom obliku
  • Radi kao „read-only“ USB stick, na njega se ne može ništa zapisivati
  • Iskustva drugih korisnika govore da je otporan na potapanje u vodu i mehaničke stresove
  • Očekivani vijek trajanja mu je između 25 i 100 godina.

Za sve dodatne informacije u vezi Opendime sticka posjetite njihovu web stranicu, blog ili profile na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Github


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inBitcoinBlockchainTestirano