Skip to content

Zašto koristiti kriptovalute

Zanimljiv odgovor na ovo pitanje dao je poznati zagovornik Bitcoina i kriptovaluta Andreas Antonopoulos u svom nadahnutom govoru u Zürich-u 23. lipnja 2019. na
Bitcoin Association Switzerland’s meetup” konferenciji.


U nastavku vam prenosim posljednjih nekoliko minuta njegovog nastupa koji se izravno odnosi na pitanje iz naslova.
Prijevod je nešto slobodniji, a izvorni govor možete pogledati ovdje:

Andreas Antonopoulos

Zašto uopće koristiti kriptovalute


“….upotreba kriptovaluta je česta tema u Venezueli, u Sjevernoj Koreji, u pod saharskoj Africi, u većem dijelu jugoistočne Azije, u Kini…
U tim je zemljama upotreba kriptovaluta postala pitanje života i smrti, slobode ili ropstva i budućnosti njihove djece. Svi oni trebaju kriptovalute.
Dozvolite da vam kažem zašto vi trebate koristiti kriptovalute.

andreas-m-antonopoulos
Andreas Antonopoulos, image taken from Bitcoin-Meetup-Switzerland


Svaki put kada koristite kriptovalute vi iskazujete svoju moć i svoj suverenitet.
Svaki put kada koristite kriptovalute vi preusmjeravate tijekove novca od korumpiranog sustava središnjih i investicijskih banaka, od korumpiranih vlada, u sustav koji ljudima daje nadu.
Svaki put kad koristite kriptovalute vi doprinosite financiranju projekata koji razvijaju decentralizirane mjenjačnice, kripto novčanike, inovacije i istraživanja.
Vi podržavate rad svih ovih ljudi u publici koji na neki način rade na razvoju kriptovaluta.

Najveća laž u koju je ova generacija vjerovala jest da mi nemamo moć išta promijeniti, da je naša moć beznačajna i da sve ove ogromne probleme s kojima se danas suočavamo nismo u stanju riješiti.


Velika je prevara i to što smo svi uvjereni da se naša moć odlučivanja svodi na glasanje na izborima svake 4 ili svake 2 godine. Pa onda svi lijepo izađemo na izbore, zaokružimo jednu od ponuđenih opcija; plavi Goldman Sachs ili crveni Goldman Sachs i ponosno objavljujemo da smo izvršili svoju građansku dužnost.

Na kraju dana, kad se vratimo kućama znamo da se opet ništa neće promijeniti jer su se oko svakog važnog pitanja političke stranke vrlo brzo dogovorile i pobrinule da stvari ostanu kakve jesu i da status quo nikako ne dođe u pitanje.

glasanje
Izbori


Ovakvo vam stanje omogućuje da se opustite u zaključku da vi nemate moć odlučivanja, da sve što možete je izaći na izbore svakih nekoliko godina.

Ili, možemo postati svjesni da mi imamo svu moć.

I da mi tu našu moć možemo staviti u funkciju, ne jednom u 4 godine, već 1.400 puta svake 4 godine – jednom dnevno i to tako što ćemo izabrati upotrebu decentraliziranih financijskih proizvoda, tako što ćemo financijski podupirati decentralizirane aplikacije,
tako što ćemo širiti znanje o decentraliziranim financijama.
Tako što ćemo graditi novu ekonomiju zasnovanu na decentraliziranim sustavima dok istovremeno povlačimo naš rad, našu kreativnost i našu strast van iz pokvarene i trule ekonomije za koju nas uvjeravaju da nam je jedini izbor.

moć
Koristite decentralizirane sustaveNašu moć stavljamo u funkciju i ulažući svu tu pozitivnu i kreativnu energiju u otvorenu, slobodnu financijsku budućnost koju stvaramo.
Koristite tu moć svaki dan.
Kad se svi mi u ovoj prostoriji počnemo ponašati na taj način, promijenit ćemo Švicarsku.
Kad se svi mi u cijelom svijetu počnemo ponašati na taj način, promijenit ćemo svijet. Ogromna moć nam je na raspolaganju.

Ukoliko vam se čini da vama kripto nije nužno potreban jer uživate u privilegiji korištenja svih financijski instrumenta koji predstavljaju pitanje života i smrti onima kojima nisu dostupni, upotrijebite tu privilegiju kako biste angažirali svoju ogromnu moć i radite na stvaranju otvorene financijske budućnosti raspoložive cijelom svijetu.

Učinite to već danas!


O Andreasu Antonopoulosu

Andreas M. Antonopoulos je pisac, autor bestselera, govornik, predavač, računalni inženjer, poduzetnik i jedan od najistaknutijih svjetskih poznavatelja i zagovornika Bitcoina i otvorenih blockchain sustava.
Andreas je poznat po svojim nadahnutim predavanjima u kojima kombinira teme iz oblasti gospodarstva, psihologije i tehnologije sa problemima stvarnog života, jednostavno i dojmljivo prevodeći apstraktne tehničke pojmove u razumljiv svakodnevni jezik.

Andreas Antonopoulos autor je nekoliko knjiga, među ostalima i knjige
Mastering Bitcoin” prihvaćene kao najbolji tehnički vodič kroz blockchain tehnologije i Bitcoin.

Andreas je također i demonstrator na Ciparskom sveučilištu u Nikoziji, angažiran je od strane Čikaške burze (Chicago Mercantile Exchange) za pitanja cijene i tečaja Bitcoina, te je često pozvan kao ekspert u sudskim procesima, raznim vladinim komisijama i slično.

Andreasove govore i rad općenito možete pratiti na njegovim socijalnim profilima:


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBitcoinBlockchainDeFi