Skip to content

Pretvorite svoj stari mobitel u kripto novčanik

english

Parity Signer aplikacija pretvara vaš mobitel u izvanmrežni Ethereum i Polkadot hardverski novčanik

Jedno od prvih pravila s kojim se korisnici kriptovaluta susreću jest da su sami odgovorni za svoje kriptovalute i da nije svejedno kako će ih pohraniti. Naravno korisnici se mogu odlučiti povjeriti kriptovalute trećoj strani ali ovdje ćemo govoriti o samostalnoj pohrani kriptovaluta.
Gdje god se informirali gotovo svi se slažu da je hardverski novčanik najsigurnija opcija.
Kod hardverskih kripto novčanika bitno je smanjena mogućnost gubitka kripta uslijed hakerskih napada te stoga ne čudi veliki rast popularnosti ovakvog načina pohrane.

parity logo
Parity Logo


O hardverskim novčanicima možete više saznati u prijašnjim objavama ovdje i ovdje.
O velikoj popularnosti hardverskih novčanika govori i podatak o preko dva milijuna prodanih Ledger Nano novčanika. Test Ledger Nano X novčanika možete vidjeti ovdje.
Kao i kod mnogih drugih tehnološki naprednih naprava i rad s hardverskim novčanicima zahtjeva dozu znanja i prilagodbe, što uz cijenu uređaja za dobar dio ljudi predstavlja prepreku. 
U nastavku ćemo vidjeti kako uz pomoć besplatne mobilne aplikacije i vašeg starog mobitela možete u svega nekoliko koraka napraviti pouzdan i siguran hardverski kripto novčanik. 

Parity Signer – hardverski novčanik

Parity Signer je mobilna aplikacija koju su izradili programeri kompanije Parity Technologies. Parity Technologies danas zapošljava više od 80 pretežno razvojnih inženjera s uredima u Londonu, Camebridgeu i Berlinu. Kompanija je u suradnji s Web3 fondacijom izradila Polkadot – blockchain najnovije generacije.

Parity Signer je besplatna mobilna aplikacija dostupna u Android i iOS verziji te namijenjena pretvaranju vašeg pametnog mobilnog telefona u hardverski kripto novčanik.


Proces se odvija u nekoliko koraka. Potreban vam je pristup internetu, računalo i mobilni telefon. Idealno je ako imate neki stari mobilni telefon koji više nije u upotrebi i koji ćete koristiti samo kao kripto novčanik. 

Priprema mobitela

Prije početka korištenja starog mobitela potrebno je vratiti ga na tvorničke postavke kako bi s njega uklonili sve potencijalne prijeteće programe. Ovim osiguravamo da aplikacija bude instalirana na čisti operativni sustav. Radi dodatne zaštite poželjno je uključiti šifriranje diska, te za zaštitu podataka odaberite lozinku umjesto biometrijskih podataka (prepoznavanje lica i otiska prsta).

Parity hardware wallet
Parity Signer aplikacija

Nakon preuzimanja i instaliranja Parity Signer aplikacije mobitel postavite u zrakoplovni način te provjerite da vam je sva vanjska komunikacija isključena: Bluetooth, WiFi, NFC….
Od punjača koristite samo onaj tvornički sa žicom, nikako bežični, niti ne-originalni.
Također izbjegavajte punjenje mobitela na javno dostupnim USB punjačima.
S ovako pripremljenim mobitelom ostvarit ćete maksimalnu razinu sigurnosti. Izrada korisničkog računa

Sljedeći je korak izrada korisničkog računa. Odaberite opciju za izradu novog korisničkog računa. Zapišite i na sigurno mjesto pohranite 12 seed riječi za oporavak računa. Najsigurnije je seed riječi spremiti u posebne spremnike na primjer Cryptosteel kapsulu ili Billfodl kazetu. Možete ih napisati i na komad papira, važno je da su offline. Općenito je dobra praksa da ih ne fotografirate i ne pohranjujete u datotekama na računalu.
Aplikacija će od vas tražiti i postavljanje PIN-a.

Izrada hardverskog novčanika
Izrada korisničkog računa

Za potrebe ove objave izradili smo korisnički račun na Kovan Ethereum testnoj mreži.

Kovan testnet
Javna Ethereum adresa

Uparivanje s MyCrypto.com platformom

MyCrypto.com je jedna od najpopularnijih online platformi za korisničko upravljanje s Etherom i ERC20 tokenima. MyCrypto.com nudi Parity Signer kao jednu od opcija za spajanje na platformu. Na početnoj stranici odaberite “Parity Signer”

mycrypto.com
MyCrypto.com

a zatim pratite korake koji slijede. Prvo ćemo u MyCrypto unijeti našu adresu. Unos se radi putem QR kodova. Na mobitelu odaberite svoju adresu (QR kod) i približite mobitel kameri kako bi MyCrypto očitao QR kod i unio vašu adresu. 

hardware wallet Parity Signer app
Upotreba MyCrypto platforme

Nakon toga će MyCrypto prikazati vašu adresu s koje sada možete slati tokene.
Sad unesite adresu primatelja, željeni iznos, i pritisnite “send transaction” .

parity plaćanja
Ethereum transakcija

Sljedeći korak je slanje transakcije na ovjeru. Transakcija se ovjerava unutar mobitela gdje su pohranjeni vaši privatni ključevi. Mobitelu šaljemo podatke za ovjeravanje putem QR koda.
Iz aplikacije na mobitelu skeniramo QR kod koji nam je MyCrypto generirao.

parity signer hardverski novčanik
Ovjeravanje transakcije

Odmah zatim u aplikaciji će vam se prikazati QR kod ovjerene transakcije.

ovjera transakcije
Ovjerena transakcija

Sad još samo preostaje da taj QR kod prenesemo na MyCrypto te time pokrenemo transakciju.

MyCrypto- slanje tokena
MyCrypto- slanje tokena
MyCrypto i Parity Signer
MyCrypto – potvrda slanja

Odaberemo “Send” i transakcija je poslana. 

Koliko je siguran vaš novi hardverski novčanik

Ovako konfiguriran hardverski novčanik osigurava vaš privatne ključeve od svih vrsta hakerskih napada. Ključevi nikada ne napuštaju vaš mobitel – odnosno hardverski novčanik, a sve se transakcije ovjeravaju unutar telefona. Dodatno je bitno naglasiti da je Parity Signer open source projekt čiji su detalji izloženi javnosti. Osim Signera princip ovjeravanja transakcija u izvanmrežnom okruženju i slanja očitanjem QR kodova koriste i veliki proizvođači hardverskih novčanika, na primjer Elipal, Safepal ili Ngrave.
Ipak, u kompaniji Parity naglašavaju da se radi maksimalne sigurnosti strogo pridržavate uputstava za konfiguraciju mobitela i da ga ne koristite za transakcije velikih vrijednosti. 

Podržane kriptovalute

Parity Singer podržava rad s Etherom, ERC20 tokenima, te tokenima iz Kusama i Polkadot ekosustava. Također su podržane i Ropsten, Kovan i Goerli Ethereum testne mreže. 
Osim s MyCrypto.com stranicom, podržan je i rad s Polkadot sučeljem za upravljanje računima.

podržane kriptovalute
Podržane kriptovalute

Slične aplikacije za izradu hardverskog novčanika

Ako vam se sviđa kako radi ova aplikacija, svakakao pogledajte i kako rade slične dvije; AirGap i Ownbit.

slične aplikacije
slične aplikacije

Zaključak

Veličina i značaj Parity Singer rješenja proizlazi iz njegove jednostavnosti i dostupnosti. Tisuće korisnika uz pomoć Parity Signer aplikacije može već danas bez dodatnih troškova osigurati svoje kriptovalute u izvanmrežnom hardverskom novčaniku. Sigurnost izvanmrežnog hardverskog novčanika bliža je širokom krugu korisnika nego ikad prije.
Od eventualnih nedostataka jedino što je vidljivo jest to da ne podržava rad s Bitcoinom, Litecoinom, i nekim drugim većim kriptovalutama. Svakako je preporučljivo isprobati i ostale slične aplikacije te se odlučiti za onu koja vam najviše odgovara. 

Parity možete pratiti i na


Moj Kripto možete pratiti i na

Facebooku

Twitteru

Mediumu

Publish0xu

Linkedinu

Published inAltcoinBlockchainTestirano