Skip to content

Prva regulirana prodaja dionica putem blockchaina dolazi iz – Hrvatske!

Greyp Bikes d.o.o. prva je tvrtka u svijetu koja je započela javnu ponudu svojih dionica na blockchainu putem tokena. 

Osim standardnim načinima plaćanja investitorima je omogućena kupnja dionica u Etheru a distribucija dionica vršit će se u obliku tokena – kriptovalute na Ethereum blockchainu.
Sve je omogućeno uz stručnu i logističku pomoć njemačke investicijske platforme Neufund.

Blockchain nam dolazi sa svih strana.

Krenimo redom, tvrtka Greyp Bikes d.o.o. nastala je 2013. odvajanjem od matične tvrtke Rimac automobili d.o.o, a sve do danas tvrtka se bavi razvojem i proizvodnjom najnaprednijih svjetskih električnih bicikala.

Tvrtka greyp
Tvrtka Greyp


Greyp danas zapošljava 70 djelatnika, izvozi svoje bicikle u 30-ak zemalja diljem svijeta, međutim strategija i dugoročni planovi nisu postati samo još jedan od proizvođača bicikala.

Greyp bicikl
Greyp bicikli

Greyp ima viziju razvijati sustave koji će uz pomoć interneta i blockchain tehnologije povezivati bicikle i njihove vlasnike u realnom vremenu, raspolažući sa mnoštvom parametara dobivenih sa različitih ugrađenih senzora i kamera povezanih u jedinstveni sustav upravljanja i razmjene podataka.

Ova tehnologija omogućit će korisnicima bicikala izravnu komunikaciju, pa će na primjer biti moguće organizirati natjecanja u brzini ili skokovima, organizirati igre uživo, nadalje omogućit će praćenje kretanja bicikala što otvara nove mogućnosti u segmentu
ride-sharing poslovnih modela i nebrojene druge primjene.

greyp bicikli
Greyp bicikli


Bicikli tvrtke Greyp trenutno su ponajprije pokazne platforme za predstavljanje najnovijih tehnoloških rješenja. Greyp radi na tome da na vrijeme zauzme vodeću poziciju u nadolazećem “economy of things” gospodarstvu.
Naravno da u tvrtki  planiraju s vremenom razvoj aplikacija i rješenja proširiti i na automobile i ostala vozila.

Greyp svoje bicikle već sada u partnerstvu sa T-Mobile-om isporučuje sa aktiviranom vezom na internet bez SIM kartice i bez ikakve ugovorne obveze.

U Greypu razmišljaju dugoročno i ne prate trendove već gledaju kako da ih stvaraju i čini se da vrlo dobro znaju što rade. S ciljem da ostvare svoje planove tvrtka je odlučila u prodaju pustiti između 2.15 i 10.79% udjela u vlasništvu putem javne ponude te tako prikupiti dodatnih 5 miliona eura.
Tvrtka je prije ove javne ponude procijenjena na 45 miliona eura a osim uglednog
Porsche-a u vlasničkoj strukturi tvrtke dominira Mate Rimac sa 42% udjela.
Kompletnu strukturu pogledajte u grafu ispod.

Greyp vlasnici
Greyp vlasnici

Javna ponuda započela je 23.09. na njemačkoj investicijskoj blockchain platformi Neufund. Sama platforma je jedna od nekoliko sličnih investicijskih platformi, međutim prema riječima vodećih ljudi Greypa jedino je Neufand već sada u potpunosti spreman i funkcionalan za ovakav posao.
Za Neufund ovo također predstavlja velik korak i prvu takvu investiciju u nizu nadolazećih.
Neufund je za svoje aktivnosti ishodio odobrenje od strane Lihtenštajnske agencije Financial Monetary Authority.

Equity Token Offering

Equity Token Offering

Radi se o takozvanom Equity Token Offering (ETO) modelu koji se od (u kripto svijetu često viđenih) ICO-a (Initial Coin Offering) razlikuje po tome što ovdje investitori ne mogu biti anonimni obzirom da stupaju u pravni odnos sa izdavateljem dionica, naravno sve unutar važećih propisa i zakonske regulative Europske unije.


Investitori će po završetku dobiti tokene (GRP) na Ethereum blockchainu koji će predstavljati udio u vlasništvu, a sve će biti popraćeno i ugovorima pohranjenim na blockchainu.

pametni ugovori
pametni ugovori


Velika prednost ovakvog načina prodaje jest što omogućuje svakome bez posebnog licenciranja da već za protuvrijednost od 100 eura postane punopravni vlasnik dionice te tako ostvaruje pravo na glasanje i isplatu dividende.
Obzirom da se radi o ERC-20 tokenu na Ethereum blockchainu svatko će moći svoje dionice (tokene) u svakom trenutku prodati na sekundarnom tržištu bez ikakve zapreke ili neke posebne procedure, kao i svaki drugi blockchain asset.

Na ovaj je način drastično smanjena barijera pri ulasku za investitore dok je s druge strane bitno ubrzan, pojednostavljen i pojeftinjen postupak prikupljanja investicija tvrtkama.

Greyp vlasnička struktura
Greyp vlasnička struktura

Sam proces je vrlo jednostavan i počinje registracijom na Neufund platformi, odabirom načina plaćanja, zatim verifikacijom gdje možete odbrati upload fotografije osobne iskaznice ili verifikaciju video pozivom.
Potvrda o uspješnoj verifikaciji obično stiže unutar jednog dana.

Verifikacija

Verifikacija

Drugi korak je ispunjavanje kratkog obrasca u kojemu navedete željeni iznos ulaganja nakon čega će vam na mejl stići potvrda. To je sve što se obavlja u ovoj fazi, a nakon perioda “white listinga” 08. listopada kreće privatna prodaja u trajanju od dva tjedna.  

Ukoliko izaberete Ether kao sredstvo plaćanja bit će vam ponuđeno da svojim Etherima pristupite putem Metamaska, Ledgera ili da unutar platforme izradite novi kripto novčanik ukoliko ne posjedujete već neki.

Kripto novčanik
Kripto novčanik


Po završetku vama će na vašu odobrenu Ether adresu biti isporučeni tokeni u vrijednosti od 0.1456 eur/token sa uračunatim popustom gdje 1.000 000 tokena predstavljaju jednu dionicu.  
Svi sudionici pre-sale-a bit će nagrađeni sa 10% popusta.
Uz kupnju Greyp dionica pripast će vam i NEU tokeni kao nagrada za korištenje platforme.
Imatelji NEU tokena biti će nagrađeni za svaki budući uspješno financirani projekt na Neufund platformi.

Greyp Timeline
Dinamika prodaje

Za slučaj da nakon privatne prodaje (pre-sale-a) ostane još neprodanih udjela, pokrenut će se javna prodaja u trajanju od 30 dana za sve zainteresirane koji nisu sudjelovali u privatnoj prodaji.

U vrijeme pisanja ove objave 50-ak sati nakon početka “white listinga” investitori su prijavili da namjeravaju uložiti oko 880.000  eura.

Još uvijek ima slobodnih mjesta za prijavu, stoga ako ste razmišljali o investiranju u tehnologiju budućnosti ovo je možda prilika za vas.


Više o Neufund platformi i javnoj ponudi možete pronaći na donjim poveznicama:


Moj kripto možete pratiti i na Facebook i Twitter profilima.

Published inAltcoinBlockchainDeFiTestirano